G4Media.ro

Telescopul spaţial James Webb a descoperit un mic asteroid „din întâmplare”

Sursa foto: webb.nasa.gov

Telescopul spaţial James Webb a descoperit un mic asteroid „din întâmplare”

Astronomii europeni au detectat „din întâmplare”, cu ajutorul telescopului spaţial James Webb, prezenţa unui asteroid de mărimea Colosseumului din Roma Antică în principala centură de asteroizi din Sistemul Solar, situată între planetele Marte şi Jupiter, informează AFP, citată de Agerpres.

Acest asteroid – cu un diametru cuprins între 100 şi 200 de metri – este cel mai mic obiect cosmic observat până acum cu ajutorul telescopului spaţial James Webb, a anunţat NASA, luni.

El a fost „detectat din întâmplare” de astronomi europeni, a adăugat agenţia spaţială americană într-un comunicat, precizând că alte observaţii vor fi necesare pentru o mai bună caracterizare a naturii şi proprietăţilor sale.

„Incredibila sensibilitate (a telescopului James Webb – n.red.) a făcut posibilă observarea acestui obiect cosmic cu o mărime de circa 100 de metri şi care se află la o distanţă de peste 100 de milioane de kilometri”, a declarat Thomas Muller, astronom la Institutul Max Planck din Germania.

Descoperirea a fost realizată în timpul operaţiunii de calibrare a instrumentului de observare în infraroşu MIRI, rodul unei colaborări între cercetătorii europeni şi cei americani.

James Webb, lansat în spaţiu cu o rachetă din gama Ariane 5, este operaţional din iulie 2022. El este cel mai puternic telescop spaţial construit vreodată şi le-a permis oamenilor de ştiinţă să obţină un număr mare de date şi să capteze imagini spectaculoase.

Aflat în stadiu de proiect încă din anii 1990, telescopul se află la o distanţă de 1,5 milioane de kilometri de Terra şi dispune de o cantitate suficientă de carburant pentru a funcţiona timp de 20 de ani.

Una dintre misiunile telescopului, considerat o bijuterie a ingineriei şi având o valoare de 10 miliarde de de dolari, constă în explorarea perioadei de tinereţe a Universului. El are şi obiectivul de a căuta exoplanete.

Telescopul James Webb nu a fost conceput pentru a căuta obiecte cosmice de mici dimensiuni precum asteroidul recent descoperit, însă Thomas Muller a declarat că detectarea sa „sugerează că noi corpuri cosmice vor fi totuşi detectate cu acest instrument”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...