G4Media.ro

Tiraspolul cere Rusiei să suplimenteze ‘forţa de pace’ din Transnistria cu 4.000…

Tiraspolul cere Rusiei să suplimenteze ‘forţa de pace’ din Transnistria cu 4.000 de militari, deși nu există nici un fel de tensiuni în zonă

Copreşedintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Transnistriei, Oleg Beliakov, a difuzat joi o declaraţie în care cere să se pună în discuţie la una din şedinţele comisiei revenirea la numărul iniţial al militarilor din forţa de pace rusă din Transnistria, a relatat agenţia de presă RIA Novosti, citând biroul de presă al CUC.

Este vorba de creşterea numărului militarilor din ‘forţa rusă de menţinere a păcii’ în Transnistria, compusă în prezent din 400 de militari, la 4.200, aşa cum a fost la începutul misiunii de pe Nistru în 1992.

‘Considerăm necesar ca în perioada imediat următoare să ne întoarcem la dezbaterea acestei probleme, nu o dată propusă de delegaţia transnistreană, privind dimensiunea contingentului forţei de menţinere a păcii ruse, redusă în mod unilateral, fără o decizie a CUC, la începutul anilor 2000’, se menţionează în declaraţia reprezentantului oficial al Tiraspolului în cadrul Comisiei Unificate de Control.

De asemenea, delegaţia transnistreană consideră necesară ‘reluarea activităţilor de zbor a escadrilei de elicoptere ataşată forţelor de menţinere a păcii’ .

În anii 2000, prin hotărârile CUC au fost create şi instalate în aşa-numita Zonă de Securitate de pe Nistru, o zonă-tampon între Republica Moldova şi Transnistria, Forţele Mixte de Menţinere a Păcii (FMMP), compuse din trei contingente: forţele Federaţiei Ruse, cele ale Republicii Moldova şi cele ale administraţiei separatiste de la Tiraspol, notează în acest context portalul Deschide.md.

După semnarea Acordului de la Odesa la 20 martie 1998, la sfârşitul acelui an, în Zona de Securitate şi-au început activitatea 10 observatori militari ucraineni.

Conform RIA Novosti, la ora actuală forţa de menţinere a păcii trilaterală din Transnistria este compusă din 402 militari ruşi, 492 de militari transnistreni şi 355 moldoveni şi 10 observatori militari din Ucraina, care servesc la 15 posturi de control din Zona de Securitate.

Potrivit Deschide.md, cele trei contingente ale acestor forţe includ 1.200-1300 de militari (fără batalionul contingentului transnistrean din afara Zonei de Securitate atribuit de CUC ca batalion de rezervă).

Comisia Unificată de Control, o structură trilaterală formată din reprezentanţi ai Republicii Moldova, Rusiei şi Transnistriei, a fost creată în scopul asigurării realizării prevederilor Acordului cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului din Transnistria, semnat de Republica Moldova şi Rusia la 21 iulie 1992.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Ba sunt tensiuni – intre prostiile ocupantilor rusi si populatia de toate etniile. Transnistrenii (inclusiv cei rusofoni) vor in Occident. Transnistrenii mai stiu si ca chiar si Rusii din Rusia doresc in Occident, deci isi dau seama ca ei, Transnistrenii, au o sansa buna sa ajunga in Occident daca lasa la o parte prostiile propagandistilor mafiei Ruse si se unesc fara complicatii cu R. Moldova care sa se uneasca cu Romania.
    Oamenii nu sunt tampiti si nu pot fi prostiti la infinit. Propagandistii pro-mafia Rusa stiu acest lucru si pun niste slugi sa „ceara” suplimentarea trupelor Rusesti, ca si cum chipurile armata rusa n-ar fi armata de ocupatie ci ar fi acolo „la cererea populatiei”.

  2. Dialog instituțional intre autoritățile ruse și cele din Tiraspol:
    -rușii: va solicitam sa ne înaintați o cerere de suplimentare a forțelor armate cu 4000 de soldați având in vedere situația tensionata din zona;
    -Tiraspolul: având in vedere situația tensionata din zona va rugam sa suplimentați forțele armate cu 4000 de soldați.

  3. a se traduce din putineza: rusia doreste sa mai trimita niste soldati in transnistria

  4. De ce am senzatia ca miscarea asta vine pe fondul deciziei MAE de a opri temporar acordarea de cetatenie romana moldovenilor. In fine, aici intra si ucraineni, rusi, spioni rusi, etc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.