G4Media.ro

Transmiterea gripei aviare H5N1 la oameni reprezintă ”o îngrijorare enormă”, avertizează Organizația…

sursa foto: Pexels.com

Transmiterea gripei aviare H5N1 la oameni reprezintă ”o îngrijorare enormă”, avertizează Organizația Mondială a Sănătății după răspândirea virusului

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat joi „îngrijorarea enormă” faţă de răspândirea în creştere a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare la noi specii, inclusiv la oameni, informează AFP, citată de Agerpres.

„Acest lucru rămâne, cred eu, o îngrijorare enormă”, a declarat Jeremy Farrar, cercetător-şef al agenţiei pentru sănătate din cadrul ONU, într-o conferinţă de presă organizată la Geneva.

Temerea este că virusul H5N1, care, la oamenii contaminaţi prin contact cu animale infectate, a demonstrat „o rată de mortalitate extraordinar de ridicată”, se va adapta pentru a putea să se transmită de la om la om.

Deocamdată nu există nicio dovadă a unei transmiteri de la om la om a tulpinii virale H5N1.

Între începutul anului 2023 şi 1 aprilie 2024, OMS a anunţat că a înregistrat un total de 889 de cazuri umane de gripă aviară în 23 de ţări, dintre care 463 de decese, ceea ce înseamnă că rata de mortalitate a fost de 52%.

Dincolo de monitorizarea oamenilor infectaţi de animale – inclusiv de vaci într-un caz recent observat în Statele Unite -, „este încă şi mai important să înţelegem câte dintre infecţiile umane se produc fără ca pacienţii să ştie acest lucru, căci acesta este segmentul în care se va produce adaptarea virusului”, a explicat Jeremy Farrar.

„Este tragic de spus, dar dacă sunt infectat cu H5N1 şi mor, asta e tot (lanţul de transmitere virală este rupt). Dacă mă duc în comunitate şi îl transmit altcuiva, atunci începe ciclul”, a adăugat el.

Jeremy Farrar estimează că sistemele de supraveghere şi detectare a infecţiilor „nu sunt niciodată suficiente”, dar observă „că acest lucru se întâmplă inclusiv în cea mai bogată ţară din lume”, unde au fost lansate studii serologice „pentru a se vedea dacă are loc transmiterea între crescătorii de vaci şi alte persoane”.

La începutul lunii aprilie, autorităţile americane au anunţat că o persoană a fost testată pozitiv la gripa aviară după ce a fost infectată de o vacă de lapte în Texas.

Pentru moment, cazurile de transmitere la oameni sunt foarte rare.

Un copil de nouă ani, purtător al tulpinii H5N1, a murit de gripă aviară în Cambodgia în februarie, după ce alte trei decese au fost înregistrate în aceeaşi ţară în 2023.

În Statele Unite, pacientul a prezentat „o roşeaţă în zona ochilor (corespunzând unei conjunctivite) ca unic simptom”, au precizat autorităţile americane, adăugând că persoana infectată a fost izolată şi tratată cu un medicament antiviral utilizat împotriva gripei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...