G4Media.ro

The Washington Post: Lecțiile sinistre pe care Putin le învață de la…

The Washington Post: Lecțiile sinistre pe care Putin le învață de la Xi Jinping

Dacă acest site ar fi fost Meduza, o sursă independentă de știri despre Rusia, paragraful de față ar fi început cu următorul avertisment guvernamental obligatoriu: „ACEST MESAJ (MATERIAL) A FOST CREAT ȘI/SAU DISEMINAT DE CĂTRE UN ORGAN DE PRESĂ STRĂIN ÎNDEPLININD FUNCȚIILE UNUI AGENT STRĂIN ȘI (SAU) DE O ENTITATE JURIDICĂ RUSEASCĂ ÎNDEPLININD FUNCȚIILE UNUI AGENT STRĂIN”. Expresia „agent străin” poartă un stigmat aparte în Rusia, încă din vremurile sovietice – se referă la trădare sau spioni. Ați fost avertizați.

Decizia de a cataloga Meduza drept „agent străin” și de a-i impune să publice textul de mai sus la începutul fiecărui articol reprezintă o nouă dovadă a tentativei agresive a președintelui Vladimir Putin de a eradica societatea civilă autonomă în Rusia. Legea „agentului străin”, adoptată în 2012 și modificată frecvent între timp, le impunea inițial ONG-urilor care primesc fonduri din străinătate și pe care guvernul le consideră implicate într-o activitate politică să se înregistreze în calitate de „agent străin” și să se supună unor controale. Legea a fost extinsă pentru a include și presa finanțată din străinătate, inclusiv serviciul rus al Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL) și altele. Amendamente recent promulgate de dl Putin permit Rusiei să includă și indivizi, între care jurnaliști străini, pe lista „agenților străini” și să le impună restricții. RFE/RL, susținut de guvernul SUA, a refuzat să publice eticheta de „agent străin” și drept urmare se confruntă cu amenzi masive.

Meduza afirmă că desemnarea sa drept „agent străin” îi periclitează viitorul. Site-ul a fost fondat în 2014, atunci când foarte popularul site rusesc de știri Lenta.ru fusese preluat de către un oligarh apropiat de dl Putin, iar editoarea lui, Galina Timcenko, fusese concediată. Atunci unii jurnaliști, între care și dna Timcenko și Ivan Kolpakov, cofondator al Meduza, s-au mutat la Riga, în Letonia, și au lansat noul site. Având jurnaliști în interiorul Rusiei, a publicat știri și investigații incisive, între altele din lumea tenebroasă și violentă a serviciilor rusești sau din cea a hackerilor ruși. După ce a fost catalogat „agent străin”, veniturile sale din publicitate s-au evaporat. Acum apelează la cititori pentru a supraviețui.

Dl Putin vede jurnalismul liber și independent ca pe o amenințare. El se inspiră din manualul dictatorilor, în cazul de față din cel al lui Fidel Castro, care în 1960 a început să reducă la tăcere ziarele neaflate sub controlul lui, cerându-le să publice un avertisment similar la sfârșitul articolelor critice la adresa lui. Avertismentul atenționa că articolul respectiv „nu se conformează adevărului și nici celei mai elementare etici a jurnalismului”.

Dlui Putin îi place să învețe tehnici represive și de la președintele Xi Jinping al Chinei, al cărui guvern a aprobat acum cinci ani o lege a „agentului străin” pentru a îngrădi și penaliza ONG-urile. Dl Xi mai folosește din 2015 și o altă tactică a pumnului de fier, oprimându-i pe avocații care reprezintă activiști pentru drepturile omului. Peste 300 de avocați și activiști au fost arestați. Acum dl Putin imită China prin arestarea pe 30 aprilie a lui Ivan Pavlov, unul dintre cei mai cunoscuți avocați ruși specializați în drepturile omului, care l-a reprezentat pe liderul opoziției Aleksei Navalnîi și alte persoane vizate de serviciile secrete ale Rusiei.

Dl Putin și-a amplificat dramatic în ultimele luni presiunea pusă pe societatea civilă, încercând să-l asasineze pe dl Navalnîi și să-i distrugă organizația. E o campanie care nu ar trebui să continue fără consecințe din partea guvernelor occidentale.

Sursa: The Washington Post / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Americanii au bagat-o pe Butina in inchisoare doi ani pe motiv ca era agent strain neinregistrat. Cand femeia a argumentat ca nu a lucrat niciodata pentru statul rus, Statul de Drept American a zis ca vor considera relatia ei sexuala cu un deputat rus „munca in folosul statului rus”.

  Acum cateva saptamani, americanii l-au arestat pe iranianul Kaveh Afrasiabi, profesor de stinte politice in SUA, persoana publica cu numeroase interviuri pe Press TV. Omul mai fusese arestat o data in noapte, candva in 2003, pe motiv ca nu ai voie sa spui in public „este mai bine pentru SUA sa faca pace, decat razboi cu Iranul”. In 2003 l-au arestat pentru santaj (???), iar in 2021 pentru neinregistrare ca agent strain, dar motivul real era delictul de vorbire.

  Pentru cultura voastra generala, cautati prin almanahe sau pe goagal „Father Coughin”, alt „tradator de neam” caruia i s-a retras pana si dreptul de a trimite scrisori in SUA pentru ca voia pace cu Germania.

  Astia au tupeu, sa se planga ca li se cere sa faca ceea ce i s-a cerut tuturor agentilor straini in SUA de un secol.

  PS. A incercat Putin sa il asasineze pe Navalnai? Daca da, cum va explicati ca e inca in viata, in loc sa i se intample un Todashev sau un Epstein?

  • Dulcei-i vinul, dulce-i vinul,
   Dar mai dulce-i sula lui Putin!

   Nu-i asa Daciane? Hai povesteste-ne mai in detaliu ca de fiecare data te lauzi ca esti expert in acest domeniu.

  • Catre @Julienovici. ,, A incercat Putin sa il asasineze pe Navalnai? Daca da, cum va explicati ca e inca in viata, in loc sa i se intample un Todashev sau un Epstein?”
   Se contureaza ca Putin a vrut sa-l omore pe Navalnai fara sa se afle usor ca Putin e de vina.
   Daca Navalnai murea in Rusia , cadavrul sau nu mai pleca in UE. Iar autopsia ar fi fost aranjata de KGB ca a murit de gripa.
   Ca altfel Navalnai putea fi omorat in mai multe moduri:
   1) Glont de carabina de la distanta.
   2) Glont in ceafa pe strada, cum se pare ca l-a impuscata Putin pe Nemtov.
   3) Se poate si cu lovitura nucleara. Asta e cea mai sigura din variante:
   …….a) Atac Iskander cu focos de 80 kt cand iese pe stada Navalnay.
   ………b) Atac cu un focos Bulava de 800 kt de pe un submarin.
   Nu stiu cum sa-ti explic eu tie, mai pe ,,intelectul” tau, dar cred ca si pentru tine ultimele variante cam ,,bat la ochi” si il cam desconspira pe Putin. Nu-i asa ?.

  • Sa inteleg ca in mintea ta niste situatii punctuale sunt acelasi lucru (sau macar comparabile) cu o politica de stat, legiferata?

 2. Măi fraierilor, nu exista presa libera întelegeti odata! Ori ditect, ori prin ONGuri, ori prin servicii cineva plateste de obicei idioti utili cu un redactor sef agent de informatii sau alte scheme de genul asta.

  Și voi ar trebui sa puneti un disclaimer cand faceti propaganda pentru „verzii” de dabuleni, „mediu” in loc de om, grupuri de intetese straine din blocul vestic sau campani mascata pentru USR.

  @țițeiul direct de la sonda are un gust specific, dulceag, si da senzatia ca vei deveni multimilionar.

 3. Rușii și Chinezii au dreptul de a cunoaste entitatea care „presupus” controleaza autorul unui articol. Si sa ajunga singuri la concluzia la care a ajuns in cateva milisecunde mult-iubitul Conducător. Noi, cu democratie si capitalism suntem interzisi pe twitter si facebook daca spunem adevarul despre gastile de triliardari care se foloses de pandemie sa ne saraceasca pe noi, fosta clasa de mijloc, si civilii si pensionarii cu salarii de mizerie.