G4Media.ro

The Guardian: De ce nu este uşor să fii un tânăr de…

The Guardian: De ce nu este uşor să fii un tânăr de stânga în Europa de Est / Unul dintre cele mai perverse partide aşa-zis de stânga din regiune este Partidul Social Democrat (PSD) din România

Un comunist e cineva care l-a citit pe Marx, un anticomunist e cineva care l-a înţeles pe Marx”, glumeşte un intervievat în cartea „Secondhand Time” a laureatei premiului Nobel Svetlana Alexievici, care urmăreşte efectul dezintegrării URSS-ului asupra vieţii indivizilor, scrie Paula Erizanu, scriitoare din Republica Moldova stabilită în Regatul Unit, într-un articol publicat de The Guardian, citat de Rador.

Acelaşi gând l-am avut toată viaţa mea de copil şi adult în fosta republică sovietică Moldova. Bunicii mei au fost victime ale represiunii staliniste – bunicul şi-a pierdut tatăl şi trei fraţi în foametea pusă la cale de stat în 1946-1947.

Bunica, o profesoară, a fost dată afară pentru că îşi îngropase cu o cruce creştină o fiică moartă la patru luni. Părinţii mei tocmai terminaseră facultatea când au fost deschise publicului arhivele sovietice, în vremea politicii de perestroika.

Când au aflat că lagărele de muncă fuseseră la origine ideea lui Lenin, iar nu a lui Stalin, cum credeau ei, părinţii mei au simţit că trăiseră o minciună. Acum aveau dovada că şi Lenin scrisese cu cinism despre spânzurarea chiaburilor – adică ţărani „bogaţi”, care uneori nu trebuiau să deţină decât o vacă ori câteva oi pentru a se califica la categoria „duşmani ai poporului”.

O parte dintre acestea explică de ce generaţia părinţilor mei nu poate fi de partea social-democraţiei (deşi, argumentează ei, mai ai nevoie şi de petrol şi bani pentru a o face să se întâmple). „Noi ştim cât de uşor se poate abuza de ideile de stânga şi se poate degenera în totalitarism”, mi-a spus un prieten de familie.

Din contră, eu lucrez la un roman istoric despre feministe idealiste sovietice care au colaborat cu Stalin. Şi m-am înscris într-un club de lectură al „Capitalului” lui Marx, înfiinţat de amici şi activişti de stânga în Moldova. Suntem cu toţii suficient de tineri pentru a nu fi avut experienţa directă a comunismului sovietic.

Noi asociem stânga mai degrabă cu Bernie Sanders decât cu gulagurile. Îl citim pe antropologul marxist David Harvey şi postăm bucuroşi meme cu Marx spunând „Ah, la dracu’, am uitat de natura umană”, însă ne opunem autoritarismului şi corupţiei guvernamentale la fel de mult ca bunicii noştri.

Suntem totodată mai critici faţă de societăţile occidentale şi avem îngrijorări legate de condiţiile de muncă, de puterea marilor companii şi de accesul la servicii sociale şi spaţii publice.

Stânga de tip occidental se dezvoltă în rândurile unei mici minorităţi de tineri din Europa Est, prin intermediul grupurilor civice, a cooperativelor artistice, a fanzinelor, a editurilor independente, a platformelor online şi a unor partide minuscule formate din universitari. Principala lor critică adresată societăţilor contemporane est-europene este ascensiunea inegalităţi. Şi au argumente valide.

De la căderea Zidului Berlinului, în ciuda faptului că statele est-europene au devenit mai bogate, săracii din aceste ţări au devenit şi mai săraci, iar bogaţii şi mai bogaţi. În anii ’80 veniturile totale ale celei mai sărace jumătăţi a populaţiei est-europene echivalau cu 25-35% din PIB.

De la căderea comunismului această cifră a scăzută şi până la 17% în unele ţări. Ţara cu cea mai mare inegalitate din regiune e Rusia, unde cei mai bogaţi 1% câştigă acum 27% din PIB – o creştere dramatică de la 3,5% înaintea dispariţiei Cortinei de Fier.

Dar dacă în Vest soluţiile propuse de stânga pentru inegalitate sunt clare, în Europa de Est e mai complicat. În Regatul Unit, unde am trăit în ultimii şapte ani, aş putea vota pentru verzi ori laburişti, însă în Moldova sau România aş fi de centru.

Iar asta pentru că inamicul comun cel mai mare în întreaga Europă de Est, indiferent de spectrul politic, este corupţia guvernamentală. Şi dacă partidelor liberale de centru-dreapta pro-UE le lipsesc multe răspunsuri, ele au fost măcar mai dedicate luptei anticorupţie.

Fosta coaliţie de centru-dreapta a fostului preşedinte român Traian Băsescu a înfiinţat o direcţie naţională anticorupţie care, cu toate tarele lui, a reuşit să trimită după gratii unele dintre cele mai influente personaje politice corupte, fiind considerat un model de succes pentru regiune.

În Moldova, partidul Acţiune şi Solidaritate al premierului Maia Sandu e primul partid care este pe deplin transparent în privinţa surselor sale de finanţare.

Nivelul scandalos al corupţiei combinat cu moştenirea comunistă face ca politica din Europa de Est să nu poată fi cartografiată cu uşurinţă pe modelul familiar al spectrului stânga-dreapta care explică comportamentul alegătorilor într-o mare parte a Europei de Vest.

E mult mai încurcat de atât. Idealurile şi lozincile de stânga poartă povara totalitarismului, dar sunt totodată deturnate de populişti pentru a câştiga alegerile şi pentru a-i exploata pe cei săraci şi pe cei bătrâni.

Nostalgici după tinereţea lor, alegătorii care trăiesc din pensii de stat sunt adesea cumpăraţi cu o pereche de ciorapi sau o pungă de făină, şi cu promisiunea că vor veni şi mai multe.

Unul dintre cele mai perverse partide aşa-zis de stânga din regiune este Partidul Social Democrat (PSD) din România, care a condus coaliţia de guvernare până luna aceasta şi care domină politica internă încă din 1989. El a acordat adesea prioritate marilor companii în detrimentul comunităţilor locale, cel mai evident în 2013, când a permis deschiderea unei mine de aur folosind cianură în străvechea aşezare Roşia Montană, provocând proteste de masă.

PSD este acuzat de un nepotism şocant la ocuparea posturilor din instituţiile şi întreprinderile statului, de tentativa de a dilua legislaţia anticorupţie şi de a revoca judecători. Un lider al PSD a fost încarcerat anul acesta pentru corupţie. Nici nu-i de mirare că românii au ajuns să nu mai aibă încredere în instituţiile statului.

Şi nu numai politica de partid e încurcată. Sistemul de protecţie socială însuşi este oficial finanţat de stat, dar neoficial este semi-privatizat. Pe hârtie, le nivelul întregii Europe de Est, ne-am păstrat asistenţa de sănătate, creşele şi învăţământul inferior şi superior gratuite (sau aproape gratuite).

Dar, în realitate, şi mai ales în Ucraina, Moldova, România, Lituania şi Ungaria, mulţi oameni sunt obligaţi informal să plătească aceste servicii. Pacienţii sunt nevoiţi adesea să lase un bacşiş gras după o consultaţie medicală sau, în cazul unor operaţii mai costisitoare, să le plătească chiar înainte de a fi trataţi, indiferent dacă au asigurare sau nu. Mulţi părinţi, de asemenea, trebuie să plătească pentru meditaţii, examene şi „cadouri” pentru profesori.

Cea mai sinistră moştenire comunistă dintre toate, Big Brother [spionarea în masă de către stat a propriei populaţii – n.trad.] – care multor occidentali li se pare doar un accident efemer al istoriei -, este cât se poate de viu. România cheltuieşte mai mulţi bani pe serviciul său secret (SRI) decât Germania, Turcia sau Canada.

În 2017 în Moldova (care are o populaţie de 3,5 milioane) numărul convorbirilor telefonice interceptate de serviciile secrete a fost de trei ori mai mare decât în Regatul Unit. Poliţia pare adesea că-i apară pe politicienii corupţi mai degrabă decât pe cetăţeni – o altă moştenire a statului poliţienesc.

În 2018 România a folosit gaze lacrimogene împotriva unei mulţimi paşnice care cerea guvernului să renunţe la un proiect de lege care le-ar fi permis politicienilor corupţi să scape de închisoare. Poliţia din Moldova a reprimat brutal mitingurile antiguvernamentale care au zguduit ţara anul trecut şi la care mulţi protestatari fluturau steaguri UE scandând „Jos mafia!”

Pentru arestările, bătăile, violurile şi decesele care au urmat protestelor de masă împotriva măsluirii alegerilor de către Partidul Comunist din Moldova în aprilie 2009 nu s-a mai făcut vreodată dreptate.

Din multe puncte de vedere, în Europa de Est statul – mare, corupt, ineficient şi oprimant – este problema care explică de ce atât reformiştii de centru-dreapta, cât şi noile grupuri de stânga dominate de tineri şi răsărite din societatea civilă caută soluţii în afara lui.

Sursa: The Guardian/ Articol de Paula Erizanu (scriitoare din Republica Moldova stabilită în Regatul Unit)/ Traducere: Andrei Suba

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. Votati si veti fi fericiti ca ati votat cu cel care aduce schimbarea ?

 2. E usor sa fii tanar de stanga in Romania, trebuie doar sa inveti reteta succesului:
  -te slugaresti la partid
  -semnezi orice iti da seful politic sa semnezi
  -nu colaborezi cu justitia
  -dai contractele cu statul firmelor proprii, sau firmelor prietenilor
  -astepti spaga

  Cetatenii nu conteaza, fiindca oricum sunt prea prosti sa inteleaga ca statul roman e 100% corupt si ticalos.

  • Excellent comment.Problema e ca psdeaua e o grupare politica mafiota,criminala,oligarha,populista,securista,retrograda,nomenclaturisto/fripturista,de la Ilici pana in azi.

  • Iti plac sarmalele reci?

 3. Buna zicerea aia cu Marx de la inceput. Oricum la noi nu l-a citit mai nimeni si de inteles l-au inteles si mai putini. 🙂

 4. PSD nu e partid de stanga. PSD apara interesele nobilimii, ale baronilor, ale celor cu putere si cu multi bani. Unde e PSD partid de stanga? Vrajeala pentru prosti, daca si-au pus sigla rosie si au sloganuri mincinoase nu inseamna ca este partid de stanga. Tocmai asta e problema, ca in Romania nu exista partid de stanga, pentru ca nu prea mai exista o clasa muncitoare, pentru ca aia cateva sute de mii de pe platforma Pipera si alte platforme sunt foarte putini si nici nu prea se sinchisesc sa voteze.

  • In general „stinga”, „dreapta” etc e vrajeala. Pentru prosti, pentru destepti, pentru toti.

  • Corect, PSD nu are culoare politica. Este doar o interfata a elitelor corupte. In afara de a fura cat mai mult de la stat si de a se proteja de lege, PSD nu are un program anume de guvernare.

  • @ Amicu:
   pun pariu ca te-ai simtit destept cand ai comentat ca stanga si dreapta sunt „vrajeala”. Nu e nimic original in parerea ta, lasa-ma sa te dezamagesc. E noua matra a prostului (sau cum ar fi spus grecul vechi, al idiotului) care habar nu are despre cum functioneaza lumea.
   Faptul ca in Romania nu exista niciun partid de dreapta, conservator, e alta poveste.
   Stanga si dreapta sunt porniri inascute ale sufletului uman. Te nasti de stanga sau de dreapta, si daca pe parcurs iti schimbi parerea, este doar pentru ca te lamuresti.
   Stanga este nevoia sclavului de un tatuc, de o tutela lumeasca care sa-l tina de mana, de la nastere pana la groapa.
   Dreapta este nevoia indididului de libertate, si asumarea responsabilitatii care vine la pachet cu libertatea.
   Noapte buna, amigo !

  • Psd e o proiectie necurata care-si apara Cosa Nostra si Famiglia si care intretine la foc incins totnusul catastrofic. Este cunoscut hat departe incomensurabila sa practica diabolica in materie abuzuri, complicitiati, comploturi, subterfugii si tot soiul de urzeli cetoase. Joaca mizerabil, din pura vrajmasie ordinara. Tupeist si grosier, stalinist si hitlerist, insalubrul psd – Cioclul Romaniei! – nu a avut, nici nu va avea dorinta de schimbare. O asemenea gangreana a democratiei nu poate fi lichidata cu rugaciuni. Cu satarul, la urne!

  • Vai Tudore, iti dai seama ca sint cu rotile-n sus dupa „argumentatia” ta. Stii tu mai bine, ai citit carti , cu priceputul a fost mai greu.
   Ia zi, masurile corecte si necesare sint de dreapta sau de stinga?
   Si cine-ai zis ca esti?
   Cum ii contrazici sfintele credinte vreunui papagal cum te face prost.

 5. Adica, kibbutz_ul este de stanga—-》ce vreti voi.

 6. Excellent comment.Problema e ca psdeaua e o grupare politica mafiota,criminala,oligarha,populista,securista,retrograda,nomenclaturisto/fripturista,de la Ilici pana in azi.

 7. Aceiasi placa obosita cu socialismul este altceva decat ce s-a aplicat pana acum din el, de parca 150 de ani de experimente socialiste ratate nu sunt suficienti :)))

 8. Excellent comment.Problema e ca psdeaua e o grupare mafiota,criminala,oligarha,populista,securist, retrograda,nomenclaturisto/fripturista,de la Ilici pana azi.

 9. Calauza din Haiti: I am Worthy, I Want and I Can: the Social Implications of Practicing Personal Development. Bafta!

 10. Dous stangi giungi exista in Romania. Doua haite Psd & Pro-Racania. Astia, derbedei socialisti doar cu numele, nu l-au citit pe Marx. Au citit Mein Kampf. „Cu stanga, vorba lui Petre Tutea, nici cruce nu-ti poti face, daramite sa conduci o tara”.

 11. Excelentă radiografie, lucrurile se prezintă în această manieră, psdeul este un partid care a pervertit ideea de social-democrație, pentru că nu a fost, nu este și nu va fi niciodată un partid care să apere egalitatea, să-i apere în realitate pe cei nevoiași, să le reprezinte interesele celor mulți și aflați în sărăcie; sub falsul interes pentru eradicarea inegalităților, acest partid a reușit să-i manipuleze pe cei puțin educați, pe cei fără carte, să le obțină votul și astfel să obțină puterea, iar mai apoi, prin anumite firmituri aruncate celor amărâți, care nu le modificau nici măcar simțitor nivelul de trai, reușeau să le cumpere tăcerea și să-și perpetueze liniștea pentru a putea fura și pentru a se putea îndestula pe sine și găștile din jurul său. Acest simulacru de partid, luați toate datele statistice, tot ce a făcut în realitate, acțiuni desfășurate, a fost mult mai antisocial decât partidele de dreapta. Falsul interes social clamat de acest mizerabil partid a avut rolul tocmai de a-și putea apropia cele mai vulnerabile categorii sociale, de-a le putea manipula și controla și într-un final de a le face captive pentru a-și prezerva puterea. Toate aceste acțiuni și întreaga politică, așa spusă socială, a contribuit la creșterea clivajelor în societate și la adâncirea prăpastiei între săraci și cei bogați. În realitate, nevoiașii nu au reprezentat niciodată o miză reală pentru psde, a fost doar o chestie propagandistică prin care să le arate că există cineva care se gândește la ei, deși ulterior aceștia erau lăsați de izbeliște, săraci, nebăgați în seamă și umiliți în cel mai mizerabil mod cu putință. Mărturie în acest sens stau toate județele conduse cu mână de fier de către stăpâni de sclavi din psdeu, unde, sărăcia, umilința și manipularea sunt literă de lege.

 12. „Stânga de tip occidental se dezvoltă… prin intermediul grupurilor civice, a cooperativelor artistice, a fanzinelor, a editurilor independente, a platformelor online şi a unor partide minuscule formate din universitari.”
  Permanent facem mișto de agramații inepți ai PSD, iar voi de la g4media nu sunteti în stare să transpuneți corect gramatical o traducere din The Guardian. Corectați acordul cu substantivul determinat (obiectul posedat) de substantivul în genitiv, iar nu cu substantivul în genitiv în fața căruia stă. AL cooperativelor… AL editurilor etc… și nu A cooperativelor, A editurilor…

 13. Lumea s-a schimbat. Psd – totemul PCR-FSN oripilat UE! Psdrmocratura? Nici socialisti ca lumea, nici democrati de soi, nici pro-occidentali cu rost. La cat rau au facut porno-social-democracanatii acestia statului, ar fi mai nimerit prezenta lor intr-o curte penala. Iar dezastrul este in desfasurare. Caci obsesia comunistoizilor zbu-Ciumati are doua obiective: o tara Westwrn si un Parlament cu o singura camera: cea de gazare. In fond, faptele Pegrei psd vorbesc de la sine. Psd – o cloaca pestilentiala. O cloaca in goana nebuna dupa putere absoluta. Mereu inventeaza ineptii, pretexte, impotmolind tara. Actioneaza ca in jungla. In haita! Si mint cu flegme. Fara cultura, viziune, palmares, potentatii psd-isti cu grave afectiuni la mansarda si obrazul gros, nu lasa nimic de la ei, nu lasa pe altii sa-i castreze. Barbaria lor spoita, instinctele lor triviale, mentalitatea lor gaunoasa au contaminat multe capete seci, provocandu-le coroziuni craniene, deturnandu-le atentia, adormindu-le vigilenta. Or, psd este prin definitie, o tarlaie de politicieni de balta, un Dezastru natural care se va repeta, atata timp cat va fi lasat sa nu devina cenusa. Banditi cu stofa, ce vreti? Guzgani, flecari pagubosi, ipocriti, inconsecventi, impotenti, ticalosi, hulpavi, farsori marunti, surogati cu creieri aplatizati, sabotori, romanofobi ei eurofobi, pafaristi si conjuncturisti. De la ei, ticalosi care se complac in propria ticalosie, numai marasm si anarhie. Arde-i-ar focul de hoti care traiesc ca niste nababi!

 14. Excepțională parafrazarea cu comunistul, anticomunistul şi Marx. E memorabilă şi-o voi băga la cap. Mulțumesc g4media.