G4Media.ro

Transnistria: Krasnoselski pune în cârca Republicii Moldova datoria istorică de șapte miliarde…

Transnistria: Krasnoselski pune în cârca Republicii Moldova datoria istorică de șapte miliarde de dolari pentru gazele Gazprom

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat într-un interviu pentru agenția rusă Novosti că datoria istorică la gaze rusești furnizate în regiunea separatistă transnistreană a atins borna de șapte miliarde de dolari și că aceasta este o chestiune comercială între Gazprom și Moldovagaz. Tiraspolul nu mai plătește gazul rusesc consumat de circa 15 ani.

„Transnistria folosește gaz rusesc. Această sumă de șapte miliarde de dolari, sună ca o sumă imensă. Suma este alcătuită din prețul real al gazului furnizat Transnistriei. Și indiferent de modul în care este distribuit intern, vorbim despre prețurile mondiale. În principiu, Transnistria nu renunță la datorii, adică suntem gata să plătim pentru ceea ce am consumat. Aceasta este și poziția noastră, este clară și sinceră”, a declarat Krasnoselski.

Circa 90% din datoriile Moldovagaz către Gazprom sunt alcatuite din neplata facturii la gaz de către autoritățile separatiste de la Tiraspol. Moldovagaz este compania care livrează gazul rusesc în regiunea separatistă, acolo unde Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni.

Moldovagaz a fost fondată în anul 1999, iar Gazprom deține 50% din acțiuni (145,3 milioane dolari SUA), Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova 35,33% (102,7 milioane dolari SUA), regiunea din stângă Nistrului 13, 44% (39 milioane dolari SUA), persoanele fizice și juridice 1,23% (3,5 milioane dolari SUA).

Cu toate acestea, Krasnoselski a mai adăugat în interviul oferit jurnaliștilor ruși că problema datoriei istorice de șapte miliarde de dolari este o chestiune de negocieri între Moldova și Rusia, Gazprom și MoldovaGaz.

„Aceasta este o problemă comercială”, a completat Krasnoselski.

Tiraspolul nu mai plătește gazul rusesc din 2006. Banii sunt acumulaţi pe așa-numitul „cont de gaz”, de unde sunt folosiţi de autoritățile separatiste transnistrene pentru alte necesități precum plata pensiilor și indemnizațiilor.

Foto: Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în timpul ceremoniei oficiale la Tiraspol. Sursa/Administrația prezidențială secenionistă de la Tiraspol

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Rușii tot timpul ne-au luat de proști si si-au bătut joc de noi. De asta orice relație cu Rusia trebuie ruptă definitiv, oricine zice altceva e automat trădător.

 2. Ȋn România, ruşii au făcut jaf total până ȋn 1956, prin faimoasele companii SovRom. Şi ruşii au jefuit absolut tot, existând SovRom-uri cu control TOTAL asupra fiecărei resursele naturale: petrolul, lemnul, cărbunele, minereurile, etc plecau din România prin SovRompetrol, SovRomlemn, etc.

  Şi ruşii nu s-au limitat la resurse naturale, ci au luat ȋn stăpânire absolut toată economia naţională a Românirei, tot prin SovRom-uri. Nimic nu a scăpat de jaful rusesc

  Pe teritoriul Basarabiei, regimul stalinist a instrumentat deportarea ȋn masă a populaţiei autohtone, ȋnsoţită de jefuirea tuturor resurselor naturale.

  Acum, slugile transnistrene ale Rusiei au tupeul specific conducătorilor ruşi, care declarau ȋn timpul războiului că nu aveau habar pe unde or umbla ofiţerii polonezi pe care ei ȋi masacraseră la Katyn.

  • Moldova nu are ce cauta in Transnistria-in stanga Nistrulului!De la Nistru pana la Tisa tot romanul plansu-mi-sa!Daca mai pui rusofilii si filiatia genetica a populatiei din R.Moldova , nu stiu daca mai gasesti 30 % romani, isa Basarabia este teritoriul ROMANIEI alaturi de Bucovina, Herta, Cernauti, Cahul, Bolgrad si Ismail-teritorii ocupate de rusi, iar actualmente de altii.

  • Seb, vorbesti p rostii. Transnistria ESTE parte din Moldova. Nu trebuie sa le fie rusine moldovenilor sa sustina asta cu tarie. Ar fi culmea p rostiei sa accepti toate pierderile teritoriale proprii (judetele sudice de la mare, nordul bucovinei, etc) si sa dai cu piciorul castigului teritorial numit Transnistria. Daca rusii au dat si au luat, pai sa-si asume.

  • Romanii nu se bucura de niciun castig teritorial, nu este in sangele lor-poate la alti adoptati/venetici cu acte de la Petrov!

  • Cedarea Transnistriei este o problema grava de securitate in zona. Ce crezi ca vor face cu Transnistria? Vor aduce multi militari si apoi vor acapara si alte teritorii si mereu vor fi riscuri de conflicte in zona.

   Mai crezi ca NATO va incepe un razboi cu Rusia de dragul Romaniei?

 3. Gazprom deja a trecut cei 7,2 mlrd la pierderi deoarece este acționar la Moldovagaz. Gazu se oferă pe „caiet” care este „pierdut”.

 4. Nu este o interpretare corecta a interviului (link mai jos). Jocul e putin mai complicat. Krasnoselski zice ca e o chestiune comerciala intre Moldovagaz si Gazprom. Ca s aintelegi asta, trebuie sa stii ca Moldovagaz e controlat de Gazprom. Deci e ceva gen „descurcati-va singuri intre voi”. Pe de alta parte el spune ca admit datoria in numele lor dar zice ca „vom plati cat vom putea” . Nicaieri nu cere ajutor de stat guvernului de la Chisinau. Nici nu ar avea de ce, acesta este principalul lor client pentru gazele luate de la rusi (si vandute in parte drept energie electrica Moldovei).
  https://ria.ru/20210924/pridnestrove-1751560712.html

 5. Eu zic sa plateasca Romania. Ca e mai sigur.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.