G4Media.ro

Tanczos Barna, la consultarea publică pentru noul Cod Silvic: Controlul şi sancţiunile…

Sursa foto: Pixabay

Tanczos Barna, la consultarea publică pentru noul Cod Silvic: Controlul şi sancţiunile „au rolul şi rostul într-un sistem naţional”, dar trebuie să ne axăm pe prevenire şi să nu privim pe toată lumea ca un „potenţial contravenient”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, participă, luni, la deschiderea procesului de consultare publică pentru elaborarea noului Cod Silvic şi a precizat că trebuie schimbată abordarea, astfel încât nu toţi proprietarii şi administratorii de păduri să fie consideraţi ca „potenţiali contravenienţi”. În plus, ministrul apreciază că este nevoie de o legislaţie mai suplă, mai uşor de implementat, pentru că sunt chiar şi angajaţi din minister care nu mai ştiu toate normativele din domeniu, relatează News.ro.

„Pornim cu o strategie, vine apoi legislaţia primară la nivel de Cod Silvic… Ne propunem ca legislaţia să fie mai suplă şi mai puţin stufoasă decât cea de până acum. Se mai întâmplă şi în minister ca inclusiv colegii noştri să uite de prevederi care au fost aprobate prin anii 90”, a afirmat, luni, ministrul Mediului.

Acesta a apreciat că doreşte „o legislaţie mai suplă, mai uşor implementabilă”.

„Ne-am propus, prin noua strategie, schimbarea modului de abordare. În ultimele decenii, legislaţia şi implementarea în sistemul silvic s-au bazat foarte mult pe control, pe partea pecuniară, de pedepsire a celor care nu respectă legislaţia. Există foarte puţină conducere prin stimulente şi care să vină în sprijinul proprietarilor de terenuri”, a mai apreciat ministrul.

Acesta a vorbit despre „o schimbare de atitudine, care să vină mai mult pe motivare, pe îndemnarea proprietarului să facă o exploatare pentru viitor şi mai puţin partea de control şi sancţionare”.

Potrivit ministrului, controlul şi sancţiunile „au rolul şi rostul într-un sistem naţional”, dar trebuie să ne axăm pe prevenire şi să nu privim pe toată lumea ca un „potenţial contravenient”.

„Mai multă pădure trebuie să fie coloana unei strategii noi”, afirmă ministrul Mediului, care cere programe naţionale de împăduriri în majoritatea judeţelor, mai ales în cele din sud.

„Este nevoie în continuare de separarea jucătorilor din piaţă”, susţine ministrul, iar cei care respectă legea să aibă parte de un control pe care să nu-l simtă.

„Pădurea este mult mai mult decât lenm. Pădurea este viaţa noastră şi este elementul care ne poate sprjini cel mai mult împotriva schimbărilor climatice (…) Ne ajută foarte mult în menţinerea acestui echilibru fragil. Sper să ne apropiem de abordarea normală, dar trebuie eliminate acele pete negre care ne produc foarte mult deserviciu”, a adăugat ministrul Mediului.

Declaraţiile au fost făcute, luni, la deschiderea procesului de consultare publică pentru elaborarea noului Cod Silvic, în baza principiilor stabilite de Strategia Naţională pentru Păduri.

Toate persoanele interesate să participe la procesul de consultare sunt invitate să completeze chestionarul.

Potrivit MInisterului Mediului, noul Cod Silvic va fi elaborat în cadrul proiectului „Reforma sistemului de management şi a celui de guvernanţă în domeniul forestier prin dezvoltarea unei Strategii forestiere naţionale şi a legislaţiei subsecvente”, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C2 – Păduri şi protecţia biodiversităţii.

Consorţiul care lucrează la elaborarea acestui act normativ este format din specialişti ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, ai Universităţii Transilvania din Braşov şi ai Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cum să te uiți la fiecare om ca la un contravenient, ce esti in UK? La noi oamenii sunt de treaba!