G4Media.ro

Trei palestinieni au fost uciși de forțele israeliene în Cisiordania, la Nablus

Photo by HAZEM BADER / AFP

Trei palestinieni au fost uciși de forțele israeliene în Cisiordania, la Nablus

Armata israeliană a declarat că a împușcat mortal trei presupuși atacatori palestinieni în nordul Cisiordaniei ocupate, cea mai recentă vărsare de sânge în una dintre cele mai violente zone ale conflictului israeliano-palestinian din ultimii ani, scrie The Guardian.

Forțele de securitate israeliene au declarat că au deschis focul marți asupra unor militanți palestinieni care au tras asupra lor dintr-o mașină în orașul Nablus din Cisiordania, capitala comercială a teritoriului și un obiectiv major al raidurilor recent intensificate ale armatei israeliene. În cartierul colinar al-Tur, la scurt timp după împușcături, forțele israeliene au inspectat o Skoda neagră distrusă, înconjurată de cartușe de gloanțe.

Presa palestiniană a descris uciderea atacatorilor ca fiind o ambuscadă, după ce militanții au încercat să atace forțele israeliene în apropierea unei așezări evreiești care domină Nablus. Armata israeliană a declarat că a confiscat trei puști M-16 și alte echipamente din mașină.

Luni seara târziu, militanții palestinieni au declarat că au deschis focul asupra unui autobuz care transporta coloniști israelieni în apropierea orașului palestinian Hawara, la sud de Nablus, fără a provoca victime. Armata israeliană a declarat că a înființat puncte de control pentru a căuta suspecții. Un grup armat puțin cunoscut din zonă, care se numește „Brigada Zorilor”, a revendicat responsabilitatea pentru împușcături.

Până în prezent, în acest an, peste 150 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania – cel mai mare număr de morți din ultimul deceniu. Aproape jumătate dintre aceștia erau afiliați la grupuri militante și au fost uciși în lupte în timpul raidurilor militare israeliene, dar au fost uciși și tineri care aruncau pietre și protestau împotriva incursiunilor, precum și trecători nevinovați.

Atacurile palestiniene îndreptate împotriva israelienilor au ucis cel puțin 25 de persoane în acest an.

Luptele israeliano-palestiniene s-au intensificat în acest teritoriu, pe care Israelul l-a cucerit de la Iordania în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu. Palestinienii doresc să obțină Cisiordania ocupată, împreună cu Ierusalimul de Est și Fâșia Gaza, pentru viitorul lor stat. La începutul acestei luni, cea mai puternică incursiune a Israelului în Cisiordania din ultimele aproape două decenii a ucis 12 palestinieni și un soldat israelian.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...