G4Media.ro

Thanksgiving, sub asediu în SUA. O profesoară cere „decolonizarea” Zilei Recunoștinței, în…

Thanksgiving, sub asediu în SUA. O profesoară cere „decolonizarea” Zilei Recunoștinței, în timp ce statuile președinților „rasiști” Washington și Lincoln au fost vandalizate

O profesoară universitară din Statele Unite le-a vorbit recent studenților săi despre cum „să descolonizeze” Ziua Recunoștinței, argumentând că povestea tradițională a pelerinilor și a indienilor este o narațiune falsă care „perpetuează răul și rasismul.”
Profesoara Abigail Adams a susținut în cadrul unei prelegeri desfășurate online că pelerinii nu au ajuns în Statele Unite în căutarea libertății religioase, ci „ca parte a unei afaceri comerciale,” iar crearea Zilei Recunoștinței ca sărbătoare națională a fost, de asemenea, un fel de „inițiativă capitalistă.” Relatările despre afirmațiile lui Adams au venit în contextul în care mișcarea LANDBACK și-a asumat responsabilitatea pentru dărâmarea și vandalizarea unor statui și monumente în statele Oregon, Minnesota, Washington și Illinois, incidente petrecute miercuri si joi, când zeci de milioane de americani au marcat Thanksgiving.

Publicația conservatoare The College Fix a relatat despre prelegerea ținută de Abigail Adams, intitulată „Decolonize Your Thanksgiving” și găzduită de Center for Multicultural Student Leadership and Engagement de la Indiana University of Pennsylvania. Prelegerea profesoarei asistente de antropologie, care este și președinta Native American Awareness Council din cadrul universității, a durat o oră și a fost ținută în fața unei audiențe virtuale de câteva zeci de studenți.

Ea și-a început discursul cu o declarație de „recunoaștere a pământului” pe care se află instituția de învățământ:

 • „Recunoaștem că acest pământ a fost întemeiat pe excluderea și eliminarea multor indigeni. Această recunoaștere demonstrează angajamentul nostru de a continua procesul prin care demontăm moștenirile neîntrerupte ale… colonialismului și recunoaștem responsabilitatea noastră de a lucra pentru echitate, justiție și despăgubiri pentru persoanele indigene de pe acest pământ și pentru toată America… Cred că este potrivit să citim o declaratie de recunoaștere a pământului de fiecare dată când ne adunăm pe un teritoriu indigen – pământ indigen necedat, așa cum este aproape în întregime America de Nord.”

Printre altele, profesoara Adams a susținut că:

•Dezvățarea unor mituri pe care le-am aflat despre Ziua Recunoștinței este importantă deoarece ele continuă să perpetueze răul și dezinformarea despre oamenii nativi și continuă să păstreze oamenii nativi în trecut … astfel încât să nu fie văzuți ca fiind reali, oameni contemporani.

•În timp ce mitul Zilei Recunoștinței are elemente de adevăr, trebuie să fim sinceri cu privire la modul în care America a tratat indigenii și trebuie să recunoaștem că indigenii continuă să sufere în coloniile interne sau în sistemele de rezervații, așa cum le numim noi în Statele Unite.

•Trebuie să recunoaștem în timpul Zilei Recunoștinței că am moștenit un pământ care nu este pe bună dreptate al nostru, deoarece nu a fost cedat niciodată. A fost furat în esență de la indigeni.

•Aceasta nu este doar o conversație despre cum reușim să facem ca povestea Zilei Recunoștinței să fie spusă corect. Aceasta este o poveste despre faptul că recunoaștem nativii americani contemporani și recunoaștem că ei continuă, de asemenea, să sufere din cauza colonialismului neîntrerupt.

•Pelerinii nu au venit în Statele Unite în căutarea libertății religioase, ci ca parte a unei afaceri comerciale… Crearea Zilei Recunoștinței ca sărbătoare națională a fost, de asemenea, un fel de inițiativă capitalistă.

•Una dintre primele zile oficiale de Ziua Recunoștinței a fost proclamată… ca sărbătoare a coloniștilor englezi care se întorceau din Mystic, Connecticut, după ce au masacrat un sat al indienilor Pequot. Acesta este festivalul original al recoltei, pe care Sarah Hale a dorit să construiască ideea de Ziua Recunoștinței… Ea a fost redactorul unei reviste populare de la mijlocul anilor 1800, l-a convins pe președintele Lincoln să stabilească (Ziua Recunoștinței) ca sărbătoare, ca sărbătoare națională … și a tipărit rețete și meniuri de Ziua Recunostinței în revista ei, publicând aproape o duzină de cărți de bucate, multe dintre ele despre Ziua Recunoștinței. (Citește aici mai multe despre Sarah Hale și crearea Zilei Recunoștinței în America)

•Nu recomand în niciun caz abolirea Zilei Recunoștinței… Nu spun că participarea voastră la Ziua Recunoștinței este un rău care se perpetuează… Nu, nu, nu, noi, perpetuând aceste narațiuni ale indigenilor care ne invită pe noi, europenii, la sărbătoare și acesta este sfârșitul poveștii Americii indigene – asta este problema, acesta este răul și el continuă să dăuneze oamenilor indigeni așa cum sunt considerați (a fi) inexistenți – sau ca parte trecutului.

•Vă recomand să citiți The Suppressed Speech of Wamsutta James, însă vă avertizez împotriva împărtășirii documentului cu familiile voastre în Ziua Recunoștinței. Nu recomand – dacă nu aveți o familie foarte deschisă – să citiți The Suppressed Speech of Wamsutta James de Ziua Recunoștinței din acest an… Poate că peste câțiva ani îl puteți citi. Nu vreau să vă enervați, dar, desigur, este important pentru noi să ne decolonizăm mintea înainte de a intra în acest sezon de Ziua Recunoștinței. (Documentul poate fi consultat aici).

•Unul dintre lucrurile pe care le puteți face, și care nu este convenabil în mod obișnuit, este să consumați alimente indigene. Cum îți indigenizezi meniul de Ziua Recunoștinței? În primul rând, trebuie să recunoașteți că marea majoritate a alimentelor pe care le consumăm astăzi provin din America indigenă… Trebuie să înțelegeți că alimentele nu sunt doar calorii. Pentru indigeni, el sunt un cadou care vine de la creator. Recunoașterea mâncării ca un cadou de la creator este ceva ce putem face cu toții dacă practicați orice tip de religie.

Adams, care se descrie și ca savantă gastronomică, le-a vorbit studenților despre mișcarea „bucătăriei decoloniale” și conceptele indigene de „justiție alimentară.” Ea a sugerat mai multe alimente pe care studenții le pot mânca ca parte a unui „meniu indigenizat,” cum ar fi budinca de porumb amaranth, prăjituri de orez sălbatic și caserola de avocado.

Statui vandalizate

Relatările despre afirmațiile lui Adams au venit în contextul în care mișcarea LANDBACK și-a asumat responsabilitatea pentru dărâmarea și vandalizarea unor statui și monumente în statele Oregon, Minnesota, Washington și Illinois, incidente petrecute miercuri si joi, când zeci de milioane de americani au marcat Thanksgiving.

În statul Washington, Departamentul de Poliție din Spokane a raportat că o statuie a președintelui Abraham Lincoln a fost vandalizată cu vopsea roșie, în timp ce mai multe statui coloniale – inclusiv una a lui George Washington – au fost deteriorate și răsturnate peste noapte în Minneapolis. Mesajele „Gata cu genocidul” și „Toți colonizatorii sunt ticăloși” au fost scrise cu vopsea roșie pe monumente.

Rețeaua The Pan-Indigenous People’s Liberation (PIPL) și-a asumat responsabilitatea pentru această mișcare și a explicat într-o declarație că vandalizarea monumentelor a fost făcută parțial ca răspuns la un apel pentru „o zi națională de acțiune decolonială”, potrivit FoxNews.

Protestatarii din Portland (Oregon) au inscripționat piețele locale și un monument dedicat veteranilor Războaielor Civil, Mexican, Spaniol și Indiene cu retorică anti-colonialistă. Trei suspecți au fost arestați.

Metropola Chicago a fost ținta unor eforturi similare, deși protestatarii nu au reușit în cele din urmă să dărâme o statuie a președintelui William McKinley, aflată într-un parc local.

Cuvintele „pământul înapoi” au fost inscripționate de manifestanți pe statuile și monumentele din mai multe orașe, acestea referindu-se la campania LANDBACK. Mișcarea indigenă își propune să dezvolte comunitățile într-o manieră durabilă, să apere pământul și să lupte împotriva supremației albe:

 • „Trebuie să continuăm să ne decolonizăm mintea, comunitățile și națiunile suverane,” se afirmă pe pagina LANDBACK. „Decolonizarea comunităților și a oamenilor noștri este direct legată de capacitatea noastră de a prospera… Prin revitalizarea ceremoniilor noastre indigene, a culturii, a limbilor și a modurilor noastre de viață, vom continua să ne consolidăm identitatea și să ne eliberăm de sistemele opresive care ne deconectează de la realizarea creșterii vindecătoare și a conexiunii cu spiritul care este integral pentru noi, ca persoane indigene”.

FoxNews reaminteșete că în timp ce milioane de americani au ieșit în stradă în urma uciderii de către poliție a lui George Floyd, autoritățile din unele state și municipalități locale au fost nevoite să ia decizii cu privire la eliminarea unor statui și monumente confederate. În timpul verii, Camera Reprezentanților de la Washington, dominată de democrați, a votat eliminarea statuilor confederate din interiorul Capitoliului, clădirea care găzduiește legislativul american.

Educația patriotică

Prelegerea de la University of Pennsylvania despre „decolonizarea” Zilei Recunoștinței și vandalizarea statuilor asociate cu „supremația albă” nu sunt singurele acțiuni despre care critici afirmă că sunt parte a culturii anulării (cancel culture), fenomenul promovat de stânga liberală și progresistă din America prin care se „anulează” persoane, branduri, emisiuni, cărți sau filme din cauza a ceea ce unii consideră a fi remarcat sau ideologii ofensatoare, rasiste sau controversate.

Fenomenul a provocat discuții aprinse în Statele Unite în ultimele luni. În timp ce stânga americană susține că a venit timpul pentru recunoașterea vinovăției și eliminarea surselor de inegalitate și diviziune socială, conservatorii au un mesaj contrar. De exemplu, în septembrie, președintele Donald Trump a declarat că va forma o comisie națională pentru promovarea „educației patriotice” („1776 Commission” și a anunțat crearea unui program financiar de sprijin pentru dezvoltarea unui „curriculum pro-american,” susținând că instituțiile de învățământ din Statele Unite îndoctrinează elevii și studenții cu o agendă de stânga ostilă părinților fondatori ai națiunii. Liderul de la Casa Albă a descris eforturile de educare a elevilor despre rasism și sclavie drept o insultă la adresa principiilor pe care s-a format țara.

Într-un discurs ținut la Arhivele Naționale de la Washington, în fața copiilor originale ale Constituției și Declarației de Independență, Trump a denunțat ceea ce el a numit „o pânză răsucită de minciuni” care este predată în școlile din Statele Unite despre rasismul sistemic din societatea americană, numindu-l „o formă de abuz asupra copiilor.”

 • „Predarea acestei doctrine oribile copiilor noștri este o formă de abuz asupra copiilor, în cel mai adevărat sens”, a spus Trump, reluând teme dintr-un discurs pe care l-a ținut în iulie la Muntele Rushmore, atunci când a marcat Ziua Independenței Statelor Unite. „De mulți ani, radicalii au confundat tăcerea americanilor cu slăbiciunea. Se înșeală. Nu există o forță mai puternică decât dragostea unui părinte pentru copiii lui. Iar mamele și tații patrioși vor cere ca copiii lor să nu mai fie hrăniți cu minciuni oribile despre această țară,” a spus Trump în acel moment.

El a denunțat „mișcarea radicală” care lucrează împotriva unei versiuni „mai măgulitoare” a istoriei SUA drept eforturile democraților de a defăima țara pentru câștiguri politice.

Unele voci au afirmat că observațiile președintelui referitoare la „educația patriotică” ce trebuie promovată în școlile din SUA se înscriu în aceesi strategie recentă a liderului de la Casa Albă de a denunța comentariile privind „rasismul sistemic” și „privilegiul albilor” din societatea americană, precum și „îndoctrinarea de stânga” promovată în școlile americane. De exemplu, în alocuțiunea ținută la Muntele Rushmore, de Ziua Independenței, Trump a afirmat că elevii sunt „învățați să-și urască propria țară” în școlile publice.

Ulterior, în discursul de la Convenția Națională Republicană, președintele s-a angajat „să restabilească pe deplin educația patriotică.” Iar cu câteva săptămâni în urmă, vorbind despre protestele care au izbucnit în orașele SUA din cauza brutalității poliției, el a acuzat din nou școlile. „Ceea ce vedem astăzi este un rezultat al îndoctrinării de stânga în școlile și universitățile națiunii noastre. Mulți tineri americani au fost hrăniți cu minciuni despre faptul că America este o națiune ticăloasă afectată de rasism”, a afirmat Trump.

Publicația The Hill a scris recent că președintele și unii dintre principalii săi consilieri au respins constant ideea că există rasism sistemic în Statele Unite.

 • „Îmbrățișăm viziunea lui Martin Luther King în care copiii nu sunt judecați după culoarea pielii, ci după conținutul caracterului lor. Stânga încearcă să distrugă această frumoasă viziune și să împartă americanii în funcție de rasă în serviciul puterii politice,” a declarat Trump la Arhivele Nationale.
 • „Văzând fiecare problemă din perspectiva rasei, ei vor să impună o nouă segregare și nu trebuie să permitem ca acest lucru să se întâmple,” a adăugat el.

De altfel, Administrația Trump a instruit recent agențiile federale să pună capăt atelierelor și ședințelor de sensibilitate rasială care abordează subiecte precum privilegiul albilor și teoria critică a raselor, numindu-le „propagandă anti-americană care dezbină”.

În urma remarcilor făcute de președintele Trump la Arhivele Naționale, expresiile „Trump Youth” și „Hitler Youth” au devenit virale pe Twitter. Democrații și activiștii de stânga l-au acuzat pe liderul de la Casa Albă că noul proiect educațional promovat prin „1776 Commission” este similar cu îndoctrinarea tinerilor din Germania nazistă și că va promova și mai mult naționalismul în instituțiile americane de învățământ. (Hitlerjugend a fost, între 1933 și 1945, singura organizație oficială de tineret a băieților din Germania cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Tineretul Hitlerist a fost parțial o organizație paramilitară). Acesta nu a fost singurul moment cand stânga americana îl compara pe presedintele Trump cu Adolf Hitler, iar politicile sale cu cele ale nazistilor si autocratilor.

Surse: The College Fix, FoxNews, USA Today, The Hill, whitehouse.gov, Twitter

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. La cat de mare e tanti Abigail asta cred ca ar fi trebuit sa isi decolonizeze meniul mai demult.
  Cand albii astia care le plang indigenilor de mila isi cedeaza tot ce au acestora vor fi demni de bagat in seama; pana atunci fac gargara woke pt ca asa e trendul

  • @Sapros, tot ce spune acea profesoara este rezonabil si se bazeaza pe lucruri cunoscute. Pentru ura smechereasca pe care o arunci in public, iti doresc Sapros sa ai un sfarsit de an cat mai nefericit si un nou an groaznic, tu si familia ta!

 2. Gunoi si gunoaie ‘progresiste’.

  • Cred ca Trump ar fi incercat sa descurajeze aceste tendinte extrem de periculoase, in fond antiamericane. Pentru asta i-as fi iertat toate defectele.
   Ma intreb care va fi atitudinea lui Biden.
   Ma intreb care va fi atitudinea sefilor UE in fatza unui curent similar. Ma tem ca sunt cam inconstienti.

  • S-a mai intamplat si pe vremea lui Mao…

  • Badulescule, poti sa te intorci in gunoiul tau preferat, n-ai inteles nimic.

 3. Era asta o problema? Daca vrei sa lupti impotriva rasismului, voteaza cu candidati care nu sunt rasisti, restul e o pierdere de timp.

 4. Este o mișcare comunista începută prin anii 70 în universitățile americane, acum, cu Biden e în crescendo și poate la apogeu. Ca orice comunism sub orice va fi greu de suportat de lume, vestul european e total conectat la acest comunism, poate unele tari din est, trecute prin experienta infernului ii va opune ceva rezistenta. Asa ca iar va fi lumea irespirabil, munții și mănăstirile sunt solutiile.

 5. Daca fetele palide din America pun botul la asemenea discursuri, sa se care naibii de acolo si sa lasa pamantul indigenilor. Howgh!

  • Exact , asta_i solutia , decolonizare egal imbarcare si parasirea continentului nord american ,cap compas Europa ,africa si Asia .Dreptate pina la capat abigail , exact cum greta va umbla desculta si va locui in pestera .

 6. America a fost construita cu o lopata intr-o mana si cu un pistol in cealalta. Prosperitate creata pe spatele a milioane de sclavi negri, pe pamant furat de la indieni prin genocid. Vrem sau nu, aceasta este fundatia pe care s-au construit toate incredibilele realizari ale (inca) farului calauzitor al libertatii in lume, de la aselenizare pana la infrangerea categorica a nazismului si comunismului in lume.

  A vandaliza statuia lui Lincoln e o tâmpenie stangista epocala, insa a-ti cerceta propria istorie cu un ochi critic si nu prin ochelari roz e o dovada de maturitate. Daca miturile fondatoare ale unei natiuni sunt vii si puternice, vor rezista reevaluarii. Washington a fost parintele fondator a ceea ce este America si a aprins torta libertatii pentru milioane de oameni, in acelasi timp in care sclavii de pe mosiile lui isi luau cate o lovitura de bici pentru nesupunerea fata de stapan. Asta e adevarul istoric si asta e contradictia majora pe care e construita America.

  Contrareactia imi aduce aminte de urletele furioase din Parlamentul Romaniei cand s-a citit declaratia prin care dupa 60 de ani de minciuna si mistificare statul roman a recunoscut in sfarsit ca se face vinovat de moartea a zeci de mii de tigani si sute de mii de evrei in Holocaust. Adevarul doare, dar daca nu-l confrunti nu poti evolua, nici ca individ si nici ca tara.

 7. Toti albii sa treaca dupa gard si toti cei de orice culoare cate 10.000 dolari ajutor social. Moca degeaba fara munca

 8. ‘Thanksgiving sub asediu’, ce titlu demn de Faux News.
  O profesoara face o prelegere in fata a cativa zeci de studenti, niste frustrati revizionisti se apuca sa judece in absentia personalitati istorice si sa le vandalizeze statuile.

  De aici si pana la ‘starea de asediu’ e cale lunga. Sunt cazuri izolate cu care vasta majoritate a americanilor nu sunt de acord, incluzand aici majoritatea democratilor.
  Sa fie prinsi si pedepsiti vinovatii de vandalism.

  Treaba asta cu ‘cancel culture’, intoleranta stangii radicale etc sunt probleme reale dar mereu exagerate si folosite de sperietoare de mass media asa zis conservatoare din US, in principal Fox News.

 9. Nu cred ca vreun”frate roșu” e atât de bătut în cap să marșeze la prostiile lui Warren”pocahontas” elizabeth sau kamala”isaura”harris.Tâmpenia cu „blândul, naivul, înțeleptul și fericitul sălbatic” e bună pentru feeriile decerebraților hollyweedului, în budă cu încasările de când cu aiurelile pc dar pentru descendenții lui Winnetou, un wigwam cu cinci camere, garaj cu mustang în el la un preț convenabil, un loc de muncă stabil și o seară cu bere cu squaw lângă și puradeii pe covor parcă e mai aproape de aspirațiile lui, nu prostii inventate de imbecilii care scornesc rasisme și aiureli new age.

  • Ce zici sa incepem cu a ne asigura ca toti amerindienii au unde sa voteze, acces la Internet in rezervatii si dreptul de a-si pastra pamanturile nepoluate de conducte petroliere?

   Sau pentru tine asta e o amenintare directa la caracterul alb, anglo-saxon si protestant al adevaratei Americi?

 10. Cu ocazia asta USA o sa guste din painea amara a comunismului. Impreuna cu tot Occidentul.
  Si probabil in final o sa inteleaga de ce Estul Europei e atat de impotriva comunismului si ca nu e ok sa cochetezi in pat cu marxismul.

  • Cu doi centristi precum Biden si Harris, n-o sa guste prea curand nici macar painea social-democratiei de tip european, darmite socialismului sau comunismului. Mai calmati-va odata, nici Trump n-a fost Hitler (cel mult un hibrid Berlusconi-Erdogan) si nici Biden n-o sa fie Mao (cel mult un Lula, dar pana si asta ar fi prea de stanga pentru SUA).

   Baga niste curcan cu piure si sos de merisoare si relaxeaza-te, painea amara e departe.

 11. Unii americani sunt duși rău de acasă.

 12. Să le dea terenurile înapoi și ei să plece frumos de unde au venit. Toți. Să rămână doar nativii

 13. Trebuie sa lanseze in amplu program de fertilizare a populatiei indigene americane pentru a reface proportiile inintea colonizatii albe, respectiv trebuie sa se produca 1 miliard de indieni americani. Concomitent, populatia oprimanta alba, vinovata pentru asuprirea indienilor si afroamericanilor, trebuie redusa drastic.
  Toate terenurile trebuiesc restituite indienilor si companiile(mai ales cele listate la bursa) trebuiesc trecut urgent in proprietatea afroamericanilor, drept despagubire pentru sclavie.
  Toti profesorii albi trebuie concediati pentru a face loc adevarului cel mai adevarat referitor la abuzurilor comise de colonistii albi.

 14. Continuare la ce spune Profesoara: colonistii europeni au intrat pe pamanturile din Lumea noua(America de Nord) ca voda prin loboda si le-au luat pamanturile indigenilor(uneori cu varsase urata de sange,) in timp ce azi America alba a lui Trump NU accepta pe aceleasi pamanturi imigranti decat la portie si numai dupa lungi asteptari si mai ales dupa o Legislatie foarte stufoasa…
  Azi, locuitorii nativi, de drept ai Americii de nord traiesc in Rezervatii, de regula in locurile cele mai izolate, neproductive…c-asa-i democratia celui mai puternic…
  Mai mult, conform Legislatiei americane, teritoriile respective NU le apartin indienilor, ci doar le sunt IMPRUMUTATE, adevaratul Proprietar al terenurilor e Statul american.
  E adevarat toti indienii traiesc voluntar in aceste Rezervatii, nimeni nu ii obliga azi sa ramana in aceste teritorii.
  Dorinta lor e ca in aceste teritorii ei sa traiasca linistiti si sa-si poata pastra obiceiurile si traditiile.
  Ca in SUA exista rasism sistemic, pentru mine e evident… daca nu asa se numeste, atunci cum?!
  Cam asa avem in Romania situatia romilor… din pacate…si ei traiesc majoritatea marginalizati, stigmatizati, departe de educatie si de civilizatie…

  • Saracii romi, cum sunt ei marginalizati, stigmatizati si ostracizati. Daca ti-e asa de mila de ei, poti sa-i iei acasa. 😁 Am mai auzit povestea asta la unii occidentali, inainte ca Romania sa intre in UE, ca vai saracii, sunt persecutati de romani. Dupa ce au navalit peste ei si-au dat seama cu ce pramatii au de-a face, dintr-o data mucles!

 15. Ce se întâmplă este un episod al dezbaterii de idei.Cat despre vandalizari,cred că este treaba autorităților să le combată. Ce mă îngrijorează este atitudinea democratilor de a exploata politic întâmplările. A vota îndepărtarea unor statui din incinta Camerei Reprezentanților mi se pare foarte grav.

 16. Și este.Să demoleze statuia lui Abe Lincoln, eliberatorul de drept al negrilor, cu toată opoziția Partidului Democrat fondat de marii proprietari din Sud pentru a stăvili fenomenul aboliționist, mi se pare rasism și bătaie de joc pe față. Dar belemiștii nu se duc la școală fiindcă n-au timp pentru ca au, la fel ca antifașii, probleme globale presante de rezolvat cum ar fi cum să ajungă naibii la plăcintă ca să nu mai trebuiască să lucreze nici o oră în viața lor glorioasă.

 17. De unde atâta istorie, trebuie să citești și te poți scrânti la cap de la asta.Istoria e așa cum vrea belemeul și albii să muncească să le dea lor pensie care a suferit.Că n-a avut toți albii sclavi nu intră-n lozincă care trebuie să fie simplă din două sau chiar un cuvânt ca să urle toți broșii și dacă sânt high.Ce dacă a avut și negri sclavi în ‘merika, adevăru e ăla care vrem noi și noi vrem bani moka.Say his name!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.