G4Media.ro

Tabloul de Salvator Rosa, furat de la Oxford în urmă cu patru…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tabloul de Salvator Rosa, furat de la Oxford în urmă cu patru ani, recuperat în România

Un tablou din secolul al XVII-lea care a fost furat din galeria de artă a unei universități din Oxford în urmă cu mai bine de patru ani a fost recuperat în România, relatează BBC.

Tabloul „O coastă stâncoasă, cu soldați care studiază un plan”, de Salvator Rosa, a fost sustras din Christ Church Picture Gallery în 2020.

Alte două opere de artă furate în același raid – „A Soldier on Horseback” de Sir Anthony van Dyck și „A Boy Drinking” de Annibale Carracci – sunt încă dispărute.

Se crede că cele trei opere valorează în total 10 milioane de lire sterline.

Poliția română a fost contactată de un bărbat în posesia căruia se afla tabloul Rosa și care a vândut celelalte două opere de artă în țară.

Capodopera lui Van Dyck datează aproximativ din anul 1616, iar cea a lui Caracci din 1580.

Ambele au fost expuse în galerie timp de 252 de ani înainte de a fi furate.

Bărbatul a ales să returneze tabloul Rosa, care datează de la sfârșitul anilor 1640, autorităților și a fost tratat ca martor. El nu a fost arestat.

Tabloul a fost recuperat de poliția din Thames Valley și de curatoarea galeriei, Jacqueline Thalmann, la București, luna trecută.

Ea a spus: „Tablourile dispărute au fost expuse publicului încă din 1768, așa că este vital să le recuperăm pentru a putea fi din nou admirate și studiate de toată lumea „.

„Nu numai că tablourile reprezintă o parte semnificativă a colecției noastre, dar semnificația lor pentru cultura noastră britanică și europeană este inestimabilă.”

Thalmann a adăugat: „[Recuperarea primului tablou] este un semn foarte bun. A fost îmbucurător să vedem că era în stare bună „.

Inspectorul James Mather, de la Poliția din Thames Valley, a declarat că ofițerii colaborează cu Eurojust și Europol pentru a strânge informații suplimentare, inclusiv analize criminalistice, pentru a afla unde se află celelalte două opere de artă.

El a spus că ofițerii au avut o „recoltă criminalistică semnificativă” din tabloul recuperat, care acum trebuie să fie analizată.

Este „optimist” că acesta ar putea oferi poliției câteva piste de anchetă.

Oricine are informații despre locul unde se află operele de artă dispărute este rugat să contacteze poliția.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează