G4Media.ro

Tancuri și forțe armate americane vor staționa în Lituania, la frontierea cu…

sursa foto: AGERPRES/EPA/TATYANA ZENKOVICH

Tancuri și forțe armate americane vor staționa în Lituania, la frontierea cu Belarus. Guvernul de la Vilnius: Nu e o acțiune împotriva statului vecin

Trupe militare americane vor ajunge în Lituania vineri pentru o misiune de două luni, în apropierea frontierei cu Belarus, relatează Reuters. Guvernul de la Vilnius a ținut să precizeze că acest moment nu trebuie interpretat ca un mesaj împotriva statului vecin, unde tensiunile sociale au escaladat în ultimele săptămâni.

„Statul membru NATO Lituania a anunţat că trupe americane vor fi mutate din Polonia pentru exerciţii militare planificate anterior. Acestea sunt de natură defensivă şi nu sunt îndreptate împotriva niciunui vecin, inclusiv Belarus”, se precizează în comunicatul transmis autorităţile de la Vilnius.

Pe de altă parte, trupele americane sosesc mai devreme şi rămân mai mult timp decât anunţase guvernul înainte de izbucnirea protestelor din Belarus, din cauza nemulțumirilor privind rezultatul alegerilor prezidențiale din 9 august, în urma cărora Aleksandr Lukaşenko a rămas la putere pentru încă un mandat.

Lukaşenko a negat acuzaţiile opoziţiei din Belarus şi ale ţărilor occidentale potrivit cărora votul a fost trucat. El a rezistat revendicărilor protestatarilor de a se retrage din funcție. Lukaşenko acuzat NATO că transferă trupe în apropierea frontierei cu Belarus și a amenințat că va cere ajutor militar Rusiei dacă va fi necesar.

Misiunea din Lituania, care va începe vineri şi va continua până în noiembrie, include 500 de militari americani şi 40 de vehicule, precum tancuri Abrams şi transportoare blindate de trupe Bradley, a spus un purtător de cuvânt al armatei lituaniene.

Sursa foto: AGERPRES/EPA/TATYANA ZENKOVICH

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Oare astia vor sa invadeze Bielorusia si poate ulterior Russia ?