G4Media.ro

The Jerusalem Post: Așa cum Imperiul Roman a comis o eroare fatală…

The Jerusalem Post: Așa cum Imperiul Roman a comis o eroare fatală când s-a bazat pe barbarii europeni pentru a-i apăra granițele, alianța Europei cu Erdogan ar putea foarte bine să distrugă proiectul european

În vreme ce liderii europeni vorbesc de formă despre sacrificiile forțelor kurde, ei refuză să-l oprească pe Erdogan și concomitent subliniază că e nevoie să continue lupta kurzilor în locul Occidentului, scrie Saladdin Ahmed, profesor asistent invitat de științe politice la Union College, Schenectady, New York, într-un text publicat de Jerusalem Post.

În timp ce kurzii din Rojava (nord-estul Siriei) continuă să se confrunte cu o campanie de genocid purtată fățiș de armata turcă și de mercenari jihadiști, președintele turc Recep Erdogan era primit de șefii de state occidentali la reuniunea NATO din 2019.

Pe 2 decembrie, ziua în care Erdogan a aterizat la Londra, forțele turce au ucis 11 civili kurzi, inclusiv opt copii, într-un atac al artileriei asupra unei școli din Tal Rifaat. Pare să fi fost maniera de sultan în care Erdogan a transmis un mesaj clar de sfidare celorlalți membri NATO, drept răspuns la cele câteva plângeri timide care s-au auzit în cadrul alianței în privința agresiuni turcești contra kurzilor sirieni.

Faptul că europenii nu l-au înfruntat pe Erdogan, mai ales având în vedere sprijinul lui flagrant din ultimii șapte ani pentru jihadiști împotriva kurzilor, yazidilor și altor minorități, nu a făcut decât să-l încurajeze. Erdogan a exploatat de asemenea la maxim vulnerabilitățile unui președinte american inconsecvent, după cum o demonstrează momentul lansării celei mai noi invazii militare turcești din Rojava, aproape imediat după o misterioasă convorbire telefonică cu Donald Trump, la începutul lui octombrie.

Nu există motive pentru a spera că Trump și administrația lui vor adopta o poziție principială. În absența conducerii americane, nevoie unei intervenții europene e mai urgentă ca niciodată.

Deși liderii europeni continuă să vorbească de formă despre sacrificiile forțelor kurde din Rojava, ei refuză să facă orice lucru substanțial pentru a-l opri pe Erdogan și concomitent subliniază că e nevoie să continue lupta kurzilor în Siria în locul Occidentului.

Kurzilor li s-au lăsat în seamă miile de prizonieri europeni din cadrul ISIS și familiile lor, țările lor de origine refuzând să-i primească înapoi. Însă problema nu o constituie doar indiferența Europei la nenorocirea kurzilor. Complicitatea Europei la campania de genocid a Turciei împotriva kurzilor este principala sursă de indignare publică în Rojava, întrucât această acțiune colonialistă de secol 21 aparține unui membru NATO care deține armament și fonduri occidentale.

Desigur, asta nu înseamnă că liderii europeni ar complota împreună cu Erdogan împotriva kurzilor, însă ei au compromis deliberat toate valorile proiectului european în favoarea unor interese politice pe termen scurt. Mai exact, statele europene l-au plătit fără nici o rușine pe Erdogan pentru a păzi poarta de sud-est a Europei împotriva unei amenințări pe care ele o consideră existențială: refugiații din Orientul Mijlociu.

Ascensiunea neofascismului în Europa este în mod evident o problemă presantă, însă cel mai letal pericol dintre toate este consecința temerii liberalilor conservatori de un „Celălalt” non-alb.

Acea teamă a cuprins acum Europa și a dat naștere acelei perspective tribale, șovine și de excludere care e întruchipată de relația Europei cu Erdogan. Ironia este aceea că, dacă politicienii au pierdut demult din vedere valorile pe care Europe le apăra odinioară, tocmai acea viziune e lucrul care-i atrage pe imigranți la granițele ei.

A încheia târguri cu Erdogan pentru a ține sub control „criza” refugiaților reprezintă o eroare politică dezastruoasă care va avea implicații globale. Ea pierde din vedere faptul că Erdogan, în calitate de cel mai puternic conducător islamist din lume, se prezintă pe sine milioanelor de jihadiști drept califul care va reînvia califatul otoman.

Tot așa cum Imperiul Roman a comis o eroare fatală similară când s-a bazat pe barbarii europeni pentru a-i apăra granițele, alianța Europei cu Erdogan ar putea foarte bine să distrugă proiectul european odată pentru totdeauna. Cei care vor captura Europe nu sunt refugiații care fug din calea persecuției unui fascism naționalist și religios. Din contră, aceleași forțe fasciste care cândva au forțat atâtea milioane de oameni să devină refugiați se vor întoarce împotriva Europei imediat ce vor avea ocazia.

Kurzii sunt de multă vreme unul dintre cele mai dezavantajate popoare din statele Orientului Mijlociu create de colonizatorii europeni, iar cea mai nouă campanie a Turciei nu este decât o continuare a politicilor de genocid care persistă de un secol. În definitiv, totuși, nu doar viețile a mii de kurzi sunt în joc; înseși valorile umanismului cosmopolit pe care s-a fondat proiectul european sunt în pericol.

În realitate, acele valori sunt mult mai vii în zonele asediate din Rojava decât sunt în centrele Europei. Pe străzile din Rojava, unde luptătorii din YPJ și YPG trebuie să se ferească de artileria turcească și de lunetiștii jihadiști, sunt apărate ultimele vestigii ale moștenirii Iluminismului. După cum spunea Slavoj Žižek [filozof sloven – n.trad.]: „Dacă Europa își întoarce ochii de la kurzi, se va trăda pe ea însăși.”

Moștenirea proiectului european este una cosmopolită și de includere, dar iată că liderii europeni continuă să ajute ambițiile imperialiste islamiste ale lui Erdogan. În acest punct, noul capitol fascist al istoriei universale a început deja de o bucată bună de timp, și va fi necesar mult mai mult decât câteva remarci reținute la o conferință de presă și mult mai multe voci pe lângă cea a președintelui francez Emmanuel Macron pentru a-l împiedica să se extindă. Dacă Rojava ar putea fi următoarea victimă a viziunii distructive a lui Erdogan, cu siguranță nu va fi și ultima.

Sursa: The Jerusalem Post/ Rador/ Traducere: Andrei Suba/ Sursa Foto: Facebook

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Nu gasesc tocmai potrivita comparatia cu „Imperiul Roman si barbarii europeni”, dar ideea principala a acestui articol mi se pare absolut corecta. Dar as mai spune ceva: nu cred ca Europenii nu stiu asta sau ca sunt criminal de cinici. Mai degraba, cred ca Europenii s-au trezit dar pentru a se opune in mod legal Turciei, sunt obligati ca mai intai sa scoata Turcia din NATO si Occident in general, ceea ce (1) probabil inca se mai dezbate cel putin la nivel de detaliu si (2) nu se poate face instantaneu, deoarece asta ar compromite munca de intelligence pe care se bazeaza NATO si Occidentul. Cu alte cuvinte, extirparea Turciei probabil se va face dar in etape, pt gestionarea pagubelor. Sigur, intre timp Turcia va profita pentru a-si face de cap.

 2. Perciunatii astia din Tel Aviv vorbesc numai prostii !. In Armata Imperiul Roman erau incorporati barbari care aveau rolul de a apara TOATE Granitele Imperiului Roman in toate directiile !
  ,,Armata UE” nu are incorporati soldati turci care sa aiba au rolul sa apere granitele Europei din tote directiile. Turcia e doar un vecin statal al UE cu o vecinatate de prin insula Creta si pana la Marea Neagra. Deci numai cam vreo 5-10 % din Perimetrul Granitelor UE.
  Deci Comparatia dintre situatia barbarilor imbracati in soldati romani din anul 400 e.n. si situatia soldatilor Turciei din 2019 este cel putin prosteasca.
  Interesul la Tel Aviv din spatele articolului este in schimb cu totul altul : Cetatenii Sirieni din Armata Nationala Siriana sustinuti militar de Turcia, dupa ce o sa termine cu alawitul Assad, care a discriminat restul populatie Siriei, o sa ceara socoteala Israelului pentru Podisul Golan. Totul nu e decat o problema de timp. De aia ,,le pasa” celor de Tel Aviv de soarta Razboilui Civil din Siria.
  Pentru Tel Aviv le convine sa ramana la putere retrograda dinastie alawita Assad. Care dinastie a dovedit ca nu e in stare sa conduca civilizat Siria , ci doar sa paraziteze resursele Siriei mimand lupta contra Israelului pentru teritorile arabe ocupate de Israel.

  • Rahan sau Rahat?

  • Dormi linistit, Erdogan e un dulce care-ti vrea binele. De aceea construieste moschei în Albania, a vrut si la Bucuresti (unde exista deja moschee a turcilor).
   Si daca te uiti la granite, care e lungimea noii granite dintre Ucraina si Crimeea ocupata?

  • catre @ ,, un ursulet”. Puiule ! Albanezii, dupa zecile de mii de cazemate construite in anii comunismului (ca sa nu fie atacati si incorporati de Iugoslavia), nu e de mirare ca s-au apucat sa construiasca si niste moschei. Mai ales ca Regimul Comunist Ateu a distrus toate lacasele de cult anterioare. Spre diferenta de Ceausescu care, in afara de niste biserici din Bucuresti, nu a daramat alte biserici si nici nu a desfintat practicarea cultelor religioase asa cum a facut-o Regimul Comunist Albanez .
   Si nu turcii construiesc moschei in Albania, ci albanezii (popor european- urmas al tracilor) cu proprile lor maini !. Avand in vedere ca acesti albanezi sunt inruditi cu Iranienii si care iranieni in prezent sunt de religie musulmana nici nu e de mirare ca au acceptat finantari de la otomanii musulmani ai lui Erdogan pentru moschei !
   In concluzie, nu e treaba ta sa critici dreptul albanezilor sa construiasca moschei in Balcani !
   Nu cred ca exista popor european care are dreptul moral sa ceara socoteala albanezilor, (adica urmasilor tracilor) pentru ce moschei construiesc ei in Balcani !.
   Apeland la modesta ta cultura tin sa-ti amintesc ca tracii (cu urmasii lor albanezii) au stapanit acum 2000 de ani intreg teritoriul Balcani-ului cu exceptia Greciei si Macedoniei !
   Atunci tracii credeau in Cultul Religios al tracului Zamolxis , si acum acestia cred in cultul religios al arabului Mohamed. Iar in secolul 22 cine stie in ce alt cult religios o sa mai creada !. Care problema ta in acesta privinta ?

  • Problema e că cei mai mulți dintre cei care își dau cu părerea despre tot ce mișcă o fac deși sunt inculți și au o capacitate redusă de a înțelege lumea. Se vede după cum se exprimă, că n-au citit prea mult în viața lor. Mai grav e că unii dintre ei chiar au impresia că înțeleg și li se pare că sunt informați pentru că s-au uitat niște site-uri de propagandă pe internet. Și mai grav e că vor să-i ”informeze” și pe alții și dacă e cineva care nu se lasă ”informat” cum vor ei, trec la ironii și jigniri. Până vine câte un rahan și-i pune la punct, de la înălțimea cunoștințelor pe care ei nu le au. Ce bine ar fi să existe mai mulți rahani.

 3. Logica cocosului taiat. Calculele trebuie facute daca nu ar exista Turcia, first of all. 🙂

  Sa zica merci „Proiectul European” ca dupa atatea atrocitati inca au cum sa se planga. Sunt imperii mult mai recente care au nenorocit lumea.

  Tarile din care oamenii fug, sacrificand tot in urma, sunt tari jefuite de „Marile Puteri” sute de ani … Karma istorica e invincibila, istoria isi face dreptate. 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.