G4Media.ro

Teheranul îl invită pe directorul AIEA Rafael Grossi, în mai, în Iran

Sursa foto: Wikimedia Commons – Tasnim News / Hossein Ostovar

Teheranul îl invită pe directorul AIEA Rafael Grossi, în mai, în Iran

Guvernul iranian l-a invitat pe directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi la Teheran – în mai -, în urma unor critici ai jandarmului nuclear al ONU privind programul nuclear iranian, relatează AFP, transmite News.ro.

”L-am invitat pe domnulGrossi să susţină un discurs la Conferinţa Internaţională a Energiei Nucleare” prevăzută în perioada 6-8 mai în Iran, a anunţat miercuri directorul Organizaţiei Iraniene a Energiei Atomice (OIEA) Mohammad Eslami.

Rafael Grossi şi-a exrimat voinţa de a efectua o vizită în Iran, în contextul în care AIEA întâmpină dificultăţi în controlarea programului nuclear iranian, care devine tot mai puternic, în pofida faptului că Teheranul neagă că vrea să doteze cu bomba atomică.

În cursul ultimei sale vizite în Iran, în 2023,Rafael Grossi a fost primit de cătyre preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi a salutat ”discuţii constructive” cu autorităţile iraniene.

Însă el a deplâns, în ianuarie, faptul că Iranul restrânge ”într-un mod fără precedent” cooperarea cu agenţia ONU, şi a denunţat o ”luare de ostatici” a Guvernului iranian.

Iranul este vizat de sancţiuni economice dure, impuse de către America lui Donald Trump, care s-a retras în 2018 în mod unilateral din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, care limitează programul nuclear iranian.

Ca ripostă, Teheranul a început să se retragă din angajamentele pe care şi le-a asumat prin acest pact, după care şi-a încetinit în 2023 ritmul producţiei de uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%, în urma reluării unor negocieri informale cu Statele Unite, iar apoi a accelerat-o.

La începutul lui februarie,Mohammad Eslami a anunţat lansarea unor lucrări de construcţie a unui nou reactor nuclear de cercetare la Isfahan (centru), la câteva zile după ce a anunţat un proiect de construire a unei centrale nucleare în sudul Iranului.

Teheranul a subliniat mereu că activităţile sale nucleare sunt paşnice şi că nu vrea să fabrice o bombă atomică.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...