G4Media.ro

Trei landuri germane vaccinează populația indiferent de vârstă cu AstraZeneca

Trei landuri germane vaccinează populația indiferent de vârstă cu AstraZeneca

Contrar recomandării comisiei de vaccinare, landurile Saxonia, Bavaria și Mecklenburg-Pomerania Anterioară permit vaccinarea adulților de toate vârstele cu vaccinul companiei britanico-suedeze. Însă cu o condiție.

Vaccinarea împotriva coronavirusului cu vaccinul vector este astfel posibilă în trei landuri federale pentru toți adulții, indiferent dacă au 20, 30, 59 de ani sau peste 60 de ani. După Saxonia, Mecklenburg-Pomerania Anterioară și Bavaria au decis să ridice la rândul lor complet restricțiile de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca. Excepție fac doar copiii și tinerii.

Singura condiție pentru vaccinarea cu produsul AstraZeneca a persoanelor cu vârsta sub 60 de ani este ca aceștia să beneficieze de o consiliere detaliată din partea doctorului vaccinator înainte de injectare, au transmis ministerele Sănătății din landurile federale.

Ministerul Federal al Sănătății a reacționat cu prudență la anunțul landurilor privind vaccinarea cu controversata substanță, amintind că există o recomandare din partea Comisiei Permanente de Vaccinare (STIKO), în baza căreia a fost formulat un regulament de vaccinare. ”Deși acest regulament lasă loc de manevră, el este obligatoriu”, a subliniat un purtător de cuvânt al ministerului.

Totuși, acesta s-a referit și la ordonanță care prevede că vaccinul poate fi utilizat la persoanele sub 60 de ani ”după sfatul medicului și dacă pacientul acceptă riscul individual”.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) continuă să recomande vaccinul pentru toate grupele de vârstă și subliniază că beneficiile ar fi mai mari decât riscurile.

În Germania, din cauza cazurilor rare de tromboză a venelor cerebrale (cheaguri de sânge în creier) înregistrate mai cu seamă în rândul persoanelor tinere, începând cu 31 martie, vaccinul AstraZeneca a fost utilizat în general doar la persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste aceasta. Până atunci, AstraZeneca era recomandat în mod expres celor mai tineri.

Ministrul Sănătății din landul Mecklenburg-Pomerania Anterioară, Harry Glawe, a declarat: ”Aprobarea acestui vaccin reprezintă o ofertă pentru cei care au rezerve mici sau deloc cu privire la acesta, dorind să se vaccineze împotriva coronavirusului”.

Bavaria a trecut deja la acțiune

Ministrul Sănătății din Bavaria, Klaus Holetschek, și-a îndreptat atenția asupra participării medicilor de familie și a doctorilor specialiști în campania de vaccinare: ”Medicii își cunosc bine pacienții și știu cui dintre cei sub 60 de ani le pot face o ofertă de vaccinare cu acest ser, în acord cu cerințele Comisiei Permanente de Vaccinare”.

La Hof, în Bavaria, punct fierbinte pe harta infecțiilor, persoanele cu vârsta peste 18 ani au fost vaccinate cu un contingent special al vaccinului AstraZeneca încă de săptămâna trecută. În plus, din ce în ce mai multe districte din Bavaria au anunțat că vor oferi doze AstraZeneca pentru toți adulții în campania de vaccinare.

Pe de altă parte, ministerele Sănătății din Saxonia Inferioară, Baden-Württemberg și Renania de Nord-Vestfalia au informat că nu planifică nicio modificare, potrivit agenției Reuters.

Vaccinul produs de compania Johnson & Johnson (J&J) va fi în curând inoculat și în Germania, urmând să fie disponibil de la începutul lunii mai inclusiv în cabinetele medicale, relatează ”Frankfurter Allgemeine Zeitung”, citând Ministerul Federal al Sănătății. EMA a transmis un avertisment potrivit căruia, în cazuri rare, tromboze cerebrale ar putea apărea în urma vaccinării cu acest produs. Beneficiile vaccinului companiei americane depășesc riscurile, a reiterat agenția.


 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Altfel spus, pe proprie raspundere.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.