G4Media.ro

Tragedia din Grecia: presa blamează lipsa unui plan pentru situaţii de urgenţă…

Tragedia din Grecia: presa blamează lipsa unui plan pentru situaţii de urgenţă și ineficiența guvernului

Mecanismele de stat luate prin surprindere şi lipsa unui plan pentru situaţii de urgenţă sunt considerare de ofiţeri în exerciţiu şi în rezervă ai Serviciului de Pompieri drept principalele cauze ale tragediei de la Mati (un sat de vacanţă din apropierea Atenei), scrie ziarul Kathimerini, citat de Rador.

Ofițerii citați se distanţează de declaraţiile unor demnitari guvernamentali care vorbesc despre un plan organizat de incendiere şi destabilizare.

Focul care a izbucnit luni la Kallitehnoupoli este caracterizat drept un „mega-incendiu” pentru că a izbucnit într-o pădure de pini şi în condiţiile unui vânt deosebit de puternic. Acest lucru a făcut ca foarte repede să capete dimensiuni necontrolabile şi ca în decurs de două ore flăcările să ajungă până la mare. În plus, un număr mare de pompieri, precum şi mijloace aeriene încercau să stingă incendiul de la Kineta (în vestul Atticii) şi, prin urmare, a existat un răspuns întârziat în noul focar din estul Atticii.

Cu toate acestea, pompieri experimentaţi identifică lipsa unui plan pentru situaţii de urgenţă, ceea ce a făcut ca majoritatea victimelor să-şi fi pierdut viaţa în încercarea de a-şi evacua casele şi de a găsi un refugiu sigur departe de flăcări. Sunt atribuite răspunderi Serviciului de Pompieri, conducerii regiunii şi Secretariatului General pentru Protecţia Civilă care poartă răspunderea coordonării tuturor factorilor de resort.

În plus, aceiaşi specialişti atrag atenţia că ieri a fost prima zi a perioadei de combatere a incendiilor cu indice de periculozitate 4 în Attica şi cu toate acestea mecanismele de stat au părut luate prin surprindere. „Este evident că răspunsul la incendiul de la Daou Pentelis a fost întârziat. Plecaseră toate forţele la Kineta şi nu s-au aşteptat ca vă izbucni şi un al doilea incendiu în Attica”, comentează aceştia.

În privinţa zvonurilor şi aprecierilor că incendiile de ieri au făcut parte dintr-un plan organizat de incendieri intenţionate, aceleaşi surse spun că în plină perioadă de combatere a incendiilor nu este neobişnuit să apară chiar şi zece incendii pe zi în Attica şi sunt citaţi martori care spun că incendiul de la Kineta a izbucnit de la scântei produse la cablurile de electricitate.

Evenimentele de la Mati trezesc amintirea incendiilor catastrofale din 2007 de la Ilia. Specialişti ai Serviciului de Pompieri identifică unele asemănări între cele două incendii (vânt puternic, vegetaţie abundentă), însă semnalează că până la data de 15 iulie au existat ploi puternice în Attica şi că, prin urmare, nivelurile de umiditate erau ridicate şi nu existau condiţii de ariditate ca în trecut.

Traducerea Rador: Carolina Ciulu

Foto: Twitter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Nu e nici o surpriza. Grecii sunt la fel de incompetenti in ceea ce priveste situatiile de urgenta ca si romanii.

    • Nu stiu daca as merge pana a generaliza intregi popoare, dar cu siguranta au un guvern la fel de ticalos ca al nostru.

  2. Efectul Butterfly-Putin: Lavrov maraie la guvernul grec, se aprind padurile din jurul Atenei….Grecilor, atentie la omuletii verzi care se plimba prin Grecia ….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.