G4Media.ro

Televiziunea publică elvețiană, portret critic al României: ”Un guvern corupt care atacă…

Televiziunea publică elvețiană, portret critic al României: ”Un guvern corupt care atacă președintele și o mass-media care nu poate informa în mod liber”

Televiziunea publică elvețiană SRF a dedicat un serial în cinci episoade cu ocazia împlinirii a 15 ani de la extinderea UE spre est. Portretul României, țara care deține președinția UE, începe cu o critică dură la adresa guvernului: ”Deși țara deține în prezent președinția UE, politica românească nu este dominată de spiritul european. Un guvern corupt care atacă președintele țării și o mass-media care nu poate informa în mod liber despre asta”.

Reportajul televiziunii elvețiene prezintă protestul românilor din diaspora din 10 august 2018 prin ochii lui Eugen Petală, participant agresat de jandarmi. De asemenea, ziariștii elvețieni relatează despre protestele magistraților, dar se opresc și asupra performanțelor unor orașe precum Sibiul, unde firme elvețiene declară că lucrează cu ”angajați foarte ambițioși, harnici și capabili să învețe incredibil de rapid și de bine”.

Surprinzător pentru reporter, chiar și într-un oraș ca Sibiul, tinerii doresc în marea lor majoritate să plece din țară, deoarece ”România are în prezent o politică ciudată, nepotism, o economie coruptă și o clasă politică coruptă. Nu e bine pentru țară”.

Transcrierea textului german și traducerea sunt făcute de Dida Codreanu, Mihaela Verman și Mihnea Mihai de la Rezist Zürich.

Procurorul Bogdan Pîrlog, unul dintre magistrații care au respins modificările din justiție, spune pentru televiziunea elvețiană că ”riscul este că sistemul judiciar va fi distrus. Nu este ca în Polonia. Acolo, guvernul încearcă să controleze sistemul judiciar. Aici încearcă să distrugă sistemul judiciar”.

”Curând, lupta va trece la runda următoare. Supraviețuirea statului român de drept va fi decisă de votul asupra reformei sistemului judiciar, probabil la sfârșitul lunii mai”, mai arată ziariștii elvețieni.

Vezi aici documentarul integral al SRF

Traducere și transcriere după film: Mihaela Verman, Dida Codreanu și Mihnea Mihai, Rezist Zürich

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Mas-media noastra sa nu informeze liber si corect?! Nu exista! Numai asta face, de dimineata pana seara si invers.

    • In special cei pe care oamenii rai ii numesc „Haita de manipulatori mercenari” dar care sunt corectitudinea intruchipata

    • Cel mai corect informează haznaua3.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.