G4Media.ro

Trei focare de pestă porcină africană au fost depistate recent în județul…

Trei focare de pestă porcină africană au fost depistate recent în județul Covasna

Cele trei focare de pestă porcină africană au fost depistate în gospodării din comuna Cernat, județul Covasna.  Autorităţile sanitar-veterinare mai suspectează existenţa unor focare în zonă.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Covasna, Siko Barabasi Sandor, a declarat miercuri că în cele trei gospodării au fost sacrificaţi în total 48 de porci.

„Primul focar a apărut în urmă cu mai puţin de zece zile la o gospodărie din localitatea Cernat, unde au fost sacrificaţi 38 de porci. Al doilea focar a apărut în urmă cu aproximativ patru zile, la o altă gospodărie, unde erau doi porci, iar alaltăieri s-a mai confirmat un nou focar, în vecinătatea celui de-al doilea, unde erau opt porci. Toţi au trebuit sacrificaţi. (…) Acum mai există o suspiciune de pestă porcină într-o gospodărie din aceeaşi localitate, unde sunt crescuţi patru porci. Am făcut o anchetă epidemiologică, am trimis probele la laborator şi aşteptăm rezultatele, dar după toate probabilităţile şi aici se va confirma pesta porcină”, a declarat dr. Siko Barabasi Sandor, conform Agerpres.

Potrivit unui raport al DSV Covasna, postat pe site-ul Prefecturii, anul trecut au fost depistate trei focare de pestă porcină africană la porci domestici crescuţi în gospodării din localităţile Belin, Herculian şi Sărămaş.

De asemenea, anul trecut au fost depistate mai multe cazuri de pestă porcină la porci mistreţi în localităţile Baraolt, Vârghiş, Brăduţ, Belin, Vâlcele şi Herculian.

Sursa foto: pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. „ROMÂNIA FURATĂ. Cum a ajuns fiul lui Dragnea să vândă la fix 13.000 de porci, 16.09.2018, #UM24

  Pesta porcină africană bântuie prin Europa din 2007. A pătruns în zona Caucazului, prin Rusia și Belarus. Din 2014, s-a apropiat de România, pe traseul Letonia, Lituania, Polonia și Estonia. În 2016, pesta a ajuns în Ucraina, la granița României.

  Comisia Europeană a avertizat România încă din februarie 2017 că nu ia măsuri concrete pentru prevenirea Pestei Porcine Africane. Un raport din ianuarie 2017 al Direcția Generală de Sănătate și Siguranța Alimentară, a avertizat autoritățile române cu 16 luni înainte de izbucnirea epidemiei.

  În loc să sporească măsurile de prevenire, conducerea ANSVSA a decis să le reducă. Până în 2017, medicii veterinari controlau de două ori pe an porcii din gospodării. Anul asta nu s-a făcut niciun control până acum.

  Cristu Caracostea locuiește în Palazu și creștea 26 de porci: „Au zis c-o să ne dea bani, dar cum și în ce fel… nu știm nimic. S-a terminat cu porcii! Cred că nici peste 3 ani n-o să mai creștem. Guvernul României nu s-a implicat cu nimic. Problema nu este pentru astăzi, pentru viitor, că microbul va rămâne aici și în satele alăturate. S-audă ministrul Agriculturii, dl Petre Daea, e bătaie de joc dle ministru, e mai mare rușinea”.

  Valentin Dragnea este patronul firmei de porci Romcip Salcia, care anul trecut avea 13.585 de porci. Înainte de izbucnirea pestei porcine africane, fiul liderului PSD a reușit să vândă porcii, iar afacerea sa nu a avut de suferit.”

  In fata epidemiei, ori esti precaut, ori esti prost.

 2. Au gasit virusu in saracia din covasna ! Bai, dar pe langa bucuresti acolo, la voi, la mitici, de unde distrugeti tara asta, nu e pesta asta! Vedeti pe la parlament, sunt cateva sute care trebuie testati de pesta asta nenorocita!

  Vedeti pe la cei 1.5 mil de bugetari de lux, si la cei 1 mil de pensionari speciali militiari, vedeti pe la justitie, e plin de pesta de-astea porcina! Pute pamantul de pesta porcina in romania!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.