G4Media.ro

Talibanii adoptă, temporar, Constituția din 1964, de pe vremea regelui Mohammed Zaher…

sursa foto: Captură video

Talibanii adoptă, temporar, Constituția din 1964, de pe vremea regelui Mohammed Zaher Shah, însă vor elimina prevederile contrare interpretării talibane a legii islamice sharia

Talibanii au anunţat marţi că adoptă în mod temporar o Constituţie care datează din 1964, care le-a acordat femeilor afgane dreptul de vot, dar că exclud din acest text elemente care sunt contrare interpretării talibane a shariei, relatează AFP, citat de News.ro.

Legea fundamentală din 1964, adoptată la iniţiativa regelui Mohammed Zaher Shah, la un an după ce acesta s-a instalat la putere, a consacrat o monarhie constituţională, până la revizuirea textului în 1973, şi a contribuit la favorizarea participării femeilor la viaţa politică.

„Emiratul islamic va adopta Consitituţia  din vremea fostului rege Mohammed Zaher Shah pe o perioadă temporară”, a anunţat într-un comunicat ministrul taliban al Justiţiei, Mawlavi Abdul Hakim Sharaee.

Însă toate prevederile din acest text considerate neconforme shariei – legea islamică – nu vor fi aplicate, a precizat el.

Adoptarea acestei Constituţii de către talibani poate surprinde, în pofida limitărilor pe care le impun islamiştii.

În precedentul regim taliban, în perioada 1996-2001, femeile erau larg excluse de la viaţa publică şi nu erau autorizate să studieze sau să muncească.

Însă, după ce s-au întors la putere, la jumătatea lui august, islamiştii au încercat să dea asigurări populaţiei afgane şi comunităţii internaţionale, anunţând că vor fi mai puţin stricţi decât în trecut.

Promisiunile lor sunt primite însă cu scepticism, având în vedere că din Guvern fac parte mulţi reprezentanţi ai regimului fundamentalist din anii ’90 şi nu face parte nicio femeie.

După ocupaţia sovietică, în anii ’80, războiul civil din anii ’90, urmat apoi de regimul brutal al talibanilor, Afganistanul a adoptat o nouă Constituţie, după intervenţia militară din 2001 condusă de Statele Unite, care i-a înlăturat de la putere.

Însă s-a ales, atunci, să nu se restaureze monarhia constituţonală, iar un nou text a fost adoptat în 2004, prin care s-a creat funcţia de preşedinte, s-a restabilit Parlamentul şi s-a garantat egalitatea drepturilor între femei şi bărbaţi.

Sursa foto: Twitter/ @Modahir

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Mda. Talibanii continua sa surprindă.
    E din ce în ce mai clar ca nu vor putea fi dați la o parte pentru ceva timp. „Drepturile” femeilor? Nu prea reprezinta un „casus belli” atractiv.
    Deci trebuie tratat cu ei și prevenit exportul ideologic.

  2. „prevenit exportul ideologic” .. Unde ?! În tãrile arabe nici nu au nevoie sã exporte sharia (Taliban=student Islamic)..deoarece majoritatea de acolo .. sunt de acord cu Sharia

  3. Nerecunoscuti, neajutati, vor întra în colaps. Atunci vor renunta singri la putere sau va fi revolta. Se pare totuși ca populația, cu mici excepții (aia din Kabul, ca restul sunt putini) chiar simpatizează cu talibanii. Este un paradox, ca în România, unde după o revoluție sângeroasă, după căderea comunismului, romanii au votat tot un comunist. Culmea este ca după 32 de ani, cel mai votat partid în România este tot cel comunist. Aici ne asemăna cu afganii ca 2 picături de apa. Dar aia sunt la nivel de triburi, noi ar fi trebuit sa mai evoluam… Asa ca în Afganistan va fi probabil ca aici, vrem banii altora, dar sa-i praduim cum știm noi mai bine.

  4. Deci daca cea mai puternica si aroganta putere militara, dupa 20 de ani nu au reușit să – si impuna democrația.. Si fug invinsi de triburile astea. Raul este pt. Toata lumea… Ce va fi…

  5. Vor sa transforme Afganistanul într-un sultanat islamic