G4Media.ro

Televiziunile federale rusești nu spun aproape nimic despre retragerea din Herson, care…

sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Televiziunile federale rusești nu spun aproape nimic despre retragerea din Herson, care este însă discutată pe canalele „patriotice” Telegram, unde Ministerul Apărării este adeseori criticat

Canal 1, Rossiya 1 și NTV, în comunicatele lor de știri din seara zilei de 9 noiembrie, au prezentat integral înregistrarea video oficială de zece minute a Ministerului Apărării, în care generalul Serghei Surovikin îi raporta ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, despre necesitatea de a „regrupa forțele și de a prelua apărarea pe malul stâng al Niprului”. După aceea, situația din direcția Herson nu a mai fost abordată în programele de știri ale celor trei canale timp de o zi și jumătate, relatează meduza.io.

În după-amiaza zilei de 11 noiembrie, după ce Ministerul Apărării al Federației Ruse a informat despre finalizarea retragerii trupelor, știrile de pe NTV au raportat că apărarea aeriană rusă a respins loviturile ucrainene atunci când trupele rusești au trecut pe malul stâng și că peste 115 mii de civili au trecut deja acolo. De asemenea, NTV a relatat că „noaptea trecută au început să sosească informații despre aruncarea în aer a două poduri în apropiere de Herson”, dar prezentatorul nu a sugerat cine ar fi putut face acest lucru, menționând doar că Ministerul rus al Apărării nu a comentat situația.

Primul tronson în buletinele de știri zilnice din 11 noiembrie nu a menționat deloc subiectul retragerii din regiunea Herson. La „Russia 1”, de asemenea, nu s-a spus nimic despre finalizarea „retragerii trupelor”, dar a fost prezentat un reportaj despre modul în care regiunile din Rusia „continuă să accepte refugiați”.

Ce se discută pe canelele de Telegram

Pe Telegran, dimpotrivă, s-a discutat în detaliu despre retragerea din Herson. Angajații presei de stat au scris, de asemenea, despre el. Mulți dintre ei, în postările lor, au subliniat că decizia de a părăsi orașul a fost cea corectă și a permis salvarea unui număr mare de vieți. Aceștia au susținut, de asemenea, că greșelile de calcul ale comandamentului anterior au dus la această situație.

  • „Știu cu siguranță că această decizie nu a fost ușoară pentru nimeni. Nici pentru cei care au primit-o, nici pentru noi, care am înțeles că așa va fi și ne-am rugat totuși să nu fie așa. Pentru că nu există decât o singură alternativă – să punem un grup în stepa goală, să aruncăm mulțimi cu cadavre și să deschidem drumul spre Crimeea” ( Margarita Simonyan , RT).
  • „Poți transforma orașul într-o mare fortificație, în timp ce ai dificultăți cu logistica. Puteți chiar să-l apărați. Numai că acestea sunt pierderi serioase în rândul populației civile și al personalului, inclusiv al celor mobilizați. Au ales, se pare, din două opțiuni proaste. Au ales-o pe cea cu mai puțin sânge” ( Andrey Medvedev , All-Russian State Television and Radio Broadcasting Company).
  • „Cetățenii ruși au fost evacuați, aparatul de stat a fost retras – cea mai dificilă sarcină logistică a fost rezolvată de cartierul general al comandantului operațiunii speciale la un nivel bun. Victoria este creată nu numai prin decizii populare și simple, ci și prin călcarea pe mândrie. Bunul simț ar trebui să fie în toate deciziile, chiar și în cele neplăcute” ( WarGonzo , proiectul „corespondentului militar” Semyon Pegov).
  • „Decizia cu privire la Kherson a fost luată. „Cum” și „de ce” s-a întâmplat acest lucru merită să fie înțeles, dar acest lucru ar trebui făcut de oameni competenți. Îi sfătuiesc pe isterici să nu mai escaladeze. Mai ales pentru cei care stau departe și au văzut tranșee maxim la televizor <…> consider că a fost o decizie corectă pentru ca băieții care au fost închiși în Herson să nu fie măcelăriți” („Voyenkor” Andrei Rudenko , VGTRK).

În același timp, mulți bloggeri pro-guvernamentali au oferit propria lor evaluare detaliată a situației, s-au plâns că predarea Hersonului ar fi o „înfrângere” în ochii populației, iar unii au criticat deschis acțiunile armatei ruse și chiar au numit retragerea o „trădare”.

  • „Din punct de vedere militar, aceasta este cea mai gravă înfrângere pur militară a Federației Ruse din 1991 încoace” ( Colonelcassad , 814 mii de abonați).
  • „Cauzele acestei situații se află în impotența politică și militară, generată de credința în propria exclusivitate, infailibilitate și invulnerabilitate” ( Rybar , 1,1 milioane de abonați).
  • „Pentru cel puțin următoarele două zile, va trebui să citim, să ascultăm și să privim cum trădarea din jurul Hersonului va fi justificată și netezită, declarând că nu s-a putut face nimic. Se poate. Dar nu în ultimele zile și nu mai târziu de iunie. Dar nu s-a făcut absolut nimic” ( Grey Zone, 350 de mii de abonați).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...