G4Media.ro

„Swiftonomics” sau cum poate fi influențată economia Europei de turneul artistei Taylor…

Sursa Foto: Facebook/ Taylor Swift

„Swiftonomics” sau cum poate fi influențată economia Europei de turneul artistei Taylor Swift, la fel cum s-a întâmplat în SUA

Etapa europeană a turneului Eras Tour al lui Taylor Swift a început joi, la Paris. Vara trecută, concertele cântăreței de la „Tortured Poets Department” au ajutat la stimularea economiei americane, determinând creșterea cheltuielilor pentru orice, de la restaurante la hoteluri, în întreaga țară, arată Business Insider.

Estimările au arătat că turneul Eras este primul turneu de concerte care a avut încasări de peste un miliard de dolari.

În 2023, firma de cercetare QuestionPro a estimat că turneul Eras Tour va stimula cheltuielile de consum din SUA cu suma impresionantă de 4,6 miliarde de dolari.

Între timp, personalități importante din mediul de afaceri, de la directorul general al Uber, Dara Khosrowshahi, până la factorii de decizie politică de la Rezerva Federală, au remarcat impactul pozitiv pe care concertele lui Swift l-au avut asupra afacerilor.

Economiștii au inventat chiar noi expresii precum „Swiftonomics” (Swifteconomie trad.) și „funflation” (inflație distractivă trad.) pentru a se referi la ideea că, în urma pandemiei, americanii sunt mai dispuși să cheltuiască bani pe evenimente live care ar putea duce la oportunități unice în viață.

Acum, după opriri rapide în Singapore – unde spectacolele cu bani mulți ale lui Swift au adus țării munți de bani și au stârnit invidie pentru concerte în rândul vecinilor săi din Asia de Sud-Est și în Australia, Swift este pregătită să pornească într-un turneu european în 18 orașe.

Ea ar putea fi pregătită să dea un impuls similar economiei continentului. Avioane cu fani americani au urmat-o peste Atlantic, a raportat joi The Associated Press, ceea ce ar trebui să alimenteze o creștere a cheltuielilor.

Când Beyoncé a venit în capitala Suediei, Stockholm, vara trecută, economiștii au observat că fanii ei au cheltuit atât de mult pe hoteluri și mese încât au declanșat o ușoară creștere a inflației. În această vară, orașul se așteaptă ca 10.000 de spectatori suplimentari să vină din SUA pentru a o vedea pe Swift.

Statisticile privind rezervările hoteliere ajută, de asemenea, să surprindă cât de solicitate sunt biletele pentru Eras Tour.

Până în august 2023, hotelurile din Cardiff și Liverpool din Marea Britanie – unde Swift va face o oprire în iunie – au atins deja niveluri de ocupare de peste 50% pentru datele turneului ei, a raportat firma de cercetare hotelieră STR, iar camerele din Cardiff se vând cu 230 de dolari mai mult decât în mod obișnuit.

În decembrie, firma de date privind închirierile de vacanțe AirDNA a constatat că cererea de închirieri pe termen scurt în timpul turneului lui Swift în Viena, Austria, și Varșovia, Polonia, a crescut deja cu aproximativ 2.000%.

Se poate spune că economiile din Europa au nevoie de acest impuls al cheltuielilor chiar mai mult decât SUA. Războiul în curs de desfășurare din Ucraina a lovit în plin continentul, iar una dintre țările în care va concerta Swift – Irlanda – se afla în recesiune tehnică încă de la sfârșitul anului trecut, iar alte câteva, inclusiv Marea Britanie, abia au ieșit dintr-o perioadă de creștere negativă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...