G4Media.ro

Tensiuni în guvernul Spaniei cu privire la ajutorul militar pentru Ucraina

Sursa foto: NATO.int

Tensiuni în guvernul Spaniei cu privire la ajutorul militar pentru Ucraina

Lidera extremei stângi spaniole, care guvernează în coaliţie cu prim-ministrul socialist Pedro Sanchez, a criticat marţi sumele „foarte mari” pe care Madridul s-a angajat să le aloce pentru a ajuta militar Ucraina, informează AFP, conform Agerpres.

Sanchez a semnat luni un acord de securitate cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul vizitei acestuia la Madrid.

Acest acord include un angajament de ajutor militar pentru 2024 în valoare de un miliard de euro. Această sumă este una importantă pentru Spania, care până acum acordase Kievului un sprijin militar limitat de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.

„Acestea sunt sume foarte mari”, a criticat Yolanda Diaz, lidera partidului de extremă stânga Sumar şi numărul trei în guvern, la televiziunea publică spaniolă.

Yolanda Diaz, care este şi ministru al muncii, a acuzat Partidul Socialist, în ale cărui prerogative intră apărarea şi diplomaţia în cadrul executivului, de „lipsă de transparenţă”.

„Am aflat ieri din presă că acest miliard de euro este destinat achiziţiei de arme pentru Ucraina”, a adăugat ea, în condiţiile în care, potrivit presei, deblocarea acestei sume a fost aprobată recent de consiliul de miniştri, dar fără să fie precizată utilizarea acestui buget.

Această „lipsă de loialitate la adresa spaniolilor” este „foarte gravă”, a denunţat ea. „Politica de apărare este foarte importantă pentru ţară şi cetăţenii au dreptul la o dezbatere publică”, a mai spus Yolanda Diaz.

De la formarea, în 2020, a coaliţiei între socialiştii lui Pedro Sanchez şi stânga radicală, subiectele de fricţiune privind politica externă au fost numeroase între cei doi parteneri.

Stânga radicală este de la începutul conflictului în Ucraina foarte critică în legătură cu trimiterea de arme Kievului. De asemenea, ea a denunţat în mod deschis abandonarea în urmă cu doi ani de către Madrid a neutralităţii sale în dosarul sensibil al Saharei Occidentale, unde Sanchez a decis să susţină propunerea de autonomie a Marocului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Stanga aia radicala spaniola cel mai probabil e finantata in secret de FSB si de aia se manifesta ca atare. Stim. Cunoastem.

    • Vezi si cazul cu deputatul francez cu steagul palestinei. Stanga extrema EU e varful de lance al mdestabilizarii democratiilor EU actiune condusa direct de cracanel