G4Media.ro

Teodor Niţă, procuror Constanța: Legea privind protecţia mediului este un şvaiţer, s-a…

Teodor Niţă, procuror Constanța: Legea privind protecţia mediului este un şvaiţer, s-a învăţat lumea că România e un El Dorado pentru deşeuri / Ce spune despre competențele Gărzii de Mediu 

Procurorul Teodor Niţă, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, a declarat presei, joi, că legea privind protecţia mediului în ţara noastră este un şvaiţer şi, în aceste condiţii, România va deveni lada de gunoi a lumii, fiind deja cunoscută drept un El Dorado pentru deşeuri, relatează Agerpres.

Din cauza lacunelor legislative, consideră Niţă, vom trăi printre munţi de gunoaie, fără a putea fi cineva acuzat că încalcă actele normative în vigoare.

„Suntem într-un pericol real şi efectiv să devenim o ladă de gunoi nu numai a Europei. (…) Cât timp nu se iau măsuri legale, nu va fi deloc în regulă, pentru că s-a făcut autostradă, s-a învăţat lumea că aici se poate, că este un El Dorado pentru deşeuri. Şi foarte curând, zic în 20 de ani, ceea ce înseamnă curând, o să trăim printre munţi de gunoaie şi foarte fericiţi că cineva a respectat legea. (…) Sunt atât de multe lacune, că legea e un şvaiţer”, a afirmat procurorul Teodor Niţă, într-o declaraţie făcută jurnaliştilor, cu ocazia unui control efectuat joi în Portul Constanţa Sud – Agigea.

Potrivit acestuia, Garda de Mediu este lipsită de laboratoare, mijloace tehnice, precum şi de personal cu competenţe necesare în domeniu.

„Vă dau numai nişte exemple. Garda de Mediu ar trebui să aibă laboratoare, mijloace tehnice, logistice, să îşi facă datoria, ar trebui să aibă oameni instruiţi pentru asta, competenţe pentru asta. Consiliul Europei ne-a recomandat să acordăm competenţe de tip poliţie judiciară, pe investigare infracţiuni de mediu la lucrătorii Gărzii de Mediu. A expirat termenul de implementare, nu s-a întâmplat nimic. Comisia Europeană spune să colectăm deşeurile selectiv, ne spune să măsurăm calitatea aerului. Păi de unde dacă nu am laboratoare? Nu există deloc laboratoare, acreditate sau … nimic. Şi apelăm la firme private care spun că totul este în regulă. Dumnezeu cu mila, eu văd că se nasc munţi de gunoi şi peisaje apocaliptice şi dacă nu am laboratoare ce pot să zic?! Ne zbatem ca peştele pe uscat”, a susţinut Teodor Niţă.

Procurorul consideră că Garda de Mediu ar trebui să fie o instituţie de forţă a statului român.

„Garda de Mediu ar trebui să fie o instituţie de forţă a statului român, să aibă atribuţiuni. Garda de Mediu face plângere penală ca şi un petent obişnuit, nu poate să facă un act de sesizare penală că s-a produs o infracţiune. Aţi văzut ce s-a întâmplat cu şeful Gărzii de Mediu, a fost gonit dintr-un control legal pentru că în lege nu scrie foarte clar cât şi cum are dreptul să facă controale. Păi atunci ce fac, trimit soldaţii la război cu bricege de desfăcut conserve?”, a mai declarat procurorul Teodor Niţă.

Sursa foto: Poliția de frontieră

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Bine totusi ca are ANPC laborator sa testeze vinul si aurul. Suntem in siguranta la noi acasa.

 2. Se ard la greu la Suceava deseurile de hartie din toata Europa, poluand si otravind aerul iar garda de mediu, agentia de mediu si autoritatile locale, toate pnl si usr nu iau nicio masura.

  • O varianta ar fi sa le scalde bine in acid sulfuric … Tu ce-ai face cu ele tinand cont ca 99% din gunoaie(plasticuri) nu se recicleaza pt. ca nu-i rentabil.

   Poluezi mai tare mediul reciclandu-le, dar niciunul nu v-ati interesat …

   Evident, solutia nu e sa le arzi, care-i cea mai grava. Solutia e sa evitati tot ce inseamna plastic pe cat posbil.

 3. Mafia bugetarilor cu epoleti a pus stapanire pe importul de gunoaie si deseuri chimice importate!

  Bugetarii si specialii militari si din justitie sunt paria tarii, gunoiul tarii!

 4. S-a invatat romanul sa creada acelasi lucru. Stiti cum e: Porcul sade unde-si face nevoile…Dar asta probabil pt. ca n-are spatiu sa o faca-n alta parte …

  Or avea oare vreo legatura motivul porcului cu motivul omului ? V-am dat ecuatia pt. care exista gunoaie de oameni, deal with it.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.