G4Media.ro

Țările baltice susțin organizarea primei conferințe UE – Republica Moldova în acest…

Sursa foto:: EP / Eric VIDAL

Țările baltice susțin organizarea primei conferințe UE – Republica Moldova în acest semestru

Țările baltice susțin organizarea primei conferințe Uniunea Europeană – Republica Moldova în acest semestru, până la încheierea președinției Belgiei în Consiliul UE, potrivit Infotag, citată de Rador Radio România. Potrivit comunicatului Biroului pentru integrare Europeană, în cadrul forumului ”Granițele Europei: extinderea în era războaielor și alianțelor”, desfășurat în perioada 10-12 aprilie la Tallinn, cele trei state baltice au susținut inițiativa organizării unei conferințe până la 1 iulie, care va marca începutul negocierilor privind aderarea Moldovei la UE.

La conferința din Estonia au participat reprezentanți ai Biroului de Integrare Europeană din Moldova, precum și reprezentanți ai Ucrainei, Armeniei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Finlandei. În cadrul întâlnirii s-au discutat aspecte legate de „consolidarea parteneriatului strategic cu statele membre ale UE, principalele provocări pe calea europeană, precum și experiența statelor baltice în aderarea la UE”.

”La forum, oficialii din statele baltice au exprimat susținerea fermă a aspirațiilor europene ale Moldovei și au salutat progresul semnificativ în domeniul reformelor. De asemenea, ei au declarat că vor sprijini inițiativa de a organiza prima conferință interguvernamentală UE-Moldova în timpul președinției Belgiei”, se menționează în comunicat.

Belgia deține președinția Consiliului UE în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024. A preluat președinția de la Spania, iar începând cu 1 iulie va fi preluată de Ungaria. Programul președinției belgiene, prezentat la începutul anului de premierul Alexander De Croo, prevede discutarea reformei Uniunii Europene, stimularea inovației și competitivității economiei, protejarea frontierelor externe ale UE, precum și promovarea păcii. De Croo a subliniat că președinția Belgiei va acorda prioritate reformelor interne, necesare pentru menținerea funcționării UE și luând în considerare posibila extindere viitoare a UE spre est și Balcanii de Vest spre sud-est.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat că președinția ungară în Consiliul UE în a doua jumătate a anului 2024 va fi ”mai mult una de menținere a păcii”, iar obiectivul său este ”ocuparea Bruxelles-ului”. Budapesta oficială sprijină integrarea europeană a Moldovei, dar a fost categoric împotriva începerii negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.

Sursa: INFOTAG / Rador Radio România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează