G4Media.ro

Țările UE, divizate în privința plafonării prețului petrolului rusesc / Polonia, Lituania…

Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Țările UE, divizate în privința plafonării prețului petrolului rusesc / Polonia, Lituania și Estonia cer un plafon de 30 de dolari, Cipru, Grecia și Malta vor un plafon mai mare de 70 de dolari

Guvernele din Uniunea Europeană sunt în continuare divizate în privința nivelului la care trebuie plafonat prețul petrolului rusesc pentru a limita capacitatea Moscovei de a finanța războiul din Ucraina fără a provoca un șoc global în ceea ce privește aprovizionarea cu petrol, fiind posibile mai multe discuții vineri, dacă pozițiile vor fi convergente, transmite The Guardian.

Statele Uniunii Europene nu au reușit să ajungă miercuri la un acord privind nivelul prețului pentru petrolul rusesc transportat pe mare, deoarece propunerea Grupului celor șapte națiuni (G7) pentru un plafon de 65-70 de dolari pe baril a fost considerată mult prea mare de unii și prea mică de alții.

Comisia Europeană, președinția cehă a UE, Statele Unite și Germania, care deține președinția G7, au purtat joi discuții pentru a elimina diferențele și a ajunge la un acord înainte de intrarea în vigoare a plafonului de preț la 5 decembrie.

Diplomații au declarat că șase din cele 27 de țări ale UE s-au opus nivelului de plafonare a prețurilor propus de G7. Polonia dorește ca plafonul să fie stabilit la 30 de dolari, argumentând că, în condițiile în care costurile de producție rusești sunt estimate de unii la 20 de dolari pe baril, propunerea G7 ar permite Moscovei un profit prea mare. Lituania și Estonia susțin Polonia.

Cipru, Grecia și Malta, țări cu industrii mari de transport maritim, care ar putea pierde cel mai mult în cazul în care încărcăturile de petrol rusesc ar fi obstrucționate, susțin că plafonul este prea mic și doresc compensații pentru pierderea de afaceri sau mai mult timp pentru a se adapta.

Un diplomat al UE a declarat:

„În prezent, au loc multe discuții bilaterale la niveluri foarte înalte. Va avea loc o reuniune a reprezentanților tuturor țărilor UE atunci când se vor înregistra progrese. Nu are rost să convocăm o altă reuniune dacă nu există nicio schimbare”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Ăștia din Cipru sunt ca PSD-ul nostru. Prețul la energie la Hidroelectrica e 0,67 dar ei l-au impus la 1,3 de la 1 ianuarie.
    Prețul la petrol e deja 78usd/b pe bursa dar ei vor mai mare ca 70….
    Apropierea de Rusia dăunează mult sănătății, n-ai ce sa faci.

  2. Si saraci si prosti!