G4Media.ro

The Financial Times: Lumea se năruie pe măsură ce SUA se retrag.…

The Financial Times: Lumea se năruie pe măsură ce SUA se retrag. O administrație care nu poate guverna se află într-un contrast izbitor cu China

Covid-19 nu a transformat lumea, cel puțin nu încă. Însă i-a accelerat dezvoltarea tehnologică, socială și politică. O evoluție cu atât mai impresionantă în sfera relațiilor internaționale: falia dintre China și Vest și eșecul conducerii americane a Occidentului s-au aprofundat deopotrivă. Ordinea mondială dominată de Vest e în criză. Dacă SUA îl vor realege pe Donald Trump, vorbim de un caz terminal.

China e tot mai îndrăzneață. Nu acordă nici un respect devoțiunii occidentale pentru drepturile omului, după cum o dovedește tratamentul brutal aplicat uigurilor și noua lege de securitate din Hong Kong. Sub Xi Jinping, împărat pe viață, afirmarea Chinei în calitate de superputere și regim despotic e completă. Abandonul sfatului mult apreciat cândva al lui Deng Xiaoping, de a-ți „ascunde puterea, așteaptă răbdător, nu prelua niciodată conducerea”, este neîndoielnic. Însă China trebuie să fie concomitent și parteneră la gestionarea fiecărei probleme globale.

Occidentul are active prețioase în orice competiție cu China pentru influență. Mulți încă îi mai admiră valorile fundamentale ale libertății și democrației. Influența culturală și intelectuală occidentală rămâne una cu mult mai mare decât a Chinei.

SUA au fost capabile să creeze și să întrețină alianțe longevive cu țări cu mentalitate similară. Dacă punem la un loc țările care se raliază natural politicii externe americane, inclusiv cele din Europa, Japonia, Coreea de Sud, Canada, Australasia [Australia, Noua Zeelandă și insulele învecinate – n.trad.] și, din ce în ce mai mult, India, greutatea lor economică și politică rămâne una enormă.

Însă lucrurile s-au dus de râpă. SUA au sucombat în fața unor clivaje interne cumplite care au dus în cele din urmă la un naționalism distructiv de sumă zero. Dl Trump este întruchiparea acestor clivaje, după cum a spus-o fostul secretar american al apărării Jim Mattis. Este totodată principalul protagonist al respingerii de către țara sa a rolului ei istoric de model global de democrație liberală și de lider al unei alianțe de țări cu înclinații similare.

America dlui Trump este una a post-valorilor. Este și una a post-competenței. Chiar și atunci când unor oameni de oriunde din lume nu le plăcea ce făceau SUA, ei se gândeau că știu ele ce fac. Succesul înspăimântător al administrației Trump în ce privește destructurarea guvernului a transformat acest tip de viziune în era coronavirusului.

Președintele și administrația nici nu vor să guverneze și nici nu știu cum să guverneze. Contrastul cu China, în ciuda eșecurilor ei inițiale în gestiunea pandemiei, e izbitor. Într-un articol din revista The Atlantic, James Fallows descrie demantelarea sistematică a sistemului american de clasă mondială de răspuns la pandemii. Dar eșecul nu s-a datorat doar schilodirii guvernului. S-a datorat și caracterului incompetentului răuvoitor care conduce guvernul.

Și lumea a sesizat. Prestigiul și credibilitatea Americii au fost afectate extrem de grav. Faptul că UE, care a obținut un control real, chiar dacă incomplet, asupra pandemiei, nu plănuiește încă să le permită americanilor accesul pe teritoriul ei este ilustrativ pentru colapsul relațiilor în nucleul alianței.

Într-un articol din revista Foreign Affairs, Francis Fukuyama argumentează că fundamentul oricărei ordini politice – și cu atât mai mult în cazul unei pandemii – este eficiența guvernului. Într-un text anterior, el argumenta convingător că ideile de stat de drept și de răspundere față de cetățeni prin intermediul proceselor politice democratice se bazează pe următorul lucru: dacă statul nu funcționează, nimic nu funcționează. Administrația Trump pare decisă să valideze această ipoteză.

Ar putea fi de conceput o alianță a democrațiilor liberale dedicată constituirii unei contragreutăți pentru China în unele regiuni, dar cooperând cu succes cu ea în altele. Dar ea nu va lua ființă dacă SUA nu se vor reconstrui în calitate de stat funcțional condus de un președinte care nu îi admiră pe toți dictatorii cu care se întâlnește. Harold James, profesor de istorie la Universitatea Princeton, a scris un articol sumbru despre „America Sovietică Târzie”.

Totuși, și China modernă are fundații slabe. Statul ei este fără nici o îndoială eficient, iar populația ei e muncitoare și are spirit antreprenorial. Însă absența statului de drept și a răspunderii democratice face ca statul să fie prea puternic și societatea civilă prea slabă. China s-a descurcat bine atunci când s-a deschis către lume, și tot bine a evoluat și în ultimele patru decenii. Dar, dacă acum lumea se va închide, ei îi va fi mai dificil să progreseze atât de rapid.

În cartea „The Narrow Corridor” [„Culoarul îngust”], Daron Acemoglu și James Robinson explică dilema cu care se confruntă un despotism eficient. El poate să le slăbească frâul antreprenorilor, cu un efect colosal. Dar, în lipsa statului de drept, rezultatul va fi inevitabil un val seismic de corupție, care va submina legitimitatea regimului. Într-o astfel de situație, conducătorul ar putea trage iarăși de frâie, forțând oamenii să se cumințească din nou. Dar atunci riscă de asemenea să ucidă spiritul liber necesar.

Acest lucru i se întâmplă probabil economiei chineze în ziua de azi. Unii par să creadă că inteligența artificială și recoltarea unei cantități enorme de date vor permite ca planificarea de la centru să substituie piața. Nimic mai puțin probabil. Forța motrice a schimbării o constituie ideile din capetele oamenilor. Nimeni nu poate planifica așa ceva. Oamenii au nevoie de stimulente pentru a crea noul și a contesta starea de fapt. Statul chinez de azi, mai opresiv, va încuraja așa ceva?

Atunci, avem pe de o parte o superputere despotică în ascensiune, dar cu vulnerabilități reale. Pe de altă parte avem o superputere deja consacrată care a rătăcit drumul. Vreau ca valorile fundamentale occidentale să izbândească și să înflorească. Vreau ca China să prospere, dar nu cu prețul corodării societăților care susțin acele valori. Vreau ca umanitatea să-și gestioneze relațiile în pace, iar planeta ei fragilă cu înțelepciune. Dacă va fi ca acestea să se întâmple, SUA rămân în continuare puterea indispensabilă. Problema nu o constituie într-atât dl Trump, cât faptul că atât de mulți americani vor să fie conduși de el. Criza occidentală este o criză a valorilor. O putem depăși. Dar va fi greu.

Sursa: The Financial Times / Articol de Martin Wolf / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. America first , nu inseamna a te retrage din toate institutiile internationale , nu inseamna se iti parasesti aliatii in momente grele , aliati ce practic au format cindva America si pe care si tu i-ai ajutat la finalul celui de al doilea razboi mondial . A te pozitiona de acest fel, in raport cu intreaga omenire, crezind ca doar tu poti supravietui ,iar de restul nu iti pasa este cumva gresit . O lume a tuturor ar fi un ideal , in nici un caz o lume doar a unora nu este de acceptat . Poate in ceasul al 12-lea America se trezeste chiar daca dupa esecul in alegeri situatia internationala va fi greu de readus cu 4 ani in urma . Priviti si comparati , cancelarul Merkel versus cine ? Nu are contracompetitor in lume .Admirati forta unei doamne ce nu are egal .

    • Aliati? Hahahaha. Aliati la cascaval, da! Dar cand e vorba de scos banu, nu mai e nimeni în preajma. DT e un tip practic si un om de afaceri. Nu are nici un chef sa plateasca pentru apararea Angelei. Angela nu are decat sa tranforme Mercedes in fabrica de submarine dar cine o lasa. Asa ca europenii trebuie sa se aseze in jurul mesei rotunde si sa se intrebe serios (adica sa nu vorbeasca numai francezu su neamtu, ci si romanu, si maltezu, etc. : ce facem noi acilea? Lasam Europa in mainile rusilor si chinezilor sau ramanem aliati (adica platim) cu SUA?

    • Doar se vede cu ochhilul liber diferenta si ceea ce face practica dintr-un om .

    • @Dan_Bruma: pare că nu realizezi că pe Madam Merkel de fapt nu mai are cine să o oprească, dacă își pune în minte reînarmarea Germaniei. Și nu trebuie să transforme nimic în nimic, Blohm+Voss există în continuare, la fel și Krupp, și BASF, și aproape toate companiile care au asigurat tehnica militară a Germaniei în 1939 – 1945.
      “Cine o lasă“? Deja majoritatea Europei se gândește dacă nu cumva să o roage să înceapă.

      Trump nu e nici practic, nici om de afaceri (o avere moștenită și falimente în lanț nu sunt legitimarea faptului că ești om de afaceri, Trump e un Dinu Patriciu mai vocal). Dar, chiar dacă ar fi om de afaceri, geopolitica nu e o afacere. Presupune în trena ei niște afaceri, dar ea în sine nu este o afacere. Jocul e mai complex de atât iar pe Donald „Mie-ce-mi-iese” Trump nu îl duce mintea să înțeleagă asta.

      De-aia puterile europene încep să se reorienteze încet-încet. NATO nu fusese făcut pentru „strângerea cotizației”, ci ca o alianță politico-militară cu ceva ramificații economice. Președintele Stateor Unite de trei ani nu mai e interesat de a fi conducătorul Blocului Vestic. E interesat de ratingul TV obținut la ultimul speech, de cum să fie reales, de cum să fugă de orice responsabilitate care vine cu funcția și de cum să acuze pe toată lumea că Americii nu îi merge bine din cauza lor. Am avut și noi unul care acuza UE că de răul lor nu o duc românii bine. I se zicea Daddy, acum i se zice Vaselină.

      Alianțele, Dan_Bruma, nu se plătesc, decât în accepțiunea otomană: aliații plătesc bir, haraci (dacă îi întrebi pe turci, ei erau prietenii și aliații românilor, apărau Țările Române de ceilalți). NATO nu a fost gândit de turci. Iar influența geopolitică are un preț plătibil de cel care vrea s-o aibă.

    • Ca sa nu mai vorbim ca poate face asta cu cele mai noi tehnologii de pe pamint .Daca aloca miine 4 procente pentru inarmare ?

    • Strato, mai vedem. Ai inteles ca sint de partea lui Trump. Deci astept. Ca si el. Si ma distrez la afirmatii fara acoperire. Gen : aliantele nu se platesc. Totul se plateste, my friend. Inclusiv aliantele. Si asta cu „puterile europene” îmi place. Cum le zici? Puteri? Hahahaha. Pai sa le vedem în actiune, my friend. Si apoi le zicem puteri. Si fara „cotizatie” nu prea le vad cum or sa devina puteri. Cand o sa fie la stransul banului, adica bugetul, atunci o sa vada si Strato puterea cotizatiei. Sic.

    • Dan Bruma esti intr-o eroare grava de intelegere . Puterea nu mai sta in bombe , bombite si bombisoare , puterea sta in posibilitatea de a oferi cetatenilor UE si ai lumii un concept social ce produce bunastare . La ce foloseste – America first- daca conceptul politico – economic din spatele cuvintelor nu poate gestiona o natiune . Povestea este lunga si ar trebuie sa iti scriu vreo suta de pagini , dar in final iti pot spune cum ca in viata nu trebuie sa tii cu cineva anume din motive de sentimentalism usor acceptat , ci mai degraba trebuie sa descoperi singur , prin propria ta vointa si capacitate de intelegere ceea ce se intimpla acum in lume . Poate poti trece peste cuvintele atit de inrobitoare – eu tin cu … –

  2. Se retrage oe naiba ,de fapt asistam la cada rul in putrefactie al democratiei si capitalismului.
    China yellow power.

    • Se putea sa nu apara la comentarii, trolul putinisto-chinez @spurc? Lasa pupatul de cururi putiniste si chineze, ca sigur nu sunt prietenii nostri, din contra au nevoie de sclavi multi.
      Ce zice in articol e perfect adevarat. Foarte multi spalati pe creier trumpisti o dau cu revenirea economica a US (care s-a cam terminat din cauza de covid), dar nici unul nu zice ca sclerozatul Trump, a distrus ordinea mondiala. Prefer occidentul cu toate slabiciunile si corectitidinea politica ( este un cancer care trebuie extirpat), in fata Rusiei si Chinei, doua dictaturi…

  3. 63 de milioane de americani l-au votat pe trump, ei au vrut să omoare america

    la fel cum 17 milioane de britanici au votat pentru moartea marii britanii prin brexit

    3.3 milioane de români au votat cu dăncilă, vrând să omoare România

    v-aţi facut-o cu mâna voastră!

  4. Eu nu inteleg de ce Obama nu a putut sa retraga trupele americane din Irak, pentru ca nu a fost lasat, nu a putut inchide Guantanamo Bay pentru ca nu a fost lasat, nu a facut nici una din chestiile pentru care a luat premiul Nobel pentru Pace pentru ca „nu a fost lasat”, dar Trump, un om net inferior intelectual face si desface tot ce vrea el si

    • Ironia ta e prea fina pentru site-ul asta.
      S-o spun clar: Obama a fost o carpa care a lasat sa creasca Putin si Xi, lasand UE sa devina o budinca cu viermi.

  5. Este cumva interesant articolul, dar daca il citeaza pe Fukuyama (care s-a specializat in indrugarea de verzi si uscate, numai si numai pentru publicitate), m-am lamurit. NU eficienta Guvernului sta la baza societatii, ci coerenta si valorile intrinseci ale CULTURII unui stat stau la baza si a Guvernului si a prosperitatii si a progresului in general.

    SUA si Occidentul au samburele solutiei: cunosterea generata de Universitati in institutiile de cercetare stiintifica. Sigur, stiinta are problemele ei, incepand cu fragmentarea si continuand cu reticenta (candva oarecum justificata, dar in prezent inadecvata) fata de implicarea in treburile societatii – the Ivory Tower syndrome. Acolo unde oamenii au RESPECT pentru stiinta, si unde stiinta este profund implicata in societate (chiar daca si acolo insuficient), lucrurile merge acceptabil spre bine (cel putin): de exemplu, Germania. Dar nu este singurul exemplu. Si nu ma refer numai la COVID-19 sau numai la evenimentele recente.

  6. // cunosterea generata de Universitati SI in TOATE institutiile de cercetare stiintifica.

  7. Problema nu vine de la DT si nici de la cei care voteaza cu el si nici de o criza a valorilor. Diagnosticul este gresit. Cum adica criza a valorilor? DT vrea sa schimbe Constitutia ca sa fie sef pana in 2036? Nu! Atunci care e criza valorilor? Problema vine din faptul ca lumea occidentala e dezbinata. DT pune intrebari deranjante! Si se comporta deranjant. Asta nu inseamna ca iese din cadrul valorilor occidentale. Iese chiar mai putin decat ceilalti lideri occidentali din cadrul valorilor democratice. Cand cere bani pentru NATO iese din cadrul valorilor occidentale? Nici pomeneala. Cere participare egala. Cand îi numeste prieteni pe Putin si Kim si Xi iese din cadrul valorilor occidentale? Nici pomeneala. Se incadreaza in realpolitik intotdeauna practicat de liderii occidentali. Cum e mai bine? Sa-l primesti pe Gadafi cu toate onorurile si de ochii lumii cu voce joasa sa-i zic : Scuze ca îti cer pardon dar trebuie sa o bag pe aia cu drepturile omului. Pe cand DT îi numeste amici dar nu le deruleaza covorul rosu. Asa ca problema nu vine din criza valorilor ci din faptul ca DT vine cu intrebari reale despre modul de functionare a Occidentului. Intr-un fel DT îi provoaca pe ceilalti (europeni, englezi, canadieni, etc.) Daca voi cu politica voastra va credeti mai destepti atunci va las locul de lideri ai lumii. Good luck!

    • Corect. Subscriu.

    • Doar rezultatul conteaza . Interpretarile mai mult sau mai putin reusite nu pot face diferenta . In oglinda America First a ajuns acum in situatia de haos .

    • Albina, rezultatul este multi-factorial.
      Si by the way, la fel si cu COVID-19. Virusul SARS-CoV-2 nu vine si omoara cu mana lui. Virusul nu este decat grauntele de nisip care este prea mult pentru cei deja foarte bolnavi si cu sistemul imunitar la pamant. Si asa, toti acuza virusul ca este criminal, ignorand faptul ca problema in realitatea este starea organismului atunci cand a ajuns virusul in el. Si uite asa, in loc sa ne ocupam de imbunatatirea sistemului imunitar si sanatatea generala a oamenilor, ne apucam sa vanam „vinovatul”, virusul. Mai departe, si gripa face la fel – anual mor 290-650 de mii de oameni din cauza gripei. Ai auzit vreodata sa se opreasa tarile si sa se bage oamenii la inchisoare ca sa prinda virusul gripei (ar fi intersant de altfel – doar ca sunt vreo 200 de virusi care cauzeaza gripa sezoniera, ar fi cam greu — cu unul singur, este muuuult mai usor, aproape l-am dibuit si prins de picioare — daca n-ar fi Romanii cei recalcitranti care nu se raliaza la vanarea virusului …)

    • Problema mai ioane este doar una singura -virusul face victime si inca nimeni pe planeta nu a descoperit vreo rezolvare medicala si nici un tratament disponibil si eficace . Poate intelegi pericolul extraordinar ce deriva din simpla nerespectare a unor reguli, de bun simt, ce nu necesita nici aparatura suplimentara ,nici acceptul unui tratament medicamentos in faza incipienta . Siguranta oricarui cetatean este la fel de importanta – nu te apuca sa incerci sa faci diferente – indiferent de ce fel . Cind ai priceput asta pricepi totul asa cum presedintele deja a aratat si va arata in continuare . Este adevarat, virusi sunt multi pe lume, la fel ca si oameni ,dar daca poti pricepe acest virus este deosebit de periculos si asta nu fiindca vreau eu sau tu , ci fiindca cei in masura sa constate asta zic .Daca inca crezi ca toti acesti oameni sunt intelesi in a minti sau au teorii false de exprimat atunci e greu sa vorbim . Daca ai ascultat cuvintele presedintelui probabil ai inteles daca nu ….nici nu vei intelege vreodata .

    • Bine spus.

    • Albi, despre ce rezultat vorbesti? Ca rezultatul nu-ti place tie asta e treaba ta. Americanilor care voteaza DT le place rezultatul. Si apoi nu prea vad de ce nu-i lasi pe americani sa-si exprime votul? Si apoi de ce nu-i lasi sa-l destituie pe DT daca vor? Ce-ti pasa tie ca SUA e un haos? E mai haos ca Romania? What’s your problem? Vino cu argumente daca vrei sa faci o discutie si nu cu postulate.

    • La fel cum nu le place celor care voteaza altceva , dar tu nu poti sa vezi decit un sens , ai ochelari de cal amice .

    • Vezi tu Ioane, problema e ca tu compari ce a facut COVID-ul cu toate restrictiile, cu ce face gripa fara restrictii. Daca lasai COVID-ul liber sa-si faca de cap altul era rezultatul.

      Dar oricum, asta nu se poate testa, pentru ca si daca autoritatile ar zice „gata, faceti ce vreti, nu mai exista restrictii” oamenii tot s-ar proteja, din proprie initiativa, cand ar vedea spitale pline, oameni murind pe holurile spitalelor, si cozi la cimitire si crematorii, cum erau in Italia in primavara.

      Oamenii sunt curajosi si bat campii ca e doar o gripa doar pana cand realitatea le bate la usa, la ei in oras/cartier/sat. Acum e vara, sistemul nostru imunitar e la varful eficientei, asa ca pentru moment inca fac fata spitalele, in ciuda cresterii numarului de cazuri. La toamna-iarna, s-ar putea sa se schimbe povestea.

    • Albina, „ai ochelari de cal amice” nu e argument.

  8. Un alt articol marxist, bleah!

    • Un alt articol din seria „Make China great again” or „Save China” in folosul nostru al tuturor. S-au activat toti neomarxistii din lume, profesori universitari, actori, scriitori, jurnalisti care fac propaganda in favoarea Chinei si dau China ca exemplu de mare putere. Probabil ca asta ne asteapta in viitor-comunismul reloaded.

  9. postacel kel te lovi vreo viziune , ai citit vreo carte stingista sau vreo tuicomicina tirzie in noapte e de vina ?

  10. Ai dat-o pe onanie mai potchel ?