G4Media.ro

Sute de camioane cu fructe și legume din Uniunea Europeană, blocate la…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Sute de camioane cu fructe și legume din Uniunea Europeană, blocate la frontiera cu Belarus, din cauza embargoului impus de autoritățile de la Minsk de la 1 ianuarie 2022

”Camioanele așteaptă la graniță încă de săptămâna trecută. Sunt mărfuri agroalimentare, în special fructe și legume, din țări europene supuse embargoului de la 1 ianuarie. Clienții noștri încă așteaptă ca situația să revină la normal. Ei au încărcat camioanele, dar nu știm câte au intrat în Belarus, câte s-au dus în altă parte sau pur și simplu s-au întors acasă”, a declarat Dominiek Noppe, reprezentant al companiei belgiene de export Vergro, citat de LantulAlimentar.ro.

Pomicultorii belgieni sunt puternic afectați de decizia autorităților de la Minsk, întrucât ei vindeau până acum pe piața din Belarus pere din soiul Conference, cls. II-a. Situația este și mai complicată pentru ei, întrucât piața europeană este deja saturată cu pere.

Dominiek este pesimist cu privire la restul sezonului comercial: ”dacă toate camioanele revin în următoarele două săptămâni, probabil că piața se va stabiliza din nou, fiindcă planificatorii noștri vor începe să țină cont de faptul că a merge în Belarus nu mai este o opțiune și vor căuta soluții în altă parte. Pierdem o piață importantă!”

Pomicultorii și legumicultorii polonezi aunt cei mai puternic afectați de embargou, întrucât vindeau în țara vecină marfă în valoare de sute de milioane de euro. Miniștrii Agriculturii din țările europene au primit în 17 ianuarie 2022 o informare despre efectele negative ale acestui embargou, fiindu-le oferite date statistice despre Polonia: în 2020, valoarea exporturilor poloneze de produse agroalimentare către Belarus s-a ridicat la 252,4 milioane euro. În perioada ianuarie-octombrie 2021, valoarea acestei categorii de mărfuri poloneze către Belarus a fost de 194,0 milioanede euro. Cei mai mulți bani, 31,8 milioane euro, au fost obținuți din vânzarea merelor, procentual însemnând 14% din exporturile de mere ale Poloniei. Perele au adus 15,4 mil. euro, 85% din exporturile de pere ale polonezilor mergând, până la 1 ianuarie 2022, pe piața din Belarus. Mai ajungeau pe piața vecinului de la est: căpșuni proaspete, 4,5 mil. euro ( peste 70% din valoarea totală a exporturilor ); cireșe și vișine congelate , 8,3 mil. euro ( cca. 30% din valoarea exporturilor ) și legume congelate , 12,5 mil. euro ( cca. 6% din vânzări ). (Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro)

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Le dau mai ieftin in Europa și așa scade inflația

  2. Directionati in Romania ca sa planga ai nostri.

  3. Lukasenko se razbuna economic (si militar) pentru neplacerile-i provocate cu ocazia realegerii lui in functia de presedinte.
    Pai nu ar fi fost mai bine sa fi-l lasat in pace, si astazi firmele din ue ar fi mai bogate cu sute de milioane de euro?
    Altfel spus, iti dai cu tesla-n c… e. 😁