G4Media.ro

Tragediile umanitare apropie Turcia și Grecia după ani de tensiuni. Cele două…

Foto: mfa.gr

Tragediile umanitare apropie Turcia și Grecia după ani de tensiuni. Cele două țări își vor susține reciproc candidaturile la organizațiile internaționale

Turcia și Grecia au decis să își susțină reciproc candidaturile în cadrul organizațiilor internaționale, a declarat ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, citat de Hurriyet. Este un mare pas înainte în relațiile tensionate dintre cele două țări, iar încălzirea s-a produs după reacția de solidaritate a Greciei ca urmare a cutremurului devastator din Turcia.

Çavuşoğlu s-a întâlnit cu omologul său grec, Nikos Dendias, la Bruxelles, în marja Conferinţei Internaţionale a Donatorilor. „Continuăm să fim solidari după cutremur și accidentul de tren. Am decis să ne susținem reciproc unele dintre candidaturile”, a scris Çavuşoğlu pe Twitter după întâlnire.

Cei doi au ajuns la un acord pentru a sprijini reciproc candidatura ambasadorului turc Suat Hayri Aka pentru funcția de secretar general al Organizației Maritime Internaționale și candidatura Greciei pentru un mandat de doi ani, în perioada 2025-2026, ca membru ales temporar în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

„Alegerea ambasadorului Suat Hayri Aka, emisar permanent pe lângă Organizația Internațională a Aviației Civile, va însemna reprezentarea țării noastre într-una dintre funcțiile la cel mai înalt nivel în organizațiile afiliate ONU, după ce fostul ministru al Afacerilor UE și negociator șef, ambasadorul Volkan Bozkır, a preluat Președinția Adunării Generale a ONU”, a adăugat acesta.

În ciuda unei istorii de rivalitate care datează de secole și a relațiilor tensionate din ultimii câțiva ani din cauza intereselor conflictuale în Marea Mediterană, cele două țări vecine și-au dovedit solidaritatea cu privire la incidentele letale din ultimele două luni.

Grecia a fost printre primele țări europene care au trimis salvatori și ajutor umanitar pe 6 februarie, la câteva ore după cutremurele devastatoare din provinciile din sudul Turciei. Ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, a efectuat o vizită în Turcia în semn de solidaritate după cutremure.

Apoi, pe 1 martie, președintele Recep Tayyip Erdoğan a transmis condoleanțe Greciei în urma unui grav accident de tren care a provocat cel puțin 42 de morți. Erdoğan a trimis un mesaj președintelui grec Katerina Sakellaropoulou și premierului Kyriakos Mitsotakis. (Traducere Florin Matei)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...