G4Media.ro

Trei decenii de la deschiderea granițelor Ungariei comuniste / Orbán s-a născut…

Trei decenii de la deschiderea granițelor Ungariei comuniste / Orbán s-a născut din prăbușirea unui zid și a devenit principalul propovăduitor al construcției de ziduri

Acum treizeci de ani, în noaptea de 10 septembrie 1989 spre dimineața următoare, a început exodul. Mii de germeni din Est cu vize turistice au trecut granița dintre Ungaria și Austria. La trecere, fiecare șofer a primit ceva mai mult de 25 de dolari donați de Crucea Roșie pentru a plăti combustibilul până în Germania de Vest. Acolo, Zidul Berlinului a început să se prăbușească, care avea să cadă două luni mai târziu, pe 9 noiembrie. Întreaga poveste, recitită astăzi, este un basm despre cruzimea și declinul valorilor, se arată într-o analiză publicată de portalul brazilian O Globo, preluată de Rador.

Punctul de plecare se situează cu puțin timp înainte, pe 27 august, când guvernul comunist ungar a cedat presiunii și a tăiat gardul ridicat la granița cu Austria. Era apusul unei epoci. Din capitala Cehoslovaciei veneau ecourile unei mari manifestații în amintirea celei de-a 21-a aniversări a invaziei sovietice, care a distrus Primăvara de la Praga. Din țările baltice, imagini ale unui lanţ uman de două milioane de letoni, estonieni și lituanieni care cereau libertate și independență. Dar dezmembrarea fizică a gardului de sârmă ghimpată ungar, un act simbolic al căror eroi au fost miniștrii de externe din Ungaria și Austria, a semnalat ruperea Cortinei de Fier.

Pe 27 august, un student ungar urmărea ştirile de departe la Universitatea Oxford. Numele său era Viktor Orbán, avea 26 de ani și beneficia de o bursă acordată de Fundația Soros. Cu un an înainte, el contribuise la fondarea Fidesz, un partid de opoziţie ilegal, democratic și liberal. Întors în țara sa, a făcut o carieră politică meteorică, fiind ales prim-ministru în 1998. Astăzi, liderul născut din prăbușirea unui zid a devenit principalul propovăduitor al construcției de ziduri. Orbán este chipul Europei xenofobe, care invocă dreptul de sânge pentru instalarea de bariere de sârmă ghimpată în fața refugiaților din Orientul Mijlociu și nordul Africii.

Există două capitole distincte. În mandatul său inițial, până în 2002, Orbán a rămas fidel principiilor liberal-democratice, purtând negocierile de intrare a Ungariei în Uniunea Europeană. Deja în cel de-al doilea mandat, care a început în 2010, s-a îmbrăcat în haina unui naționalist conservator, înarmând tunul paralel al islamofobiei și antisemitismului. Apoi, praful de pușcă al „civilizației creștine” a început să-și propulseze obuzele îndreptate spre două ținte: imigranții și globalizarea.

Imigranții sunt refugiați fără chip, care vin din țări devastate de violență. Globalizarea are, în propaganda de stat a lui Orbán, chipul investitorului George Soros, fostul său patron, înfățișat drept „evreul rătăcitor”, „evreul fără patrie”, manipulatorul lipsit de scrupule al destinelor lumii. Actuala dreaptă naționalistă (inclusiv cea braziliană) își ascunde rădăcinile antisemite în spatele alinierii complete cu guvernul israelian al lui Benjamin Netanyahu. Liderul ungar spune, însă, totul, expunând partea ascunsă a lunii.

„Democrația iliberală” – aceasta este eticheta Orbán pentru sistemul de guvernare pe care l-a instalat. „Cunoscându-l pe președinte timp de 25 sau 30 de ani, îi pot spune că i-ar plăcea să fie în situaţia lui Orbán”, a mărturisit David Cornstein, vechi prieten al lui Donald Trump și ambasadorul american la Budapesta. Șeful guvernului ungar a subjugat presa, a subordonat sistemul judiciar și a înfruntat cu succes politica de deschidere față de refugiații practicată de germana Angela Merkel în 2015. Pe acest traseu, a devenit farul partidelor dreptei naționaliste europene.

Piața Parlamentului de la Budapesta a pierdut statuia lui Imre Nagy, liderul revoluției democratice ungare din 1956, ridicată în 1996 și înlăturată în 2018 printr-un ordin al lui Orbán pentru a-i face pe plac aliatului său, Vladimir Putin. Universitatea Centrală Europeană, cea mai bună instituție de învățământ superior din Ungaria, finanțată de Fundația Soros, este expulzată din țară prin dispoziţii ale guvernului. Într-un fel, Ungaria restabilește gardul de sârmă ghimpată tăiat în urmă cu 30 de ani.

Orbán nu face economie de laude la adresa guvernului unei țări îndepărtate: „Cea mai bună definiție a creştin-democraţiei moderne poate fi văzută în Brazilia, nu în Europa”.

Traducerea: Iulia Baran

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

29 comentarii

 1. Rau Orban asta, s-a prins de raul facut de aia care l-au finantat si s-a intors impotriva lor…Incredibila propaganda occidentala impotriva lui, doar pentru ca nu isi transforma tara in califat si pentru ca se ocupa de interesul ei si nu de cel al complexului militar-industrial.Chestiile astea sunt aparent suficiente pentru a dezlantui campanii de zeci de milioane de euro.Ca sa ne dam seama la ce nivel vorbim, Ungaria e o amaratura care are doar 10 mil de locuitori…

  • Orban a distrus democratia in Ungaria (acapararea curtii constitutionale si a intregului sistem judiciar, acapararea presei si televieziunulor, numai firmele de case castiga procedurile de achizitii publice, daca il critici pe Orban ti se inchide firma a adoua zi etc.). Dar Orban a vazut ca maghiarilor le este frica sa traiasca alaturi de persoane de culturi diferite si a jucat asta in favoarea lui bagand spaima in maghiari ca vor sa vina musulmanii sa lucreze sau sa ceara ajutor social (cvasi inexistent in Ungaria) in Ungaria. Ceea ce este fals, toti vor sa mearga in Vest si in principal in Germania si tarile Nordice. Orban are si vise de preamarire in ceea ce numeste el „bazinul carpatic”, cu scopul de a crea o mica Austro-Ungarie in bazinul carpatic.

 2. Dincolo de toate problemele puse pe tapet ce vem la Ungaria de azi?
  – o tara brazdata de autostrăzi,
  – o tara plină de investitori străini (vedeti marii investitori care s-au oprit aici si nu la nou),
  – o tara frecventată de turisti ( de trei ori mai multi ca la noi).
  – o tara care a conectat auto Europa cu Romania ( au doua autostrăzi pana la frontiera romana) .
  E ce se vede!
  Sunt si la ei probleme dar noi batem pasul pe loc iar economia lor duduie!

  • Autostrazi da, dar dateaza de dinainte de Orban deja, la fel ca si infrastructura in general. La nivel economic daca te uiti la datele Eurostat, vezi ca economia este cea cu cea mai mica rata de crestere din Europa de Est (numai statele membre UE), impreuna cu Croatia in ultimii zece ani. Romania are o rata de crestere mult mai mare in medie in ultimii zece ani.
   Cat despre turism, da e corect.

 3. Un poet, in privat, a spus in1996, ca adevarata istorie a viitorului este scrisa de foarte putini si nvizibili. Cei cu credinta, pot fi de acord.

 4. ,, Astăzi, liderul născut din prăbușirea unui zid a devenit principalul propovăduitor al construcției de ziduri. Orbán este chipul Europei xenofobe, care invocă dreptul de sânge pentru instalarea de bariere de sârmă ghimpată în fața refugiaților din Orientul Mijlociu și nordul Africii. ” Completa prostie !

  Victor Orban este chipul comunitatii de tigani din Ungaria care nu vrea ca locurile lor de munca / comert / afaceri sa fie puse in pericol de sirieni, afgani, pakistanezi etc.
  Asta este cauza principala pentu care a fost facut gardul de la granita cu Serbia.
  La asta se adauga nivelul de salarii mai mari in Ungaria decat in Serbia, si care face migrantii sa nu ramana in Serbia si sa incerce sa intre in Ungaria, Austria, Germania etc.

  • Nu vrea niciu Sirian sau Afgan sa ramana in Ungaria. Uita-te la statistici, toti au plecat in Europa de Vest. Ce sa faci acolo cu salarii asa de mici si cu ajutor social aproape zero, la care mai adaugi si rasismul exacerbat.

 5. A participat la dărâmarea unui zid care ne împiedica să fim liberi. Acum participă la ridicarea unui zid pentru a proteja casa noastră comună de niște unii care ne-ar lua imediat libertatea dacă ar putea.

 6. Orban se folosește de tehnici arhicunoscute pentru a-și menține puterea politică. Condiția de bază este asigurarea electoratul necesar ( sub 2 milioane ) pentru a fi reales din nou ( este în al treilea ciclu de 4 ani de guvernare început in 2010 ). A spus undeva că pentru putere practic nedeterminată este nevoie de trei lucruri : voturi, bani și ideologie. Votul necesar poate fi asigurat printr-o narativă simplă, chiar primitivă, care se bazează pe trăsături, reflexe și frici caracteristice unei părți din populație, în cazul nostru frica de străini ( imigranții ) și de forța necunoscută, potrivnică țărișoarei ( globalismul, Bruexelles, Soroș, reprezentant al finanțelor transmondiale ). Se cheltuiesc zeci de miliarde pe propaganda aceasta care repetă la nesfârșit ”pericolul” care stă la pândă să înghită țara. În paralel, prin vânzarea de permise de ședere pentru sume de 200 – 250 de mii de euro, intră în Ungaria – și evident în zona Schengen – zeci de mii de ucraineni, chinezi, arabi și alte nații.
  Ce mai mare stricăciune pe care a făcut – o face acest om, este în mintea populației. Revenirea la normal – dacă se va întâmpla vreodată – va dura zeci de ani. Oricum, în regimul construit de el, schimbarea lui este practic improbabilă.

  • Orban este un european si patriot adevarat.
   Tu esti doar un postac platit de Soros prin g4media.
   Orban si Fidesz au castigat TOATE alegerile din toamna lui 2006 pana in prezent, globalistii tai au vandut tot ce nu era sudat sau prins in suruburi hienelor din Occident.

  • Poate face un infarct si da coltul, ca-i gras ca o mangalita.

  • Corect John Donne, e plin de troli rusi pe forum care vor sa ne explice noua ce mare patriot esti daca te chiama Putin, Orban sau Erdogan. Ca ce bine este sa furi de la populatie si sa acaparezi toate puterile in stat, mintindu-i pe alegatori ca ii protejezi de fapt de invadatori.

 7. Minciunã ordinarã manipulare nerusinoasã.Articolele scrise despre Orbán sint scrise dupã un şablon obligatoriu ce vine de la Mutti?Uite ce a fãcut Orbán!A pus pe picioare o Ungarie falimentatã de guvernele anterioare creind aproape 1 million de locuri de muncã a renationalizat prin rãscumpãrare sectorul energetic declarind de importantã strategicã ,a pus capãt jafului bãncilor occidentale reformînd sistemul bancar a construit sute de km de autostrãzi,centuri de ocolire zeci de scoli, spitale ,case comunale ,stadioane bazine de olimpice(innotul materie in şcoli)a modernizat zeci de centre de orase ,piete,bulevarde istorice metrourile din Budapesta una mai frumoasã ca alta ,porturile pe Dunãre sistemul de protectie socialã a familiilor este doar un vis ptr Romãnia si nu numai ,sprijinirea tinerilor dornici sã invete si CEU niciodata nu a fost altceva decit o pepinierã liberalã nocivã tãrii in care a pus piciorul (dealtfel nici vorbã de expulzare bine mersi tot acolo este cu alte conditii)Dictatorul Orbán a adus o grãmadã de investitori cu sute de mii de locuri de muncã si incet se formeazã si firmele puternice Ungare care se extind si afarã ,modernizeazã armata tranportul in comun aeroporturi etc ,iar noi din România mergem la operatii si tratamente in spitalele din Ungaria…..

  • Hai las-o balta, stim ce-a facut bun, dar stim si ce face rau, foarte rau, nu prostesti pe nimeni.

  • @ Gabriela. In afara ca e curva si se da ba cu rusii ba cu UE, vorbind aiurea si prin Romania, ce anume a facut „rau, foarte rau” ?

  • Tudore-daca nu esti troll si nu imi pierd aiurea timpul cu tine,atunci o sa incerc eu sa iti raspund,Orban e o mini copie a lui Putin,media a cumparat-o pe toata mai putin RTl-ul dar si pe ala a zis ca il rezolva prin intermediul relatiei Rusia-Germania,jafurile din banul public in Ungaria sunt la o scara de ai nostri sunt chiar mici copii,un simplu exemplu-noul stadion,anuntat cu surle si trambite ca o sa coste 100+ mil euro si o sa fie de 65k locuri,primit cu urale maxime de fanatici si de trolli,a ajuns sa coste la sfarsit nici mai mult nici mai putin de 650 000 000 euro.AU doi miliardari,unul e un kgb0ist tipic cu afaceri energie,agricultura,ind chimica,tipic pt baietii din servicii,al doilea e consateanul de la gaze,care a devenit peste noapte nici mai mult nici mai putin miliardar,ghici cum,din contracte cu statul,sunt banii lui sau a lui Orban?asta e o intrebare.Urmeaza ginerele sau ,care e ,cum putea sa nu fie ,si ala un mare afacerist,din ce citisem a trecut si granita si a ajuns la nivel international cu sarbii puneau becuri la supra preturi pe bani publici,dar scandalul a cam fost stins,ca si in Serbia domneste tot unul care se viseaza si ala satrap peste fraieri.Ala o sa fie probabil al treilea miliardar al ungurilor,dar nu e problema,in Ungaria legea se respecta si e un stat fara coruptie.
   Daca ai avea rabdare sa studiezi cati bani a bagat in sportul ungar si ce a construit si mai ales la ce preturi o sa iti dai seama la ce nivel e jaful in tara aia.Si mai sunt multe de spus despre Orban,dar nu am nici chef ,dar deja ma agaseasa trolli unguri cu minciunile de genul lu’Zolica si al celorlalti trolli.
   Spitalele sun varza,spaga e la ordinea zilei si la ei(la noi lucrurile chiar incep sa se indrepte,am avut niste probleme cu o ruda si nu am dat un leu spaga si mi l-au salvat avand pulsul 30),singurul plus il au la investitiile auto ale Germaniei,dar daca esti inteligent ai intelege de ce nemtii au ales Ungaria ca tara din Europa de centru si est pt investitii si nu restul.Ungaria e departe de a dudui economic sau sa fie un model de bune practici,e o mafie kgb-ista pe care nu o sa mai o inlature nimeni de acolo decat prin revolutie,Orban are tot,banii,media si statul in mana lui +o gramada de ratati care nu gandesc nici cat negru sub unghie,dar daca tu vrei sa ti-l faci drept idol si sa crezi ca Ungaria e o super putere economica si militare e strict treaba ta.
   O intrebare,nu ti se pare absolut imbecil sa creezi o isterie cu migratia,tu o tara de tranzit,cu zero atractivitate pt a ramane in ea?Limba grea,oameni cu nivel de engleza mediocru in cel mai bun caz,poti sa spui orice despre ei doar ca sunt un popor primitor si cald nu,cu o economie decenta dar cam atat,fara mari sanse sa traiesti decent cum ai face-o in Germnaia,Anglia sau tarile Nordice,daca vii de la mama dreaqu,si cu toate astea tu sa te declari aparatorul crestinilor si pazitorul granitelor?Dar daca tie iti place sa fii mintit cu genul asta de retorica ,de tot felul de conducatori,spor la adulat.

  • I-a tampit pe unguri la cap sa-l tot aleaga, asta a facut si face rau, prin controlul total al masmedia si al justitiei! A perpetuat ca-i mai bine cu burta plina, decat cu masmedia libera si stat de drept, asta face rau!

  • @Zoli, in pare rau de tine ca esti un al maghiar picat in plasa populismului lui Orban. Ungaria a fost ocupata de rusi in 56 si acum primul ministru este frate cu dictatorul Putin. Este de o prostie inimaginabila. Sa sustiii un mini-dictator (Orban) care a acaparat presa, sistemul judiciar si practic toate institutiile statului, inseamna sa fi desprins de realitate.
   Cat despre asazisa putere economica a Ungariei: uitati-va la cifrele oficiale ale Eurostat, Ungaria este una din tarile cu cea mai mica crestere economica din Estul Uniunii Europene in ultimii zece ani, in medie. Numai Croatia sta mai rau. La nivel de PIB/cap de locuitor vor fi ajunsi din urma de Romania in 4-5 ani (daca ritmul ramane acelasi) si asta desi Romania a plecat mult, mult mai de jos.
   Ungaria nu este un model in Europa, noi cand ne uitam spre vest ne uitam la state ca Germania, Olanda, Franta sau Danemarca. Acolo da ei o economie solida si o democratie functionala, nu reminiscente ale comunismului ca in Ungaria.

  • @dan. Respira usor si reciteste ce am scris, inainte sa te agiti. Pana una alta ii vad in UE, nu sunt sanctionati pentru acapararea media si ce mai zici tu, ba chiar investesc aia la greu. Asteptam un raspun argumenat nu garagara aiuristica. Daca ungurii il vor e fix problema lor si pare ca il vor la ce cota are. PS. Vezi ca banca respectiva este ocacareaza inutila, mai nasol e ca si noi facem parte din bord.

 8. „Mii de germeni din Est cu vize turistice…” Buna asta cu germenii si cu viza. 🙂

 9. In 1956 Germania federala, desi devastata de razboi, a primit mai bina de 200 000 unguri care fugeau de rusi.
  Cateva zeci de ani mai tarziu Ungaria a refuzat Germaniei orice forma, fie si simbolica, de ajutor in chestiunea refugiatilor.

  • Bati campii. In 1956 Deutschland nu a primt nici un ungur care ,,fugea de rusi”. Ca sa intrii in Deutschland trebuie sa treci mai intai prin Austria .
   Eu n-am auzit de unguri in 1956 care ,,sareau granita din Austria in Deutschland cu tancurile rusesti alergand dupa ei”.
   In plus, daca nu migrau ungurii in Deutschland puteau fugii in Iugoslavia, migra in Italia etc.
   Erau mai multe variante.
   E prostie sa vorbesti de ,,grija eroica” a nemtilor pentru ungurii din 1956 „.

 10. @Rahan5: UIta-te in Sueddeutschezeitung din 18 Septembrie 2015. Si nu te avanta sa te iei de oameni pe forumuri, ca nu stii cat e de informat preopinentul 🙂

 11. Auzi GABRIELLA mi-ar conveni si mie sã mã timpeascã guvernul Romãniei cu lucrurile copiate de la Orban.Tu nu trebuie sã fii prostitã cã deja eşti gravã : repeți cele citite in propaganda liberalã ,refuzi lucrurile reale ,vorbesti de mass media maghiarã pe care nu o cunoşti deloc dar ai auzit si tu aşa undeva…

 12. Nu se comparã sub nici o formã situatia din 56 cu cel din 2015 .Nu cunosc nici un caz cind un ungur sã arunce in aer o piațã aglomeratã ,sã intre intr-un club cu mitraliera sau sã stea pe ajutor social ani de zile cu 10 copii si 3 neveste fãcind excursii periodice in tara de unde s-a refugiat (pe banii fraierului de neamț spãlat la creier cu remuşcãri de douã generatii ptr un rãzboi in care vina apartinea multora)Si nici nu stiu ca ungurii sã fii afirmat ceva de superioritatea religiei reformate , unitariene, catolice…Si incã lista-i lungã.

  • K zoli, nu e vorba sa ii ajuti pe refugiati (desi si aici sunt multe de spus) Problema e daca tu Orban ii ajuti pe NEMTII care te-au scos din rahat data trecuta.
   Zici ca refugiatii aduca pericole? Cati spioni rusi crezi tu ca s-au strecurat printre cei 200 000 refugiati unguri? Crezi tu ca sovieticii nu erau periculosi?

   Orban s-a … pe capul nemtilor, care aveau nevoie de un ajutor simbolic macar. I-a parasit la nevoie, ceea ce un aliat nu face.
   Sa stii ca Mme Weidel nu o sa ii iubeasca pe unguri din cauza asta, si nici votantii ei. Iar de la CSU ai strangeri de mana, dar nu ajutor concret. Ajutorul concret vine de la verzi, si SPD si jumate CDU Ai caror votanti o sa se gandeasca data viitoare cand va fi vorba sa ajute Ungaria.

 13. Ciudata, frumoasa si fascinanta Romanie :)) O Romanie care va citeste G4Media pentru ca va vede impartiali si de partea drepatatii in unele aspecte si imediat profita de ocazie ca sa va tempereze cand administrati vaccinul obligatoriu al liberalismului marxist contemporan. Grija! Situatia actuala a Ungariei ne face pe noi, transilvanenii, sa ne intrebam daca nu cumva era mai buna o alipire vecinilor din est decat Regatului putred si avar. Doamne-ajuta!

  • „O lipire a vecinilor din Est” sunteti cumva troll rus?
   Ca roman transilvanean nu subscriu. Situatia actuala a Ungariei, ma face pe mine, sa imi para rau de prietenii mei din Ungaria care au de suferit daca il critica pe Orban. Judetele din Vestul tarii sunt deja mai dezvoltate din punct de vedere economic decat cele din Estul Ungariei, uitati-va la PIB-ul pe cap de locuitor.
   Ce trebuie insa sa facem este sa dam jos definitiv mafia PSD, ALDE, UDMR si Pro Romania, nu sa o inlocuim cu o alta mafie, cea a FIDESZ.
   Te rog sa te duci sa te tratezi la un spital de provincie din Ungaria, iti cer sa dai spaga de doua ori mai mult ca in Romania (eu refuz sa dau), si te trimit acasa ca cica nu ai nimic.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.