G4Media.ro

Tomac (PMP): La Consiliul Justiție și Afaceri Interne programat în 8 –…

Sursa foto: Facebook / Eugen Tomac

Tomac (PMP): La Consiliul Justiție și Afaceri Interne programat în 8 – 9 iunie la Luxembourg lipsește de pe agendă decizia privind eliminarea frontierelor pentru România și Bulgaria / Singura cale prin care vom intra în spațiul Schengen este procesul pe care l-am deschis la CJUE

Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, anunță, într-o postare pe Facebook, că la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) programat în 8 – 9 iunie la Luxembourg lipsește de pe agendă decizia privind eliminarea frontierelor pentru România și Bulgaria. Această reuniune este ultima organizată in timpul președinției rotative a Uniunii Europene deținută de către Suedia, mai precizează Tomac. Suedia a declarat că susține aderarea României la spațiul Schengen, cu precizarea că va pune subiectul pe agendă dacă Austria își va schimba poziția.

Redăm mai jos postarea lui Eugen Tomac:

”Dezbaterea anului pe Schengen, săptămâna aceasta, la Luxembourg

În prezența tuturor miniștrilor de interne din statele membre ale Uniunii Europene, dar și cu participarea miniștrilor de interne din Norvegia, Elveția, Islanda și Lichtenstein, are loc, în perioada 8-9 Iunie, ședința Consiliului JAI la Luxembourg.

Această reuniune este ultima organizată in timpul președinției rotative a Uniunii Europene deținută de către Suedia.

Deși premierul suedez, Ulf Kristersson, a promis în plenul Parlamentului European că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va fi un obiectiv important al țării sale, observam din ordinea de zi prezentată că pe 8 iunie se va dezbate chestiunea Schengen cu propunerea de a adopta strategia privind libera circulație în UE în următoarele 12 luni: https://www.consilium.europa.eu/…/jha/2023/06/08-09/

Lipsește, însă, cu desăvârșire de pe ordinea de zi: https://data.consilium.europa.eu/…/CM-3013-2023…/ro/pdf cea mai importantă decizie pe care trebuia să și-o asume Consiliul JAI și anume decizia privind eliminarea frontierelor pentru România și Bulgaria.

De aceea, îmi mențin poziția și subliniez din nou că singura cale prin care vom intra în spațiul Schengen este procesul pe care l-am deschis la CJUE. Este dreptul nostru si ne vom face singuri dreptate!”

Context

Reprezentantul permanent al Suediei la Uniunea Europeană, Lars Danielsson, a cărui țară a preluat președinția rotativă a Uniunii de la 1 ianuarie, a declarat la începutul anului că nu va iniția un vot privind admiterea Bulgariei și României la Schengen în Consiliul UE până la încheierea unui acord cu ţările care s-au opus aderării celor două state. El a precizat că Suedia nu a fost niciodată împotriva admiterii celor două țări în zona de liberă circulație.

În decembrie anul trecut, Austria și Olanda au blocat admiterea Bulgariei și României la Schengen. Ambele țări se opun aderării Bulgariei, iar pentru România doar Austria se opune. Pentru a se ajunge la un acord în această privință este necesară unanimitate din partea țărilor membre.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. Da, clar, doar cu forța vom putea regla conturile cu Austria, e evident pentru oricine cu IQ peste 70…

 2. Daca procesul nu e sustinut si de Bulgaria, e kanci rezultat -asa cum stie si nea Tomac care arata unora doar ca exista si ”lupta”………… Ca exista El arata , sa nu intelegeti ca e vorba de partid…..

 3. „Suedia a declarat că susține aderarea României la spațiul Schengen…”

  Este o declarație goală de conținut. În mod practic, nu susține în niciun fel.

  Doar după afirmarea susținerii din partea Olandei putem crede că România și Bulgaria vor adera la Schengen. Altfel, orice Curte va decide în mod legal și rațional că statele membre votează după cum doresc, conform Tratatelor. NIMENI nu le poate forța să voteze altfel. Nimeni, domnule Tomac!

  Iar pentru Olanda interesul este ca Bulgaria și România să nu facă niciodată parte din Spațiul Schengen.

  …Și Olanda va găsi întotdeauna marionete care să voteze împotriva interesului unor state irelevante pe plan internațional precum Bulgaria și România și conform interesului său.

 4. Încă nu îndeplinim toate exigențele dar poate ne bagă Tomac în zona €.