G4Media.ro

The New York Times: Joe Biden ia în calcul trimiterea unor trupe…

The New York Times: Joe Biden ia în calcul trimiterea unor trupe americane în Europa de Est și în țările baltice

Președintele Joe Biden ia în considerare desfășurarea a câteva mii de soldați americani, precum și a unor nave și avioane de luptă, în țările aliate NATO din Europa de Est și regiunea baltică, relatează The New York Times.

O eventuală extindere a implicării militare americane ar veni pe fondul temerilor crescânde privind o incursiune rusă în Ucraina, potrivit oficialilor administrației, citați de NYT.

Mișcarea ar semnala un pivot major pentru administrația Biden. Pe măsură ce președintele Vladimir Putin și-a intensificat acțiunile amenințătoare față de Ucraina, iar discuțiile dintre oficialii americani și ruși nu au reușit să-l descurajeze, administrația se îndepărtează acum de strategia sa inițială de a nu provoca Moscova.

Într-o întâlnire de sâmbătă la Camp David, o reședință de vacanță a președintelui SUA în Maryland, înalți oficiali ai Pentagonului i-au prezentat lui Biden mai multe opțiuni care ar presupune mutarea capacitățile militare americane mult mai aproape de Rusia, au spus oficialii administrației, potrivit NYT. Opțiunile includ trimiterea a 1.000 până la 5.000 de militari în țările est-europene, cu posibilitatea de a crește acest număr de zece ori dacă lucrurile se deteriorează, precizează sursa citată. Oficialii au vorbit sub condiția anonimatului pentru că nu erau autorizați să vorbească public despre deliberări interne.

Este de așteptat ca Biden să ia o decizie încă din această săptămână, au mai spus oficialii SUA.

„Chiar dacă suntem angajați în diplomație, suntem foarte concentrați pe construirea apărării, a descurajării”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un interviu difuzat duminică la emisiunea „Face the Nation” de la CBS. „NATO va continua să fie consolidată într-un mod semnificativ dacă Rusia comite acte de agresiune suplimentare. Toate acestea sunt pe masă”, a mai spus Blinken.

Până în prezent, niciuna dintre opțiunile militare luate în considerare de SUA nu includea desfășurarea de trupe americane suplimentare. Joe Biden a spus clar că nu vrea să intre într-un alt conflict după ieșirea dureroasă a Americii din Afganistan vara trecută, după 20 de ani de staționare a trupelor în țară.

Însă, după ani de zile în care oficialii SUA au discutat discret dacă este necesar mai mult sprijin militar pentru Ucraina, reprezentanții administrației Biden au avertizat recent că Statele Unite ar putea să se bazeze pe insurgența ucraineană în cazul în care Putin ar invada statul vecin.

Desfășurarea a mii de trupe americane suplimentare pe flancul estic al NATO, care include Estonia, Letonia și Lituania, au spus oficialii administrației Biden, este exact scenariul pe care Putin a vrut să-l evite, spun oficialii de la Casa Albă citați de NYT, deoarece a văzut în timp alianța militară occidentală apropiindu-se din ce în ce mai mult de granițele Rusiei.

Discuțiile au loc în momentul în care Departamentul de Stat a ordonat tuturor membrilor familiei personalului ambasadei SUA de la Kiev să părăsească Ucraina, invocând amenințarea unei acțiuni militare rusești și a autorizat și unii angajați ai ambasadei să plece, potrivit unui comunicat emis duminică de Departamentul de Stat al SUA.

Reducerea personalului de la ambasadele americane este o măsură de precauție comună atunci când apar conflicte sau alte crize care ar putea pune în pericol diplomații americani.

În conferința sa de presă de săptămâna trecută, Joe Biden a spus că l-a avertizat pe Vladimir Putin că o invazie rusă a Ucrainei ar determina Washingtonul să trimită mai multe trupe în regiune.

Vom crește prezența trupelor în Polonia, în România, et cetera, dacă (Putin -n.r.) va face o mișcare”, a declarat Biden. „Ei fac parte din NATO”, a adăugat președintele american.

În timpul unui apel telefonic din această lună, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, l-a avertizat pe omologul său rus, Sergey Shoygu, că o incursiune rusă în Ucraina va avea ca rezultat, cel mai probabil, desfășurarea de trupe în estul Europei, măsură care ar fi luată în considerare în prezent de către administrația Biden.

Sursa foto: Facebook / Multinational Corps Northeast

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Anuntul lui Biden nu mai e valabil de maine încolo, omul deja a uitat, acum se joacă su soldații de plumb și indienii…o sa trimita cativa și copiilor din estul europei, a auzit el ca pe acolo un nene rău și nu le cumpara copiilor jucarii

  2. sunt trupe binevenite dar de ce tarile in cauza nu isi pozitioneza fortele lor militare in aceasta sutuatie de lupta la granite .nu vedem trupe romanesti , armata romana m avind vreun fel de pozitionare .

  3. Ce disperati sunt trolii ca tarile occidentale sunt unite si ne sustin…