G4Media.ro

Toți inculpații pentru trafic de copii în UK din dosarul Țăndărei au…

sursa foto: The Sun

Toți inculpații pentru trafic de copii în UK din dosarul Țăndărei au fost achitați ori faptele s-au prescris după 9 ani de procese în România. Ancheta schimbase legislaţia în Europa. Polițist englez care a lucrat la caz: Este bătaie de joc! Sunt şocat şi întristat!

Toți cei 25 de inculpați din dosarul Țăndărei au fost achitați ori instanța a constatat că s-au prescris faptele după 9 ani de procese, potrivit deciziei din 12 februarie a Tribunalului Harghita.

Este abia o primă decizie nedefinitivă, deși dosarul a fost trimis în judecată încă din iulie 2010.

Numai la Tribunalul Harghita, procesul s-a judecat din 2013 și au fost 53 de termene. Pe 12 februarie 2019, instanța a decis însă să îi achite pe toți cei 25 de inculpați și a constatat prescrierea unor fapte, după ce a schimbat încadrările juridice.

De exemplu, în cazul unuia dintre liderii grupării, Constantin Radu, zis Titi Aghiotantu, instanța a decis:

”Achită pe inculpatul Radu Constantin, pentru infracţiunea de „trafic de minori” (…) Achită pe acelaşi inculpat Radu Constantin, pentru infracţiunea de „spălare de bani” (…) Dispune încetarea procesului penal privind pe acelaşi inculpat Radu Constantin, pentru infracţiunea de „constituire a unui grup infracţional organizat” (…), ca urmarea a intervenirii prescripţiei răspunderii penale (…) Dispune încetarea procesului penal privind pe acelaşi inculpat Radu Constantin, pentru infracţiunea de „nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor” (….), ca urmarea a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, se arată în decizia instanței.

Numai că Tribunalul Harghita a schimbat încadrarea juridică pentru grup infracțional organizat în cazul lui Titi Aghiotantu din „constituire a unui grup de criminalitate organizată”, faptă prevăzută de articolul 7 alineatele 1 şi 3 din Legea specială nr. 39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate în articolul 367 alineatul 1 din Codul Penal.

Care e diferența. Potrivit articolului 7 alineatele 1 şi 3 din Legea nr. 39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate:

”(1) Inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup se pedepsește cu închisoare de la 5 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi.

(3) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au fost urmate de săvârșirea unei infracțiuni grave, se aplică regulile de la concursul de infracțiuni”.

În vreme ce articolul 367 alineatul 1 din Codul penal spune:

”(1) Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Prin urmare, nu este mirare că instanța a constatat că faptele s-au prescris din ce moment ce a schimbat încadrarea juridică dintr- infracțiune pedepsită de legea specială de la 5 la 20 de ani într-una sancționată de Codul penal cu închisoare de 1 la 5 ani.

În plus, Tribunalul Harghita a dispus ridicarea sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor inculpaţilor.

Care e povestea dosarului. Cazul Ţăndărei a fost prezentat cu surle şi trâmbiţe de autorităţile româneşti în 2010. Sunt celebre imaginile cu mascaţii cu berbece care spargeau uşile palatelor din Ţăndărei în căutare de traficanţi de copii. Imaginile au apărut la BBC şi Al Jazeera. A fost primul caz de trafic de minori investigat de poliţiştii români şi englezi. Cazul priveşte traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi.

În Anglia, 120 de traficanţi au fost prinşi şi aruncaţi în închisoare. La noi, cei 25 de romi arestaţi şi puşi sub acuzare în 2010 au fost eliberaţi după câteva luni și acum, după 9 ani de procese, au fost achitați sau instanța a constatat că faptele s-au prescris după ce le-a schimbat încadrările juridice în unele mai ușoare.

„It is simply a travesty. I am saddened and shocked to hear that the case against 25 members of the Tandarei organised criminal network have been dropped and that the case lies in the ashes of the Romanian criminal justice system / E bătăie de joc. Sunt întristat şi şocat să aud că a fost abandonat cazul împotriva a 25 de membri ai reţelei de crimă organizată din Ţăndărei şi că zace în cenuşa Justiţiei penale din România. Justiţia penală din România a eşuat astăzi. A abandonat victimele, poliţiştii care au lucrat din greu la caz. Şi este un alt fapt care expune România criticilor privind corupţia şi lipsa de respect pentru domnia legii. Repet este o zi tristă pentru Justiţie în România”, a declarat pentru G4media Bernie Gravett, poliţistul englez care a condus ancheta din UK şi România, între timp pensionat.

„Putem vorbi de o suspiciune rezonabilă de corupţie sau de incompetenţă crasă. România, probabil, că este singura ţară din lume care, într-o cauză de criminalitate organizată transfrontalieră cu trafic internaţional de minori, timp de 9 ani şi pe parcursul a 53 şedinţe de judecată, a amânat permanent cauza fără a audia nicio parte. Singura soluţie dispusă de instanţa de judecată a fost în favoarea inculpaţilor, prin înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar pentru o scurtă durată de 60 de zile si punerea în libertate a acestora.

Este şocant pentru mine să constat că instanţa, în aceeaşi şedinţă de judecată, schimbă încadrarea juridică a faptelor inculpaţilor din „trafic de minori” + „constituire a unui grup de criminalitate organizată transfrontalieră” în infracţiuni fără grad de pericol social mare, prescrise deja la data pronunţării hotărârii, şi totodată dispune încetarea procesului penal şi ridicarea sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor inculpaţilor. Instanţa nu a dat posibilitatea procurorului de ședință să conteste noua încadrare juridică”, a declarat Silvia Tăbuşcă, președintele unui ONG specializat în combaterea traficului de persoane, pentru G4Media.ro,

Culmea e că dosarul Ţăndărei a schimbat legislaţia europeană. După prezentarea cazului în Parlamentul European, în 2011, UE a adoptat o directivă care a redefinit exploatarea copiilor la cerşit şi furat ca fiind o formă de muncă forţată, de sclavie. Directiva a fost adoptată de toate statele membre, prin urmare şi de România.

Citeşte mai jos toată povestea cazului Ţăndărei, pe larg.

În vara lui 2004, inspectorul şef Bernie Gravett şi inspectorul Colin Carswell de la Poliţia din Westminster s-au lovit de o nouă provocare. Copilaşi din România cerşeau pe străzile din centrul Londrei sau furau din magazine şi buzunare. Copii de 6 ani se strecurau în cafenele şi şuteau poşete sau telefoane mobile. Ofiţerii de poliţie au făcut investigaţii şi au descoperit că nu era vorba de furturi accidentale. Copiii aveau în spate o reţea care îi adusese special în Marea Britanie pentru aşa ceva. Fuseseră aduşi ilegal, ascunşi în maşini sau tiruri. Mai mult, copiii romi erau mutaţi dintr-un oraş în altul ca să cerşească şi să fure. Investigaţiile poliţiei metropolitane au arătat că reţeaua de hoţi şi cerşetori provenea din România şi era de etnie romă. Cei mai mulţi erau din Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, de lângă Slobozia.

Statisticile poliţiei londoneze arată că 1087 de copii au fost aduşi din România în UK pentru cerşetorie şi furturi. Şi asta până la momentul aderării României la UE, în 2007. Împreună cu serviciul Imigrări, poliţia a declanşat operaţiunea Golf care a condus, între 2004 şi 2006, la expulzarea a 407 indivizi implicaţi în reţelele de crimă organizată. Rezultatele nu au întârziat: reclamaţiile de furturi şi tâlhării în centrul Londrei au scăzut cu o treime.

Un caz dramatic

Înainte de 2007, o adolescentă de 16 ani din România a fost arestată de numeroase ori în cartierele londoneze Westminster, Enfield, Camden, Hammersmith, Kensington, dar şi în suburbii, cum ar fi Surrey. Avea 8 identităţi şi 9 date de naştere. A fost condamnată pentru furturi de 17 ori şi trimisă în închisoarea de femei Holloway. În 2006, a fost mutată de reţea în Spania, dar în 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, s-a întors în UK – arată un raport al poliţiei londoneze către Parlamentul britanic. Şi cel mai important – notează autorii raportului – deşi fata avea un asemenea CV infracţional, trăia în sărăcie. Toţi banii îi erau luaţi de adevăraţii criminali, traficanţii din umbră, exploatatorii de fiinţe umane.

România a aderat la UE: în primele 3 luni, infracţiunile comise de români în Londra au crescut până la 786%!

Statisticile au arătat că cele mai multe delicvenţe erau comise de copii romi din România, aduşi acum legal din Spania sau Italia. Cartierul Westminster era cel mai afectat. Un grup numeros de romi români s-a stabilit în orăşelul Slough, la vest de Londra. Zilnic, până la 50 de romi călătoreau cu trenul până în centrul Londrei, unde cerşeau şi furau în zonele aglomerate. La o percheziţie a poliţiei, pe 28 ianuarie 2007, au fost găsiţi 211 copii în 16 imobile din Slough. Unii dormeau pe jos, iar altul îşi găsise culcuşul în baie. În case nu era mâncare, copiii nu mergeau la şcoală.

Maria a fost traficată de propriul tată. Poliţiştii britanici au descoperit-o într-una din casele din Slough pe Maria, o fată de 13 ani. Iniţial, a fost de acord să dea declaraţii şi să ajute poliţia. Au aflat că tatăl ei plătise 200 de euro către reţea ca să fie adusă în Anglia. Poliţiştii au descoperit că zborul ei la Stanstead fusese plătit cu un card din SUA fraudat. Maria era trimisă zilnic în Surrey şi lăsată acolo 12 ore ca să cerşească sau să fure. Nu păstra niciun ban şi era bătută dacă se împotrivea. În final, în UK, 4 oameni printre care tatăl fetei au fost condamnaţi la pedepse care au însumat 24 de ani. Maria a fost repatriată în România şi s-a alăturat mamei. Un an mai târziu, a fost dată de nevastă şi a rămas însărcinată. La numai 14 ani.

Câţi bani făceau traficanţii din exploatarea copiilor. Potrivit unui raport al Poliţiei metropolitane către Parlamentul britanic, fiecare copil care cerşea sau fura pe străzile oraşelor din UK putea strânge până la 40.000 de lire pe trimestru. 200 de copii puteau strânge 16 milioane de lire, iar 1000 – 100 de milioane de lire. Un copilaş implicat în aşa ceva valora 20.000 de lire. Banii, evident, nu rămâneau la ei, ci la traficanţi.

Aşa nu se mai poate! Poliţiştii englezi au descins în România. În aprilie 2017, inspectorii Bernie Gravett şi Colin Carswell au fost trimişi în România să vadă care e treaba aici. Aşa a fost înfiinţată, în baza unei directive europene din 2000, prima echipă mixtă de investigare româno-britanică (Joint Investigation Team – JIT) într-un caz de trafic de persoane. A fost numită din nou operaţiunea Golf. Poliţiştii britanici au lucrat cu colegii lor români şi procurorii DIICOT, atât pe pământ britanic, cât şi românesc. Colaborarea a dat roade în UK. 120 de traficanţi, dintre care 87 de membri ai reţelei Ţăndărei, au fost condamnaţi în Anglia. A fost pentru prima dată când s-a pronunţat la Londra o condamnare pentru traficarea unor copii în Regat. În plus, echipa mixtă a trimis în România probe privind traficarea de către reţeaua din Ţăndărei a 168 de copii.

Operaţiunea Europa, descinderi la Ţăndărei. Pe 8 aprilie 2010, procurorii DIICOT şi 28 de poliţişti britanici au năvălit peste romii din Ţăndărei. Au fost puse în aplicare 34 de mandate de percheziţie şi au fost arestate 18 persoane pentru trafic de persoane şi spălare de bani. Au fost confiscate 4 AKM-uri, 12 puşti de vânătoare, 6 pistoale, bani, maşini, cai şi 10 kilograme de aur în valoare de jumătate de milion de euro. Pe 29 iulie 2010, 26 de membri ai reţelei din România au fost trimişi în judecată pentru traficarea în UK a 181 de copii.

Ce spunea anul trecut preşedintele Tribunalului Harghita, Ibolya Mitrea. Judecătoarea a declarat anul trecut pentru TVR că una dintre cauzele duratei mari a procesului ar fi fost numărul foarte mare de martori, atât ai apărării, cât şi ai acuzării, peste 140. Culmea că romii acuzaţi au ajuns să se plângă chiar şi ei de durata mare a procesului. Spuneau că sunt plimbaţi pe drumuri de la Slobozia la Miercurea Ciuc. Susţineau că sunt nevinovaţi şi că sunt victimele unor procurori abuzivi, care nu au probe împotriva lor. „Al doilea Portocală sunt!”, spunea Petrică Drăguşin din Ţăndărei despre anchetatorii lui, făcând aluzie la cazul celebru al procurorului Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti, acuzat că ar fi faslificat probe.

Un poliţist britanic acuză. Bernie Gravett – inspectorul şef de poliţie care s-a lovit prima dată în 2004 de problema copiilor români exploataţi la Londra şi care, apoi, a fost trimis să facă anchetă la Ţăndărei – este acum pensionat. Bernie clocoteşte însă de furie pentru că munca lui şi a colegilor săi englezi şi români a fost în zadar.

”E bătăie de joc. Sunt întristat şi şocat să aud că a fost abandonat cazul împotriva a 25 de membri ai reţelei de crimă organizată din Ţăndărei şi că zace în cenuşa Justiţiei penale din România. Operaţiunea Europa a fost investigată de Poliţia Română şi de procurori mai mulţi ani. Eu am condus prima echipă mixtă de investigaţie într-un caz de trafic de persoane. A fost o muncă extraordinară care a condus la schimbarea legislaţiei privind traficul de persoane în Europa, în specil privind traficul de minori. Acum astfel de legi au fost adoptate în întreaga lume.

În Marea Britanie, au fost condamnaţi peste 100 de suspecţi pentru trafic de persoane, spălare de bani, facilitarea intrării în ţară a victimelor (copii), furt, fraudă privind asistenţa socială şi alte infracţiuni.

Europol care a sprijinit ancheta a catalogat-o drept o investigaţie care a vizat <<una dintre cele mai mari reţele de trafic de persoane din Europa>>.

Îmi este limpede că suspecţii din România erau liderii reţelei de crimă organizată specializată în traficarea bărbaţilor, femeilor şi copiilor care provin dintr-una dintre cele mai vulnerabile şi defavorizate comunităţi din Europa, romii. Aceştia sunt victimele. Trist, aceste victime erau exploatate chiar de membri ai comunităţii lor. Câţiva care s-au îmbogăţit din exploatarea şi sclavia lor.

Inculpaţii au pus totul la cale astfel încât să tergiverseze cazul peste 8 ani (9 ani în iulie 2019 – n.r.). Mulţi dintre cei care au făcut ancheta s-au pensionat ca şi mine.

În orice caz, eu personal nu am nicio îndoială că cei 25 de gangsteri din Ţăndărei sunt infractori de rang înalt. Uitaţi-vă la palatele lor. Nu au lucrat niciodată în viaţa lor. Cum se explică faptul că unii au şi 6 case. Maşini care costă zeci de mii de euro. Mii de lire sterline, euro şi doalri au fost puse sub sechestru după razii, 1,5 kilograme de aur şi arme AK47”, a declarat Bernie Gravett pentru G4media.ro.

Reţeaua s-a regenerat
Silvia Tăbuşcă, director al Centrului de Drepturile Omului şi Migraţie, a urmărit îndeaproape acest caz. Ea declara anul trecut că, în acest moment, autorităţile române nu mai ştiu nimic de soarta copiilor traficaţi, acum adulţi.

„Membrii reţelei Ţăndărei au fost ţinuţi 10 luni în arest, apoi eliberaţi. Acum, reţeaua este din nou funcţională, recrutează copii şi familii vulnerabile din zona Feteşti (tot judeţul Ialomiţa) şi le trimit în Germania”, a declarat ea.

Cazul Ţăndărei, soldat cu achitări în România, a schimbat legislaţia europeană

După prezentarea în Parlamentul European de către autorităţile britanice a cazului Ţăndărei, UE a adoptat directiva 36 din 2011 care a amendat Protocolul de la Palermo. Directiva a fost adoptată de toate statele membre şi a redefinit exploatarea copiilor la cerşit şi furat ca o formă de muncă forţată, adică sclavie.

Cazul Ţăndărei a fost intens mediatizat în presa românească şi britanică. BBC şi Al Jazeera au relatat despre cazul de trafic de copii (VIDEO).

Foto: Palatele grupării din Țăndărei (captură youtube)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

45 comentarii

  1. Nu ne mai trebuie dovezi ca romanii si Romania sunt o mizerie.

  2. „Achită pe inculpatul Radu Constantin, pentru infracţiunea de „trafic de minori” (…)”

    Bai porcilor, suboamenilor care ați făcut posibil asa ceva, nu va e rușine jegurilor?? Sa va mănânce câinii, ‘tu’va muma în c&ur! 53 de termene?? Cretini idioți, va bateți joc de noi prin fiecare termen, amânare, decizie în favoarea infractorului!

    • acum e bine cae exista sectia pentru anchetarea magistraților ?

      ce a pazit inspectia judiciara ?

      ce a pazit csm -ul ?

      pana in prezent acestea doar furnizau carne de tun pt dna / sri pt ca „onorabili” juzi sa fie inclusi in culoarele din justitie

      PS
      nici colegiul medicilor nu a miscat in trecut decat rar cate un deget impotriva unor medici (dupa principiul corb – corb nu-si scot ochii)

    • nu. nu e bine. ca e la ordin politic, neindependenta. si ce a pazit csm??? dar ce, csm a judecat????
      hai ca esti prost, ca de obicei.

    • judecatorii in unele cazuri nu prea au incotro … legea penala e schimbata in substratul ei. permite asfel de artifici. astea sunt deja roadele a ceea ce se intampla in ultimii ani in romania! o sa platim greu pentru legile astea penale schimbate si fara ca noi sa stim exact ce e schimbat!

  3. Pentru noi situația este dramatică: trăim niste vremuri în care societatea se dezintegrează treptat, instituțiile de baza nu mai funcționează, chiar daca individual trăim mult mai bine decât acum 30 ani.

    Nepăsarea, deciziile proaste, legile strâmbe și ambigue, birocrația, în general proasta guvernare a țării, toate vin cu un cost enorm. Asta este ceea ce a produs linia a 2-a a PCR, toți am știut, toți suntem vinovați, însă prețul îl plătesc nu neapărat vinovații, ci cei mai vulnerabili.

    Sper ca USR și PLUS să vadă situația actuală în ansamblul ei și să poată schimba ceva in domeniile care contează: educație, sănătate, justiție, infrastructura, birocrație….am ratat 30 ani, macar in următorii 30 sa facem ce trebuie.

    • Credeti în minuni?
      Lucrurile acestea se intampla deoarece o mare majoritate a românilor vor sau doar accepta asta.

    • Nu cred in minuni, de asta am scris că educația este motorul dezvoltării unei societăți.

    • Morala face parte din educație. Prin educație eu nu înțeleg doar pregătirea tehnică, ci și cea umanistă.

    • @Nepriceputeanu: Trebuie sa faci o distinctie, intre educat si instruit .

      Exemplele pe care le dai tu sunt cu oameni care erau/sunt cu siguranta instruiti, dar nu e clar ca erau/sunt educati. Deci ramane cum a zis @MVM.

      Ideea mai importanta mi se pare insa ca este asta: Inclusiv asta este o parte din Justitia pe care o aparam si pentru care luptam! . Daca reusim sa invingem, urmeaza, cum zice un prieten, „cand lucrarea-i gata, incepe reparatia”!

  4. Cum rahat au schimbat încadrarea de la „Legea specială nr. 39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate” la „articolul 367 alineatul 1 din Codul Penal” când se înscrie clar în primul caz (am citit ambele articole legea). Cum pot justifica asta, e moartea rațiunii!!!

  5. Justitia romana incurajeaza traficul de copii. Cu conditia sa nu fie copiii judecatorilor.

  6. Dosarul asta nu trebuie abandonat. Faceti plangeri impotriva justitiei din Romania la instantele europene.
    Asemenea cazuri nu trebuie judecate in Romania sau alte state cu justitie aservita, ci la Curtea de Justitie a UE.

    Poate se autosesizeaza si TT, sinistrul min al justitiei, care si-a creat sectia aia de investigare a magistratilor, si-i pune sa faca cercetari, sa descopere cum au scapat acesti crimunali traficanti. Sau sectia aia a fost creata numai pt anchetarea lui Kovesi si Lazar ?!

  7. Poate ca sunt cauze dincolo de simpla coruptie. Poate ca acesta mafie tiganeasca ameninta in mod consistent viata celor implicati in actul de justitie, atat a lor cat si a rudelor-copiilor. In Italia se ajunsese la asa ceva si la noi nu este deloc imposibil. Dar chiar sa nu rasufle nimic despre asta?

  8. Mafia care cumpara tot, iar din sistemul de justitie ,avocatii si judecatorii sunt cei mai coruptibili!!Oameni buni, parca am trai vremurile de groaza pe care le traia Italia in anii 70! Atunci,cativa procurori curajosi care au indraznit sa rascoleasca musuroaiele mafiei care ajunsese sa cumpere tot pana la politicieni si judecatori,nu mai spun de politisti,au ajuns sa fie aruncati in aer ,bombardati la propriu in case sau in masini,ingropati cu totul in asfalt!

  9. De ce s-a judecat tocmai la Miercurea Ciuc?
    Totusi cum au reusit sa intre in uk sute de copii?
    E revoltator!!

  10. nu le e rusine …e ceva normal

  11. Un profesor de drept , imediat dupa anii ’90 spunea ca „procesele se vor castiga pe baza de chichite procedurale si nu pe baza de dovezi indubitabile….., cine va exploata cinic procedura, va castiga.”

    • Aici nu cred că e vorba de chichițe procedurale, mai degrabă de rea voință din partea judecătorului. Bineînțeles că dânsul e platit regeste că sa nu poată fi mituit, basca va beneficia și de o pensie pentru care nu a contribuit că sa se poata concentra exclusiv asupra muncii sale de magistrat…superb!

  12. Ce ziceati ca merge in tara asta? Justitia?

  13. Pff,bai fraților dar mult timp mai răbdăm noi ciorile astea? Trebuie să le smulgem penele.

  14. Justitia din Romania este profund corupta si macinata de mizeria orala,absoluta . Tagma judecatorilor este cea mai corupta. Judecatorii din Harghita ar trebui suspendati ,judecati laolalta cu acesti tigani si trimisi cu totii la puscarie pe viata. Si nu numai gunoaiele astea ci si superiorii lor care au stat cu mainile incrucisate si nu i-au pedepsit pe acesti nemernici de judecatori. Si tagma avocatilor este profund corupta,dar cine sa vada toate astea? Prostituatele si excrocii de prin Parlament ,Guvern,institutii ale statului? Sau jegul de sluga absoluta precum avocatul poporului? Sau jegulfe Ministru al justitiei? Astia sunt toti corupti si ticalositi pana in maduva.

  15. Justitia romaneasca o mare pata de rusine pe obrazul Uniunii Europene . Este cea mai corupta justitie din toata europa

  16. Copiii judecatorilor din Harghita daca ar f fost in locul minorilor traficati s-ar fi simtit bine ? Acolo inspectia judiciara de ce nu intervine ?

  17. Să „mulțumim” conducerii parchetului general și celor 2 conducători ai acestuia din perioada respectivă (Koveși & Lazăr) pentru „profesionalismul” și „celeritatea” cu care s-a COMIS intrumentarea speței sub … incompetenta lor îndrumare.

    • …nu bateti campii! Cazul nu are legatura directa cu numele respective. Procurorul in general nu prea are ce face “peste” judecator. Daca acela amana speta 8 ani si nu face nici macar audieri ce sa faca procuratura? Nu stiu exact daca e posibil ca procurorul sa sesizeze inspectia judiciara eventual pentru tergiversare din partea judecatorului – mai mult nu poate face contra acestuia 🙁

    • Ești prost, scrie clar că judecătorii au acceptat jdemii de termene până s-au prescris faptele, deci procurorii n-au nicio vină.
      Toți care s-au nimerit să fie în UK la momentul ăla, au fost băgați fiindcă au fost judecați acolo. Ăștia care au fost în RO, pe același probe administrate de aceeași echipă, au fost scăpați.

    • @profun

      Ori n-ai citit articolul si scrii ca sa te afli in treaba, ori l-ai citit si n-ai inteles nimic. Ar trebui sa-ti revizuesti „profund” cunostintele.

    • Vă agitați inutil. Dacă procurorii fac un rechizitoriu „beton” (și în acest caz, cu ajutorul colegilor din UK existau toate premizele favorabile) un judecător nu are de ce să ceară mai mult de 3-4 termene ceea ce ar fi însemnat o amânare a hotărârii de maxim 8-10 luni.

      Și da, pentru tergiversări nejustificate putea fi sesizată inspecția judiciară. Lucru care încă ar mai putea fi făcut, chiar și la această oră.

      Din păcate, toate marile nemernicii din perioada respectivă au „scăpat” printre degetele justiției fie cu condamnări ridicole fie cu prescrieri.

    • Desigur ca ești convins ca dosarul a fost „moale”, cu dedicație din partea procurorilor. Atâtea presupuneri, ca te ia durerea de cap.

      Strawman much, troll?

    • 1) Erori de logica – caz clasic, de manual: https://ro.wikipedia.org/wiki/Om_de_paie
      Aici e vorba in mod direct de judecatori si nu de procurori. Procurorii nu au pierdut procesul, nici macar nu a inceput judecata propriu-zisa.

      2) Dificultati de intelegere a mecanismelor – Judecatorii nu cer termene.

      3) Nu este vorba de instrumentarea spetei, ci de timpul scurs de la chemarea in judecata pana la prescriera faptei.

      4) Briciul lui Occam: desi nu e lipsit de inteligenta, face trei erori flagrante in 4 randuri. Decurge ca este troll.

      CLZ: Don’t feed the troll!

  18. Sonia si Grigore Ureche, profun e doar un postac scarbos repartizat sitului G4 de psd-draknea, el scrie ce primeste in pliculet, dupa aceea incaseaza 3 lei de postare, javra ordinara!

    • Postaci sunt cei care parazitează un articol și în lipsă de argumente (sau aflați în imposibilitatea intelectuală de a le exprima) îi atacă cu invective (răsuflate, lipsite de originalitate și repetate obsedant) pe toți cei care-și exprimă păreri proprii, diferite față de lozincile postăcești limitate.

      Postacii, obișnuiți să repete doar ce li se recomandă, își permit să-i învețe și pe alții, chiar apropiați de punctul lor de vedere cum să vorbească (bănuindu-i că nu pot avea propriul discernământ).

    • Strawman fallacy

    • nu ba profun, postac esti tu, habar nu ai nimic de justitie dar spui tu ce trebuia facut. te si pricepi, ce sa zic.

  19. Nu este vorba despre corupție este nepăsare plus neștiință și delăsare. Plus ca mai toată munca o face grefielul ala citește tosarul și da o soluție pe care judele doar o semneaza@

  20. Povestea ca politienii au lucrat din greu, este doar o poveste. Politienii facdoar ! ceea ce le dicteaza procurorii. Cel putin asa mi-a fost comunicat de catre IPJ – Timis.

  21. O dovadă clară și incontestabilă, care ne arată că sistemul juridic din România este slab, părtinitor și nu își protejează cetățenii. Am întâlnit multe persoane de etnie romă în activitatea pe care o desfășor. Să știți că acești oameni vor rămâne la fel și în următorii 200 de ani, neadaptați, needucați și marginalizați de sistemul social din România. Acei copii traficați nu au nici o vină că s-au născut. Vina este a României că nu știe să îi integreze și să îi protejeze. De achitări pe fapte de mărunte, sau chiar pe corupție, luare de mită etc. dar să dai achitare pe infracțiunea de trafic de persoane este ”noaptea minții ” în momentul în care s-au ținut în arest acei inculpați mai mult de jumătate de an. Avocații inculpaților vor cere despăgubiri în următoarele zile. Un stat bolnav, care condamnă fapte mărunte dar achită lideri și membrii ai unei grupări infracționale. Halal!!!

  22. Cu asa „argument”puternic („reusita” acestui proces) chiar merita sa ne mai intrebam de ce Romania nu poate fi primita in Spatiul Schengen?
    Evident ca acesti achitati, fac ne- legea in zona Tandarei, amintiti va de familii sicanate in trafic (sicanat e putin spus) in timp ce traversau zona, in drumul spre litoral.
    Inchei cu o cunoscuta sigla: „mandru ca sunt roman”???

  23. Gata bagameas in rasa.voastra sa va iau in p… de romani prosti

    Va contraziceți si voi intr voi. Fără sa aveți habar de nimic

  24. Romania at its best!

  25. Mai bine le baga cate un glonte in cap din greseala in timpul perchezitiilor…
    Pana la urma vad ca tot ghilotina e cea mai buna la noi in tara…ca altfel scapa magarii