G4Media.ro

Tanczos Barna vorbește despre revizuirea programului Rabla pentru electrocasnice: Trebuie să vizeze…

Tanczos Barna vorbește despre revizuirea programului Rabla pentru electrocasnice: Trebuie să vizeze echipamentele de mare consum, nu îl putem transforma în cumpărare de televizoare

Programul „Rabla pentru electrocasnice” trebuie să vizeze echipamentele sau electrocasnicele de mare consum şi nu cred îl putem transforma în program de cumpărare de televizoare, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos. De menționat este că televizioarele și mașinile de spălat au fost introduse în programul Rabla pentru electrocasnice în 2019.

„Din câte am înţeles de la colegii mei, au fost câteva sincope în minutele în care sistemul a fost pus la încercare de avalanşa de cereri. Pentru noi, partea pozitivă este că voucherele pe bugetul alocat au fost generate şi sunt aproape 34.000 de cetăţeni care le pot valorifica în următoarele 15 zile. Colegii mei de la AFM caută soluţia pentru a creşte capacitate sistemului. Nu a existat până acum o cerere atât de mare pentru vouchere, nici la etapa din primăvară, nici acum o săptămână când au fost puse la dispoziţie voucherele pentru frigidere şi maşini de spălat. Se pare că pentru televizoare cererea este imensă. Cred că este nevoie de o reanalizare a programului. Acest program trebuie să vizeze echipamentele sau electrocasnicele de mare consum, acele frigidere, maşini de spălat, maşini de uscat rufe care, într-adevăr, pot aduce un beneficiu fiecărui cetăţean prin reducerea consumului. Nu cred că putem transforma Programul „Rabla pentru electrocasnice” în program de cumpărare de televizoare”, a afirmat Tanczos, la Digi24.

Întrebat cum se poate rezolva problema comercializării voucherelor pe Internet, în condiţiile în care acestea sunt nominale, ministrul Mediului a precizat niciun magazin nu are voie să preia tichetul valoric de la o altă persoană decât cea care a făcut rezervarea, iar orice nelegalitate poate fi semnalată fie la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), fie la Corpul de Control al Ministerului Mediului.

„Voucherele nu pot fi înstrăinate şi nu pot fi valorificate decât nominal şi personal de către persoana care a făcut rezervarea şi a obţinut acest voucher. Am cerut în mod expres colegilor mei de la AFM să pornească acele controale şi să anunţe organele de anchetă în legătură cu toate anunţurile pe care le văd pe site-urile de mică publicitate, astfel încât fiecare persoană care încearcă să exploateze în mod nelegal acest program să primească pedeapsa. În ghidul programului se prevede foarte clar că niciun magazin nu are voie să preia voucherul de la o altă persoană decât cea care a făcut rezervarea şi trebuie să verifice de fiecare dată cartea de identitate a persoanei care vine acolo cu voucherul. La mine nu au ajuns informaţii despre magazine care nu au respectat legea. Dacă există asemenea situaţii, trebuie să fie sesizat AFM sau Corpul de control al Ministerului Mediului”, a subliniat oficialul.

Conform Ministerului Mediului, bugetul alocat pentru cea de-a doua etapă a programului Rabla pentru Electrocasnice – sesiunea de iarnă, s-a epuizat în primele opt minute de la debut, fiind generate 33.877 de vouchere.

În această etapă, din totalul voucherelor emise, 19.183 au fost pentru televizoare, 9.592 pentru laptopuri şi 5.102 pentru tablete.

Pe de altă parte, ministerul de resort a precizat că unii utilizatori au avut probleme de accesare a platformei dedicată programului „Rabla pentru electrocasnice” şi că aşteaptă din partea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) explicaţiile tehnice. „Funcţionarea este garantată la 75.000 utilizatori/minut”, au afirmat reprezentanţii MMAP.

Ediţia de iarnă a programului „Rabla pentru Electrocasnice” va mai avea o singură etapă, programată în perioada 10 – 16 decembrie, în care se pot genera vouchere în valoare de 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++, respectiv pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++, dar şi vouchere de 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

Bugetul alocat pentru ediţia de sărbători a programului este de 34 de milioane de lei.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: AFM

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Da, am uitat. Exista njste Supermani la Corpurile de Control ale ministerelor care … nu fac mare lucru. Un fel de alt fel de sinecura.
  Ai o paguba – mergi in instanta ar fi raspunsul standard.

  Tara nu are nevoie de eroi.

  Si da, #nimic despre tragerea la sorti a vkucherelor respective. Se preface ca nu intelege. „Platforma” e de vina – sa nu-i usuram munka. Cît o fi costat platforma aia? Cît un buget de rabla?

 2. Corect era pe an de fabricatie, nu pe speculanti care isi schimba produsele cumparate anul trecut pe profit.

 3. A fost nevoie de un ungur cu bun simt, sa observe ca voucherele astea trebuiesc folosite de cei care le iau nu vandute mai departe si ca ele ar trebui folosite pentru bunuri cu adevarat utile nu mofturi gen televizoare…
  Poate lanseaza reduceri si la pasta de dinti si periute ca poate creste consumul in tara romanilor nu doar la bautura si tigari.

 4. Ministrul se face ca uită…
  Săptămâna trecută plafonul a fost epuizat in 5 minute…iar pe 3 decembrie în 7 minute. In etapele anterioare se anunțase că bugetul s-a consumat în jumătate de oră.
  În prezent numărul de accesări este limitat deliberat și nu permite acces unic pentru fiecare voucher in parte.
  Așa s-a ajuns ca unii membri de familie sau indivizi să obțină 3-6 vouchere pe etapă iar alții nici măcar unul.
  Deci „34000” de vouchere și nu „cetățeni”.
  În 2018 și 2019 dura mai mult până se termina bugetul.
  Nu sunt ITist dar sare în ochi faptul că au schimbat ceva la soft. Și vorbesc din proprie experiență.
  Conexiunea bună și viteza mare la net devine inutilă.
  Cât despre „gargara” că STS verifică nu încălzește pe nimeni.
  Dacă recunosc faptul că „au fost probleme de accesare ” să reia procedura…fără probleme…și să permită generarea unui singur voucher pe acces.
  În plus pot seta sistemul cu o listă de așteptare de la momentul activarii butonului de generare voucher. Astfel nr.3000 nu poate genera voucher înainte de nr.300.

 5. Da…televizorul este un „moft” mai ales dacă îl folosești pe canale de „dezinformare ” gen Antene.
  Ca fapt divers…dacă faci diferența de consum energie între un TV de 30 de ani-20 de kg și un TV modern vei constata că nu mai este un „moft” dpv consum energetic.
  Bineînțeles depinde și cât timp îl ai pornit.
  În plus un smart TV poate fi folosit pentru școală online sau telemunca….deci nu mai este un „moft”.