G4Media.ro

Tel Drum, despre care DNA susține că este deținută prin interpuși de…

Tel Drum, despre care DNA susține că este deținută prin interpuși de Liviu Dragnea: nou contract, de 12,4 mil. lei, de la CJ Teleorman / În 2020, trei oameni-cheie din Tel Drum au preluat o firmă care a început să prindă contracte publice de zeci de milioane de lei

Consiliul Județean Teleorman a semnat, la jumătatea lunii mai, un contract de 12,4 milioane lei cu firma Tel Drum SA pentru întreținerea drumurilor din estul județelui, pe timp de vară. Trimisă în judecată de procurorii anticorupție, despre Tel Drum SA DNA susține că este controlată, prin interpuși, de Liviu Dragnea, fostul președinte PSD.

După ce, în 2018, Tel Drum SA a intrat în insolvență, trei dintre oamenii-cheie din societate au preluat o firmă care, ulterior, a prins contracte publice de zeci de milioane de lei în Teleorman.

Contractul din mai 2022 este parte a unui acord-cadru pe patru ani atribuit, în 2019, de Consiliul Județean (CJ), și împărțit în două loturi (pentru drumurile din estul, respectiv vestul Teleormanului), ambele câștigate de Tel Drum SA. În cei patru ani, Tel Drum urmează să încaseze, în total, circa 110 milioane de lei.

Oficial, Tel Drum SA îi are ca acționari majoritari pe Petre Pitiș (54%) și Liviu Lucian Dobrescu (44,6%). În 2020, DNA a susținut că, pe vremea când era președinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea ar fi inițiat un grup infracțional organizat care a avut ca scop obținerea de contracte din fonduri publice, lucru care a dus la privatizarea Tel Drum SA (anterior deținută de CJ), societatea ajungând ”prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea (…)”, prejudiciul creat bugetului public fiind de 31,3 milioane lei.

Presa a dezvăluit că Pitiș și Dobrescu au fost colegi de facultate cu Dragnea, primul fiind ”prieten și om bun la toate” pentru fostul lider social-demicrat.

În acest dosar, aflat încă în anchetă, societatea Tel Drum este inculpată pentru constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată (10 acte materiale) și două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.

În 2017, în alt dosar, DNA a trimis în judecată societatea Tel Drum SA, pe Pitiș și pe Floarea Neda, asociat minoritar, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, prejudiciul fiind de 4,8 milioane lei. Dosarul se află în pronunțare pentru data de 18 august la prima instanță, de fond.

La puțin timp după această trimitere în judecată, Tel Drum SA a intrat în insolvență, înregistrând pierderi din ce în ce mai mari care au culminat anul trecut, atunci când au ajuns la 24,3 milioane lei. Între 2019 și 2021, numărul de angajați a scăzut de la 437 la 313.

Actualul președinte al Consiliului Județean Teleorman, Ionuț Andrei Gâdea, afirmă că, în condițiile în care comisiile de recepție a lucrărilor au mers pe teren și și-au dat avizul, înseamnă că firma a făcut treburile pentru care este plătită. În privința asocierii de către DNA a Tel Drum SA cu Dragnea, Gâdea a afirmat că nu s-a implicat în derularea atribuirii contractelor, acestea fiind sub apanajul unor comisii în activitatea cărora nu a intervenit niciodată.

În septembrie 2020, doi dintre asociații de la Tel Drum (Lucian Liviu Dobrescu și Mirela Panaitov), alături de Nicoleta Dan (fostă Pene), director comercial în firmă, au preluat 90% din părțile sociale ale Team Star Sud 2019 SRL, o firmă de construcții care a aparținut, la un moment dat, unui director din Tel Drum.

Ulterior, Team Star Sud 2019 SRL, în calitate de unic ofertant sau în diferite asocieri, a semnat contracte de circa 140 de milioane de lei cu instituții publice cum ar fi Primăria Alexandria, Consiliul Județean Teleorman, Direcția Regională de Drumuri București sau Primăria Videle.

În 2020, cifra de afaceri a Team Star Sud 2019 SRL a fost de 19,6 milioane de lei, iar, anul trecut, de 17,9 milioane lei, în cei doi ani profiturile nete fiind de 2,3, respectiv 2,5 milioane lei, adică de circa cinci ori mai mult decât în 2019, înainte de preluarea de către grupul din Tel Drum SA. Petre Pitiș nu a putut fi contactat, o reprezentantă a societății afirmând că se află în concediu.

Întrebat despre potențialele legături cu Tel Drum SA, Alexandru Lucian Stoica, administratorul Team Star Sud 2019 SRL, care a preluat recent 10% din părțile sociale ale firmei, a declarat că societatea sa este independentă și că, până în urmă cu trei luni, nu știa dacă nu cumva va trebui să dea afară angajați.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

 1. Trăiască camioanele TR cu materiale de construcții din Curtea Acedmiei Române, 14 ianuarie 2020. Trăiască tot Teleormanul!

 2. MAI E SI ALTA MAFIE ?

 3. în jur de șepte seara, 12 noiembrie 2020:

  Președintele propagandist și prețul plătit de noi toți. Te iubim, Dan!

 4. Care sunt probele ilegalităților comise de către această firmă :”că ar fi, că s-a auzit, că se bănuiește, că ar fi inițiat” ?!? A încălcat legea, procurorii să caute probe și să trimită vinovații, nu firma, în judecată, așa cum la ilegalități comise de către angajați ai statului aceștia se trimit în judecată nu instituția din care fac parte !

  • Bre, lita, spune-le celor care au pierdut sute (mii?) de euro datorita smecheriilor facute de Blue Air, ca nu firma e de vina, ci niste angajati, acolo. Poate le dai si niste nume.

 5. Încă un articol de cacaooo al celor de la G4 Media.

 6. Jana nu e moarta, Jana se transforma – mai curata, mai uscata, mai fericita!

 7. Acum ceva timp (ani), Veverita (Carmen Lancranjan), anunta cu surle si trambite detasarea sa la DNA Structura Centrala, pentru a finaliza si trimite în judecată dosarul Tel Drum…De atunci, sta numai pe forumuri, facebook şi de comunicate, iar Tel Drum-ului ii merge mai bine ca niciodata…
  Gurile rele (dar bine informate) susţin ca asta nu a intocmit un rechizitoriu in viata ei.
  In timpul asta, e prezentata obsesiv de G4 ca un reper al „reformistilor”…Vad ca reusit ceva reforma: a transformat Teldrum dintr-o firma abonata la bani publici, intr-o firma abonata la si mai multi bani publici!