G4Media.ro

Tezaur dacic, descoperit într-o pădure din județul Alba cu ajutorul unui căutător…

Tezaur dacic, descoperit într-o pădure din județul Alba cu ajutorul unui căutător de comori, după o investigație pornită de la o postare în mediul online

Polițiștii din Alba, în colaborare cu arheologii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, au descoperit, în urma unei investigații pornite de la o postare în mediul online, un tezaur monetar antic. Au fost ajutați de un căutător amator de comori, posesor al unui detector de metale. Acesta a găsit inițial un tezaur de argint și i-a condus pe arheologi la un complex arheologic din perioada dacilor.

Obiectele ar proveni din epoca dacică, iar, în urma unei prime estimări, a rezultat că ar avea o deosebită valoare patrimonială, au transmis miercuri, reprezentanții IPJ Alba.

Cum au început căutările. În luna septembrie a anului 2022, polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural național din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au deschis o anchetă cu privire la posibila descoperire a unui tezaur.

Asta după ce, în mediul online, a fost identificată postarea unei persoane, din care rezulta că, în luna august a.c., a găsit 22 de monede antice din argint, într-o pădure din județul Alba, pe care le-a predat reprezentanților administrației publice locale.

La data de 19 septembrie 2022, polițiștii, împreună cu experți arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și căutătorul de comori au găsit, într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică.

Tezaurul dacic descoperit într-o pădure din Alba. Foto: IPJ Alba

Acolo au găsit un tezaur monetar extrem de valoros, spun polițiștii, depus într-un vas din bronz, care cuprindea monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr.), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III – II a. Chr.), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană.

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților, rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural Național, unele dintre ele aparținând categoriei Tezaur.

Polițiștii spun că cel care a făcut descoperirea inițială este un tânăr de 27 de ani, din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale, iar acesta a sprijinit polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului.

Tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. bai ce harnica e politia asta cand e vorba de bani

  2. Posesor autorizat de detector de metal? De ce e nevoie de autorizație?

  3. Nu reusesc sa inteleg ce rol a avut Politia in acest caz. L-au obligat pe Cautator sa caute zi si noapte, poate gaseste si ceva haur pentru hamante?