G4Media.ro

Tensiuni în Parlamentul European pe tema accesului la vaccinuri: Socialiștii acuză grupurile…

Tensiuni în Parlamentul European pe tema accesului la vaccinuri: Socialiștii acuză grupurile PPE, Renew și ECR că au blocat adoptarea rapidă a unei strategii globale privind vaccinarea / Documentul se referă și la ridicarea brevetelor vaccinurilor anti-COVID

Grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European acuză grupurile politice PPE, Renew Europe și ECR că au blocat adoptarea în sesiunea plenară de săptămâna viitoare a Parlamentului European a unei rezoluții referitoare la strategia globală privind vaccinarea, care să conțină și referiri la ridicarea brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19, dezbaterea fiind amânată până în iunie. Liderul Renew, Dacian Cioloș, a replicat că renunțarea la brevete nu este o soluție „magică”, fiind necesare ridicarea interdicțiilor la exporturi și majorarea donațiilor.

„Din păcate, grupurile PPE, Renew Europe și ECR ne-au blocat propunerea de a vota o strategie globală de vaccinare, inclusiv #TRIPSwaiver (propunere de suspendare a protecției proprietății intelectuale pentru vaccinuri, n.r.) . Ei nu înțeleg că (…) nu avem timp de pierdut pentru a avea un preț accesibil”, a transmis lidera grupului S&D, Iratxe Garcia Perez, pe Twitter.

O altă reprezentantă a S&D, Kathleen Van Brempt, s-a declarat „foarte dezamăgită” de faptul că reprezentanții celor trei grupuri s-au opus propunerii, susținând că se pierde „timp prețios”.

„Parlamentul European trebuie să transmită un mesaj clar cu privire la modul de consolidare a producției mondiale de vaccinuri. Pierdem timp prețios”, a afirmat Kathleen Van Brempt.

Reprezentanți ai grupului Stângii s-au alăturat socialiștilor și au acuzat „dreapta” din Parlamentul European că „îi este frică”, legând amânarea unui vot în Parlamentul European de o reuniune viitoare a Organizației Mondiale a Comerțului. Cele mai multe critici au fost îndreptate către grupul Renew.

„Să creștem presiunea”, a accentuat europarlamentarul Marc Botenga, grupul The Left.

Mai mult, un alt europarlamentar de stânga, Manon Aubry, întreabă retoric dacă decizia grupului Renew nu este „un truc” al lui Emmanuel Macron de a „economisi timp și a proteja industria farmaceutică”.

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew, a declarat că susține o dezbatere asupra unei strategii globale de vaccinare a lumii, dar că ridicarea brevetelor nu trebuie văzută ca o soluție magică.

„O ”pandemie perpetuă” ar fi o catastrofă. Brevetele sunt si ele o parte a discuție, dar liberalizarea lor nu este soluția magică. Interdicțiile la exporturi trebuie ridicate, iar donațiile, crescute. Cooperarea trebuie să învingă naționalismul”, a transmis Cioloș pe Twitter.

Dezbaterile la nivel european privind ridicarea brevetelor vaccinurilor au pornit după propunerea americană de suspendare a drepturilor de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor împotriva COVID-19, cu scopul de a accelera producţia şi distribuţia acestora.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat recent că Uniunea Europeană este „pregătită să discute” această propunere.

Administraţia Biden a anunţat pe 5 mai că susţine suspendarea brevetelor vaccinurilor, precizând că Statele Unite participă „activ” la negocierile purtate în acest sens la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

O suspendare temporară a brevetelor este cerută mai ales de India şi Africa de Sud spre a-şi putea accelera producţiile, dar anumite ţări, printre care şi Franţa, se opun cu înverşunare, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Compania Pfizer a anunțat că nu este „deloc în favoarea” eliminării brevetelor vaccinurilor anti-Covid și califică declarațiile politicienilor drept „promisiuni goale”.

Sursa foto: Agenția Europeană pentru Medicamente / Twitter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter