Donează aici. Susține o presă liberă.
Funcționăm ca organizație non-profit, iar banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt destinați integral finanțării proiectului G4Media.
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Telemeaua de Sibiu devine al şaptelea produs românesc recunoscut și protejat în Uniunea Europeană. Decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate şi al indicaţiilor geografice protejate pentru produsul „Telemea de Sibiu” (IGP) a fost publicată, miercuri, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
„Telemeaua de Sibiu este o brânză semi-tare, produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatică cu cheag. Aceasta se comercializează proaspătă sau maturată, iar perioada de maturare este de minim 21 de zile. Laptele folosit pentru fabricarea produsului «Telemea de Sibiu» provine de la animale crescute în zona geografică delimitată şi hrănite în principal pe păşune. Totalitatea factorilor ce vizează modalitatea de creştere şi alimentaţie a animalelor, precum şi tehnicile de prelucrare locale determină specificitatea laptelui ca materie primă şi contribuie la asigurarea caracteristicilor şi calităţii produsului «Telemea de Sibiu». Particularitatea acesteia este dată de gustul intens şi plăcut, discret acrişor, sărat, care după degustare lasă o senzaţie onctuoasă”, precizează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), într-un comunicat de presă.
Asociaţia producătorilor de „Telemea de Sibiu”, compusă din zece persoane juridice situate în arealul geografic delimitat, a dorit obţinerea recunoaşterii oficiale europene pentru a-şi proteja reţeta tradiţională moştenită din timpuri străvechi şi a oferi consumatorilor produse naturale şi sănătoase.
În prezent, România deţine şapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europeană: Magiun de prune Topoloveni – IGP (2011), Salam de Sibiu – IGP (2016), Novac afumat din Ţara Bârsei – IGP (2017), Scrumbie de Dunăre afumată – IGP (2018), Cârnaţi de Pleşcoi (2019) şi Telemea de Ibăneşti Denumire de Origine Protejată (2016), respectiv Telemea de Sibiu – Indicaţie Geografică Protejată.
Sursa foto: Ministerul Agriculturii
Articolul continuă mai jos
Am revenit de la „Romania Educata” la „Romania Normala”!
C o fi novac afumat in Tara Bursei?
Parca pestele novac se gaseste on Dunăre.
Produs 100% grecesc
In Bucuresti si in imprejurimi, telemeaua de Sibiu o vor vinde, ca si pana acum, ”sibienii” din Berceni, langa celelalte produse ”traditionale” achizitionate de la Elit si Cris-Tim ?
Are cineva un clop care sa se poata fixa intre doua coarne?
Nu stiu cum e la altele, dar la telemeaua de Ibanesti dintr-un lant de supermarketuri important in Romania, ingrediente: „Lapte de vaca, sare, acid lactic, clorura de calciu, cheag”. Numai traditional nu pare… Plus ” Gr./S.U. min. 38%” care e putin pentru o telemea de calitate (cred ca se incadra mai demult la cat. III). Sodiu 6% ?!?
Dacă te-ai documenta puțin, ai afla imediat ce este unic la brânza de Ibănești !
https://agrointel.ro/21265/cum-a-ajuns-telemeaua-de-ibanesti-prima-branza-romaneasca-recunoscuta-in-ue-folosim-saramura-naturala-si-lapte-de-la-crescatori-locali-cu-cel-mult-trei-vaci/
@Florin-Andrei
Asa, un articol de marketing. Ce e traditional/local in acid lactic si clorura de calciu? Au si fabrica de chimicale in zona? Nu de alta dar poate prefer telemeaua de Ploiesti ca parca au o traditie petrochimica mai solida (sau telemeaua de Beijing… Yummy). Cum e cu vacile din Maramures, au ele laptele mai diluat din natura? Sau poate beau saramura aia, si cel care mulge mai greseste ugerul? Se duce omul sa bea si el o palinca la mijlocul galetii, si cand se intoarce… oops galeata plina. Ce vaca harnica!
Cand vom vedea magazine si in Bucuresti,de pilda in piata Vitan .?
Acum astept o minune sa fie importata si in tarile din vestul, nordul Europei. Altfel numai branzeturi din Grecia sau copii proaste ale lanturilor de magazine. Daca ar fi dupa mine as omologa si branza de burduf, perfecta pentru placinte si mamaliga. Nu aceiasi calitate dar pare asa de arhaica, venita din timpuri stravechi. Si e “ picanta”, ;).