G4Media.ro

Traducătorul lui Gorbaciov respinge acuzațiile unui înalt diplomat rus: O înţelegere că…

Traducătorul lui Gorbaciov respinge acuzațiile unui înalt diplomat rus: O înţelegere că NATO nu se va extinde în Est nu a existat

Zvonurile despre aşa-zisele „înţelegeri verbale” sau promisiuni pe care le-ar fi făcut SUA fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov în timpul negocierilor de la sfârşitul anilor’80 ai secolului trecut că NATO nu se va extinde în Europa de Est nu corespund realităţii, a declarat Pavel Palajcenko, traducătorul lui Gorbaciov, transmite Agerpres.

El a răspuns astfel unor acuzații venite din partea ambasadorul rus la OSCE, care declarase că Washingtonul i-ar fi promis lui Gorbaciov în 1990 că NATO nu se va extinde ”niciun centimetru”.

Pavel Palajcenko, care este în prezent şef al Departamentului pentru relaţii internaţionale şi relaţii cu presa în cadrul Fundaţiei Gorbaciov, a intervenit la postul televiziunii publice ruse Rossia-24 și a restabilit adevărul. „O înţelegere că NATO nu se va extinde în Est nu a existat într-adevăr. Atunci s-a discutat doar ca Alianţa Nord-Atlantică să nu-şi extindă infrastructura pe teritoriul fostei Republici Democrate Germane (RDG). Era pe vremea când eu lucram în Ministerul de Externe (al URSS)”, a afirmat la începutul săptămânii Palajcenko, care are rang de consilier diplomatic clasa I.

„Obligaţiile Republicii Federale Germane (RFG) cu privire la o reducere substanţială a Bundeswehr-ului (armata), la nedesfăşurarea armelor nucleare pe teritoriul fostei RDG, precum şi alte obligaţii, toate acestea sunt înregistrate” într-un acord, a subliniat Palajcenko, citat de agenţia de presă Regnum.

La începutul anilor ’90, potrivit lui, nu se vorbea despre o extindere a NATO, această problemă nici măcar nu se punea.

„Ulterior, când a început procesul de extindere a NATO, când a început dezbaterea despre o eventuală extindere, diplomaţia rusă a acţionat destul de activ pentru a preveni această expansiune. Acest lucru nu s-a putut face, dar a fost semnat Actul fondator Rusia-NATO ( 1997), care rămâne în vigoare”, a afirmat fostul diplomat.

„În opinia mea, acesta este un acord bun şi ar trebui protejat”, a spus el.

Nu este prima oară când Pavel Palajcenko încearcă să demonteze mitul despre aşa-numitele „promisiuni” făcute lui Mihail Gorbaciov de responsabili americani ai vremii, la care recurge în ultimul timp diplomaţia rusă, transmite Agerpres.

„Ca participant la negocieri şi persoană care a avut în anii 1990-1991 acces direct la corespondenţa diplomatică şi la transcrieri ale convorbirilor (la cel mai înalt nivel) pot să confirm: sub Gorbaciov, problema jurisdicţiei NATO a fost abordată exclusiv în contextul unificării Germaniei”, sublinia fostul traducător într-un editorial publicat pe blogul postului de radio Eho Moskvî la 9 martie 2018.

Negocierile au avut loc în 1990, când Pactul de la Varşovia încă mai exista şi nimănui nu-i trecea prin cap că acesta se va destrăma în scurt timp, iar ţările satelit vor adera la NATO, mai spune Palajcenko, care evocă culisele negocierilor dintre URSS şi Occident de la acea vreme în ultima sa carte „Profesia şi timpul”.

Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, care a condus delegaţia rusă la prima rundă de discuţii cu SUA luni la Geneva, a declarat că Rusia şi Statele Unite nu au reuşit să realizeze progrese în problema-cheie pentru Moscova ca NATO să renunţe să se mai extindă în Est, în special în Ucraina.

Rusia menţine suspansul de mai multe luni de când a concentrat zeci de mii de militari în apropierea frontierelor cu Ucraina, provocând temeri privind o nouă agresiune împotriva ţării vecine. Trei runde de discuţii diplomatice între Moscova şi Occident din această săptămână nu au făcut posibilă dezamorsarea situaţiei de conflict. (Foto: Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov semnând tratatul INF – sursa Arhivele Nationale SUA)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. cand nu a mintit rusul?asta e caracterul rusesc:minciuna,betivaneala,furt!

  2. acum iar se va arunca de la etaj cineva. Ghici?

  3. Important e ca Gorbaciov nu confirma existenta unei astfel de promisiuni.

  4. Cauta in foreign affairs din iulie 2014 sa vezi ce a promis SUA este echivalent cu ce cere putin acum sunt discutiile inregistrate

    • Delirezi mujice Nu exista o astfel de promisiune Exista insa un tratat semnat de rusnaci prin care garanteaza integritatea teritoriala a Ucrainei dupa care au ocupat Crimeea. A spune ca rusii sunt minciunosi e un pleonasm Fiind si tu din aceiasi sleahta intelegem nevoia arzatoare de a mai plasa o postare minciunoasa ca si toate celelalte ale tale

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.