G4Media.ro

Transportatorii afirmă că s-au trezit cu controale inopinate de la ANAF prin…

Transportatorii afirmă că s-au trezit cu controale inopinate de la ANAF prin care a fost reîncadrată retroactiv diurna șoferilor ca venit salarial. Ministrul Finanțelor cere Fiscului să vină cu soluții

Transportatorii rutieri din România afirmă că ANAF a realizat controale inopinate la firmele din sector, în urma cărora a decis reîncadrarea diurnei șoferilor ca venit salarial. Companiile trebuie acum să plătească impozite și contribuții retroactiv pe cinci ani, pentru aceste venituri, deși la controale anterioare nu au fost descoperite probleme cu diurna, afirmă acestea. Ministrul Finanțelor solicită Fiscului să vină cu soluții la această problemă și anunță că a fost înființat un grup de lucru pentru analiza legislației din transporturile rutiere.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită intervenția de urgență a Guvernului pentru clarificarea controalelor fiscale pe diurnă, având în vedere verificările recente la firmele de transport rutier, precum și emiterea unor procese verbale care au vizat reîncadrarea diurnei ca venit salarial și plata impozitelor și contribuțiilor aferente retroactiv pe 5 ani.

„Clarificarea trebuie făcută urgent pentru că o mare parte din firmele controlate în ultima perioadă pe diurnă și care au avut în ultimii 5 ani control fiscal de fond nu au fost notificate în RIF (rapoartele de inspecție fiscală, n.r.) de inspectorii fiscali că ar fi o problemă cu plata diurnei. Transportatorii nu înțeleg cum la o distanță de 2-3 ani după terminarea controlului de fond, ANAF revine cu un control inopinat și reîncadrează retroactiv diurnele ca și venit salarial. Acest lucru nu este normal deoarece o rezoluție a unui control inopinat să schimbe retroactiv rezoluția controlului de fond, efectuat de același organ fiscal”, arată UNTRR.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Tb sa prospere firmele de transport din germanika si franzika.

  • În caz că nu știi, șoferii profesioniști în cele mai multe cazuri semnează stat de plată pentru SALARIUL MINIM PE ECONOMIE ‼‼‼
   O bătaie de joc a oamenilor care muncesc 13 sau 15 ore pe zi și care-și asumă riscuri enorme, cel puțin în România‼‼‼

  • Atunci, George, hai sa facem altfel. Firmele de transport sa nu mai plateasca in diurna, ci sa plateasca doar salariu, ce trebuie impozitat. Atunci va oferi un salariu de 1000-1200 Euro. Ii mqi convine vreunui sofer sa stea pe comunitate pt 1200 Euro?? Iti zic eu….nu!
   Pai de ce nu ofera mai mult? Pai iti zic tot eu. Tu crezi ca firmele romanesti pot face nazuri pe piata transporturilor. Cursele bine platit pe Bursa transporturilor sunt oferite firmelor din Vest, chiar daca suni sa iei o cursa platita bine, cand iti cere licenta si vede ca esti din Est, pir si simplu nu iti da cursa, asteapta un transportator vestic. Asa ca transportatorii romani, se multumesc cu cursele „la mana a doua” lq cu vreun contract de caraus pt vreo firma mare din care scoate 4000-4500 euro/luna/camion. Din banii aia cheltuie 2500 euro cu soferul (salariu, diurna,deplasare,telefon), contabil, taxe la stat, amortizare,leasing si altele. Daca ar plati soferul cu SALARIU de 2200 Euro, taxele la acest salariu, vor fi cam tot atat…deci firmei nu ii mai ramane nimic. Saracii soferi, cat de chinuiti sunt…..

 2. Toată lumea știe de această practică. Inclusiv ANAF-ul știe de multă vreme. Șoferii pe cursele externe pot câștiga și 2000 de euro, pe cartea de munca salariul minim restul,chipurile, diurnă. La fel, cel puțin jumătate din microîntreprinderi sunt salarii mascate pentru a fenta plata contribuțiilor. Urmările le simțim cu toții: deficite in bugetul de pensii, pensii mici, împrumuturi pentru plata pensiilor. Nici nu vreau să mă gândesc ce va urma peste 20 de ani. Situația de azi se poate numi fericită. Nu există nimic mai ticălos și mai pervers in țara asta decât însuși statul român și reprezentanții ei de vază.

 3. Toți ăștia care plângeți țara sunteți niște bugetari care luați bani degeaba. Da, este bine să plătim impozite pe orice vreți voi, pentru ca să aveți salariile pentru care nu produceți decât piedici și hârtii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.