G4Media.ro

Sute de refugiaţi evrei din Ucraina, așteptați duminică în Israel

sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Sute de refugiaţi evrei din Ucraina, așteptați duminică în Israel

Sute de refugiaţi evrei din Ucraina, printre care orfani, urmează să sosească duminică în Israel, a anunţat miercuri Agenţia Evreiască, însărcinată cu imigraţia în statul evreu, relatează Agerpres, conform AFP.

Potrivit acestui organism paraguvernamental, peste 300 de „refugiaţi evrei ucraineni vor ajunge în Israel cu trei zboruri de la Varşovia (Polonia), din Moldova şi din România”.

Aproximativ „100 de orfani vor fi la bordul zborului dinspre Iaşi, România”, a adăugat Agenţia Evreiască, înfiinţată în 1929.

Odată ajunşi în Israel, „noii imigranţi vor fi luaţi în grijă de Ministerul Imigrării şi vor fi cazaţi temporar în hoteluri din ţară”, potrivit Agenţiei.

În Israel, Legea Întoarcerii, adoptată în 1950, la doi ani de la crearea statului evreu, dă dreptul la cetăţenie israeliană oricărui imigrant cu ascendenţă evreiască până la bunici, precum şi persoanelor care se căsătoresc cu un evreu.

Luni, o purtătoare de cuvânt a Agenţiei Evreieşti a declarat pentru AFP că peste 5.000 de persoane din Ucraina au contactat deja organizaţia în vederea emigrării în Israel.

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei la 24 februarie, Agenţia Evreiască a înfiinţat şase birouri în ţări limitrofe cu Ucraina (Polonia, România, Moldova, Ungaria). Candidaţii la imigrare sunt primiţi acolo pentru a li se evalua cererea care este apoi transmisă autorităţilor israeliene.

Agenţia a spus că este pregătită să deschidă alte birouri „dacă este necesar”.

Numărul refugiaţilor care fug de războiul din Ucraina în ţările vecine a ajuns la aproape 875.000 la 1 martie, potrivit ONU. Polonia este principala ţară gazdă, urmată de Ungaria, cu peste 116.000 de refugiaţi.

sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. s-a cam terminat ce era de gestionat, educat, artizanat etc