G4Media.ro

Topul țărilor UE la consumul zilnic de alcool / România, locul doi…

Topul țărilor UE la consumul zilnic de alcool / România, locul doi în clasamentul țărilor în care se bea intens

Cel puțin un pahar de vin pe zi, însă fără excese. Potrivit Eurostat,  8,4% dintre cetățenii adulți europeni consumă băuturi alcoolice în fiecare zi, locul fruntaş fiind deţinut de Portugalia (20,7%), urmată de Spania (13%) și Italia (12,1%).

În nordul Europei, tendința de a consuma alcool are o cadenţă săptămânală (un obicei întâlnit la 28,8% dintre europeni): aproape jumătate din populaţia Olandei (47,3%) consumă alcool în fiecare săptămână, la fel şi cea a Luxemburgului (43,1%) și a Belgiei (40,8%). Consumul lunar de alcool este mai frecvent în Lituania (31,3%), Letonia (31,1%) și Cipru (30,4%).

Cu toate acestea, frecvența cu care se consumă alcoolul nu reprezintă un simptom al excesului. În clasamentul privind consumul intens de alcool, care înseamnă ingestia a mai mult de 60 de grame de etanol pur într-o singură ocazie, Italia se află pe ultimul loc, alături de Cipru, cu 4%, fiind departe de media UE, de 19%. Cele mai mari procente se înregistrează în schimb în Danemarca (38%), în România (35%), Luxemburg (34%) și Germania (30%).

Sursa: ANSA/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Ok, acum spune si cum e corect, sa priceapa tot romanul. Nimic, putintel sau zdravan dar rar.

  • lămâiță pă pahar, bădie –
   bucurie – multă vesălie ..
   de’ăstea românu jtie –
   că doară statu’ po’te să ne țâie!
   și în damijană hjin, să hie..
   la anu’ șî la mulț’ ani

  • al dreac de betivani… la munca cu voi, nu la ajutoare

 2. Sondaj la alcoolul fiscalizat, sau…palinca, vin de butuc, etc

 3. Betivani farà respect de sine

 4. mai puneti pe nota si tuica de pufoaica si trecem primii Bravo natiune ! halal popor

 5. Mari minciuni! Mergeti in Letonia, cazati-va undeva si verificati boxele de gunoi!!! O sa vedeti atunci cand beau sovieticii. „Civilizatii” baltici nu sunt in acest top, pentru ca ori l-au cumparat ca si nordicii si altii sunt prosti, ori au emigrat mai toti… Va mai zic si cu mana pe inima ca in Danemarca si Suedia se bea enorm de mult!

  • Boss, se bea „Enorm de Mult” Absolut peste tot unde-i legal. E aberant sa credeti ca-s altii mai ‘viteji’ sau ca noi suntem mai cuminti.

   Pana si ‘printii deserturilor’ beau de sting. La ei Legea Interzice doar ca ei-s Legea …

 6. Dar se bea si in Marea Britanie( ah, doar ce a iesit din hora), dar ce sa mai spunem de unguri si nemti…

 7. Trebuie ilegalizat. Ne-am damblagit creierii. Beau de 18 ani baieti, ar trebui sa mi-o treaca-n buletin: „Maestru Betiv”. Doar azi am rezolvat un litru de vin. Problema: Alcoolul e omniprezent si ieftin. Dar cu drogurile nu merge sa le scupesti, prin definitie. Asta-i problema de care nu scapam … Poate doar daca se legalizeaza altele mai inocente …

  • *Si sa nu credeti ca problema -i la mine.

   Problema e ca e un cerc vicios, cand toata lumea ce te inconjoara bea de stinge, tu fiind un betiv, n-ai cum sa te abtii. (E destul de brutal sa-ti tai toate prieteniile doar pt. ca toti sunt betivi, dar toti).

   Nici cu terapie nu scapi, stiu cazuri.

   Motivul : O lume in care alcoolul e prezent si toata lumea bea. Asta chiar trebuie ilegalizat dar n-o sa mearga decat daca-i substituit cu ceva mai bun … Check Washington.

  • **Omniprezent.

 8. App. : „60 de grame de alcool pur” inseamna mai putin de 3 beri. 500×0.5(%) = 25 ml. (care foarte probabil cantaresc un pic mai mult de 25g, considerand formula chimica)

  In Romania, majoritatea covarsitoare bea minim 3 beri(sau echivalentul) zilnic.

  • P.S. : Voiam sa scriu 0.05 in loc de 5% dar m-am incurcat. Calculul e corect. Cu masa moleculara a alcoolului nu v-am mai incurcat dar cine-i capabil sa inteleaga, se descurca.

  • Intunecimea voastra, alcoolul e mai usor decat apa, deci 25 ml au mai putin de 25 g, cam 20g. Deci 3 beri sunt cele 60g de alcool. Daca nu e Silva bruna 🙂

 9. În Danemarca nu se consumă băuturi făcute în casă (vin, țuică, vișinată, caisată etc.) și nici atâta saniuță, genocid și alte tipuri de alcool contrafăcut sau /și nefiscalizat. Așa că suntem primi detașați.

 10. Hai că în curând ajungem pe locul 3. Mâine, dis-de-dimineaţă, am o săptămână de când n-am mai pus gram de alcool pe limbă! Dacă s-ar lăsa şi Luciferic de vişinată… am cădea de pe podium.

 11. Ce sa te lași frățioare , după o zi de munca ca dracu, când ajungi acasă lingi 3 beri asa ..la modul lejer. Daca si de asta te mai privezi , intri la nebuni…si cu 3 beri(de 0.5 litri cu 5% alcool)/zi ,adică undeva la 75 g de alcool pur (25×3) … ăștia zic ca i excesiv. Da o dreq:))) imi accept statutul de alcoolic