G4Media.ro

Suspectul, împușcat mortal de FBI după ce a luat patru ostatici într-o…

Suspectul, împușcat mortal de FBI după ce a luat patru ostatici într-o sinagogă din Texas, era britanic – a confirmat Ministerul de Externe de la Londra

Unul dintre ostatici de la Congregația Beth Israel din Colleyville, Texas a fost eliberat la șase ore după 10 ore de la începerea atacului, înainte ca un comando SWAT al poliției federale FBI să intre în clădire sâmbătă, în jurul orei 21:00, ora locală, iar ceilalți trei au fost eliberați nevătămați.

Agentul special FBI Matt DeSarno a spus mai devreme că nu există nicio indicație imediată că bărbatul ar avea legături cu vreun plan mai larg, dar că investigația agenției „va avea o acoperire globală”.

Un purtător de cuvânt al ministerului de externe al Regatului Unit a declarat că „este la curent cu moartea unui britanic în Texas și că este în contact cu autoritățile locale”.

Mai devreme, atacatorul fusese auzit cerând eliberarea lui Aafia Siddiqui, o cercetătoare în neuro-științe  pakistaneză suspectată de legături cu Al Qaeda, care a fost condamnată în 2010 pentru tentativa de ucidere a unor ofițeri de armată americani în timp ce se afla în arest în Afganistan.

Motivul atacului sinagogii, care se află la aproximativ 30 de mile de Dallas, este încă neclar, deși poliția încearcă să stabilească dacă suspectul și Siddiqui sunt rude.

DeSarno a declarat sâmbătă seara că bărbatul a fost identificat „dar nu suntem pregătiți să-i dezvăluim sau să-i confirmăm identitatea în acest moment”.

Poliția a fost chemată pentru prima dată la sinagogă sâmbătă în jurul orei 11 dimineața, ora locală, când a evacuat oamenii din zona înconjurătoare, a declarat purtătorul de cuvânt al FBI din Dallas, Katie Chaumont.

O parte a atacului a fost surprinsă într-un flux live al serviciului de șabat de dimineață, difuzat pe Facebook.

Relatările din presa locală susțin că un bărbat furios a fost auzit strigând despre religie și despre „sora lui”, înainte ca fluxul să se întrerupă în jurul orei 14.00. Ei susțin că suspectul avea accent britanic.

Un rabin din New York a primit mai devreme un apel de la rabinul despre care se credea a fi ținut ostatic în Texas, cerând eliberarea lui Siddiqui, potrivit oficialilor de aplicare a legii, care îl intervievează acum.

Unul dintre ostatici a fost eliberat, înainte ca echipa SWAT să ia cu asalt clădirea, martorii au auzit bubuituri puternice, iar guvernatorul Texasului Gregg Abbott a anunțat că incidentul s-a încheiat.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, care a fost informat despre criza pe măsură ce s-a desfășurat, a lăudat „munca curajoasă” a tuturor celor implicați în operațiunea de salvare.

„Vom afla mai multe în zilele următoare despre motivațiile ostaticului”, a spus el într-un comunicat. „Dar permiteți-mi să spun clar pentru oricine intenționează să răspândească ura – vom acționa împotriva antisemitismului și împotriva ascensiunii extremismului în această țară”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Cetățeanul britanic avea numele pur englezesc de Malik Faisal Akram…