G4Media.ro

Taiwanul anunţă că a detectat alte şase baloane chinezeşti / Unul a…

sursa foto: Captura YouTube

Taiwanul anunţă că a detectat alte şase baloane chinezeşti / Unul a traversat insula

Ministerul taiwanez al Apărării a anunţat că a detectat duminică încă şase baloane chinezeşti care au zburat deasupra strâmtorii Taiwan, dintre care unul a traversat insula. Este cel mai recent dintr-o serie de astfel de baloane pe care ministerul spune că le-a văzut în ultima lună şi jumătate, relatează News.ro, care citează Reuters.

În această lună, ministerul a acuzat China, într-un comunicat ferm, că ameninţă siguranţa aviaţiei şi că duce un război psihologic împotriva populaţiei insulei cu ajutorul baloanelor, cu câteva zile înainte de alegerile din 13 ianuarie din Taiwan.

China revendică Taiwanul ca teritoriu propriu, în ciuda obiecţiilor puternice ale guvernului de la Taipei.

Potenţialul Chinei de a folosi baloane pentru spionaj a devenit o problemă globală în februarie anul trecut, când Statele Unite au doborât ceea ce au spus că era un balon de supraveghere chinezesc. China a afirmat că balonul era o aeronavă civilă care s-a rătăcit.

În cel mai recent incident, dezvăluit luni de minister în raportul său zilnic privind activităţile militare chineze din ultimele 24 de ore, acesta a declarat că şase baloane au zburat duminică deasupra liniei mediane sensibile a strâmtorii.

Cu toate acestea, doar unul a traversat insula Taiwan, la extremitatea sa sudică, potrivit unei hărţi furnizate de minister.

Celelalte cinci baloane au zburat spre nordul Taiwanului, dar nu au survolat solul, a precizat ministerul.

Toate baloanele s-au îndreptat spre est înainte de a dispărea, a adăugat acesta.

Linia mediană a Strâmtorii Taiwan a servit anterior ca o barieră neoficială între Taiwan şi China, dar avioanele de luptă chineze, dronele şi acum baloanele chinezeşti o survolează în mod regulat.

China afirmă că nu recunoaşte existenţa liniei mediane.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...