G4Media.ro

Tancuri israeliene, la marginea zonei de refugiu Mawasi din Rafah, afirmă rezidenţi

Sursa foto: JALAA MAREY / AFP

Tancuri israeliene, la marginea zonei de refugiu Mawasi din Rafah, afirmă rezidenţi

Tancurile israeliene au avansat duminică până la marginea taberei de persoane strămutate Mawasi, în nord-vestul oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gazei, în lupte crâncene cu combatanţi sub conducerea Hamas, au declarat rezidenţi, citaţi de Reuters, potrivit Agerpres.

Imagini cu două tancuri israeliene staţionate pe un deal care domină zona de coastă au devenit virale pe reţelele de socializare, însă Reuters nu le-a putut verifica veridicitatea în mod independent.

„Luptele cu rezistenţa au fost intense. Forţele de ocupaţie supraveghează acum zona Mawasi, ceea ce a forţat familiile de acolo să se îndrepte spre Khan Yunis”, a declarat un rezident, care a cerut să nu-i fie dezvăluit numele, pe o aplicaţie de chat.

După peste opt luni de război al Israelului în enclava palestiniană administrată de Hamas, avansul trupelor israeliene se concentrează pe cele două zone pe care nu le-au cucerit încă: Rafah, în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, şi împrejurimile Deir al-Balah, în centrul enclavei.

În ultimele zile, tancurile israeliene au pătruns mai adânc în partea de vest şi în nordul Rafah, avariind zeci de locuinţe, susţin rezidenţi intervievaţi de Reuters.

Armata israeliană a declarat că şi-a continuat „operaţiunile ţintite, bazate pe informaţii” în zona Rafah şi a localizat depozite de arme şi tunelur, eliminând palestinieni înarmaţi.

Aripa armată a Hamas şi gruparea Jihadul Islamic au declarat că luptătorii lor au atacat forţele israeliene la Rafah cu rachete antitanc, bombe de mortier şi cu dispozitive explozive plasate din timp.

În alte zone, un atac aerian israelian a ucis opt palestinieni în Sabra, o suburbie a oraşului Gaza, în nord, iar un alt atac a ucis două persoane la Nuseirat, o tabără de refugiaţi în centrul Fâşiei Gaza, potrivit Reuters.

Armata a declarat că a lovit zeci de ţinte în toată enclava.

Sâmbătă, responsabili ai guvernului Hamas au declarat că cel puţin 40 de palestinieni au fost ucişi în lovituri israeliene separate în unele districte din nordul Fâşiei Gaza, unde armata israeliană a declarat că a atacat infrastructura militară a Hamas.

În Beit Lahiya, în nordul Fâşiei Gaza, responsabili de la spitalul Kamal Adwan au declarat că un bebeluş a murit de malnutriţie, ridicând numărul copiilor morţi de malnutriţie sau deshidratare de la 7 octombrie la cel puţin 30, un număr despre care aceştia susţin că nu reflectă situaţia reală, potrivit Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...