G4Media.ro

Tanczos Barna: Modul în care a fost lansat programul „Casa Verde Fotovoltaice”…

Tanczos Barna: Modul în care a fost lansat programul „Casa Verde Fotovoltaice” este inacceptabil. Nu există nicio scuză pentru felul impardonabil în care au s-au derulat lucrurile

Modul în care Administraţia Fondului pentru Mediu a gestionat lansarea programului Casa Verde Fotovoltaice este inacceptabil şi am solicitat conducerii instiuţiei ca până mâine dimineaţă să prezinte o soluţie în vederea modului în care vor fi depuse şi evaluate dosarele pregătite, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

„Modul în care Administraţia Fondului pentru Mediu a gestionat lansarea de astăzi a programului Casa Verde Fotovoltaice este inacceptabil! Nu există nicio scuză pentru felul impardonabil în care au s-au derulat lucrurile şi nici pentru tratamentul la care au fost supuşi astăzi sute de agenţi economici şi mii de cetăţeni. AFM este o instituţie aflată în coordonarea MMAP şi, în calitate de ministru, am dispus un control asupra derulării acestui program. Scuzele nu sunt suficiente!”, a scris pe Facebook ministrul, citat de Agerpres.

Acesta arată, în context, că a solicitat conducerii AFM ca până joi dimineaţa să prezinte o soluţie în vederea modului în care vor fi depuse şi evaluate dosarele pregătite, astfel munca depusă să nu fie irosită.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat, miercuri seara, că a decis suspendarea, pentru a doua oară în aceeaşi zi, a înscrierilor în aplicaţia informatică a Programului Casa Verde Fotovoltaice, având în vedere că aceasta nu a funcţionat corespunzător nici după reluarea înscrierii de la ora 16:00.

Instituţia a precizat că înscrierile nu vor fi reluate în cursul zilei de miercuri.

„Având în vedere că aplicaţia informatică nu a funcţionat corespunzător nici la reluarea înscrierilor de astăzi, 22 decembrie 2021, ora 16:00, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Lorand-Arpad Fulop, a luat decizia de a suspenda din nou înscrierile persoanelor fizice de către instalatori. Reluarea înscrierilor va fi stabilită şi comunicată ulterior pe site-ul instituţiei”, se menţionează în comunicatul AFM.

Miercuri dimineaţa, AFM a anunţat că înscrierile persoanelor fizice de către instalatori în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice au fost suspendate din cauza unor probleme de natură tehnică ale aplicaţiei informatice.

„Menţionăm faptul că dosarele depuse în aplicaţie vor fi anulate. Înscrierile vor fi reluate după rezolvarea deficienţelor aplicaţiei informatice, la o dată care va fi stabilită şi comunicată ulterior”, informa AFM.

Ulterior, instituţia a decis reluarea înscrierilor în aplicaţie, începând de la orele 16:00.

„Având în vedere că aplicaţia informatică a întâmpinat probleme de natură tehnică şi nu a permis înscrierea persoanelor fizice de către instalatori, începând cu ora 10:00, după efectuarea testelor suplimentare cu privire la funcţionarea aplicaţiei, Administraţia Fondului pentru Mediu a decis reluarea înscrierilor în aplicaţia informatică, astăzi, 22 decembrie 2021, începând cu ora 16:00”, potrivit sursei citate.

Preşedintele AFM, Lorand-Arpad Fulop, recomanda utilizarea motorului de căutare Google Chrome pentru accesarea aplicaţiei informatice.

Bugetul alocat pentru acest program de ridică la valoarea de 263,7 milioane de lei, iar în plus, pentru a creşte şansele utilizării integrale a bugetului alocat, în aplicaţia informatică, se va permite înscrierea în limita a 150% din valoarea alocată fiecărei regiuni.

Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.

Finanţarea se acordă în pondere de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei. Suma finanţată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Cheltuielile eligibile în cadrul programului sunt cele cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; structura de susţinere a sistemului; tablou electric curent continuu/curent alternativ), cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice, respectiv TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Implementarea proiectului se va realiza în cel mult 12 luni de la semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, termen în care trebuie realizată instalaţia şi încheiate formalităţile privind recepţia sistemului de panouri fotovoltaice şi obţinerea certificatului de racordare.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. E simplu. Incompetență pe toată linia. Și bani aruncați aiurea pe softuri de ra hat. Sfat: luați meditații de la orice magazin online.

  • Domnul ministru vrea doar o alta solutie, nu sa afle cine a comis-o si sa-l felicite.

   La magazinele alea online de care zici tu, pentru asa ceva pleca acasa tot departamentul IT. Dar la Stat e alta poveste, nu pleaca nimeni acasa. Iti povesteste sindicatul …

  • Sanitarule, stai mă liniștit că la eMag s-au întâmplat destule prostii și nimeni nu a plecat acasă. Îți aduc aminte cum picau site-urile de BF la marile magazine online (garaj, eMag, etc), îți aduc aminte cum s-au vândut laptopuri și televizoare la 10 lei bucata. Nu a plecat nimeni acasă așa că mai ușor cu pianul pe scări.

  • @Eugen: nu stai bine cu numaratul. La astia e in rafala. Nu e tot un drac.

   Si daca zici tu ca lucrezi la eMag la HR si stii tu ca n-a patit nimeni nimic, te cred. Sau stai, poate esti actionar si ai cerut explicatii!

  • @Eugen mișcarea aia cu preturile greșite a fost cea mai buna campanie de marketing. Cât crezi că au pierdut daca au vândut 100 de tv-uri la 10% din preț?
   Mizilic, comparativ cu câți au intrat după aia pe site.
   Cine a avut ideea a fost promovat, nicidecum dat afara 🙂

 2. A murit Ceausescu si au ramas astia ..cand aud termene „ca pana dimineata sa mi se prezinte o solutie” iti dai seama ca comunismul si hey-rupismul este dupa colt, a plecat pana la librarie sa cumpere o carte …”Ministru Tanczos Barna. Opere Alese”.

 3. Cum sa faci o sursa alternativa cand jmecherii isi umfla buzunarele cu preturile din aceste zile?! Poate daca Romania era o tara unde politicienii lucrau in slujba cetateanului.

 4. Astia macar il au pe Orban, in Ro ce face Simion? Someaza? Lasa ca va da socoteala in curand. Incapabilul

 5. Isi da demisia?

 6. Poate singurul lucru surprinzător in acest articol este viteza cu care tancos barna a reușit sa i plaseze oamenii in toate posturile cheie , președintele AFM fiind tot udmr ist .
  Altfel , nimic surprinzător
  Extremistul barna e recunoscut ca vechi sovin și mereu a lucrat împotriva României

 7. Acum 2ani a mers prea repede, acum sa blocat. E cum vrea ministrul, nu beneficiarii!

 8. Că s-au greșit procedurile,mă rog ,nu mă pricep,dar știu că apar o serie cazuri în media cu cei mai mari hukeri parca se spune ,tineri care se pricep foarte bine și și-au folosit cunoștințele în scopuri negative ( vezi cazul când codul NASA a fost spart de un băiat din clasa a -8-a din Arad ,parcă) Americanii ăi văneaza ,ăi școlesc și ai folosesc.Avem tineri foarte talentați ,dar noi nu știm să le punem in valoare și ai lăsăm să se piardă în alte lumi și să alunece pe panta cealaltă,în mare parte din cauza sărăciei și lipsei unei educații adecvate.Referitor la cazul prezent,noi ,muritorii de rănd care am pierdut timp și bani că sa întocmim dosarele cu actele necesare,ce vina avem că voi sunteți total nepregătiți și se sparg toate tot în capul nostru.De ce trebuie sa refacem dosarele cu alte acte ,alți bani altă distracție? De ce nu rămân aceleași pentru că nu noi am greșit și nu noi E normal să plătim pentru asta.Situatia rămâne aceiași,iar cei care intre timp au avut schimbări în situația comunicată inițial să comunice pe proprie răspundere modificările survenite , dacă este cazul ? Nu credeți că așa ar fi normal ?!!!

 9. Repartizati suma de la fiecare regiune pe instalatori autorizati si rezervati un timp suficient
  pentru depunerea dosarelor.