G4Media.ro

SURSE Zeci de polițiști cu funcții de conducere au rămas fără certificatul…

SURSE Zeci de polițiști cu funcții de conducere au rămas fără certificatul care le permitea accesul la informații clasificate/ Retragerea certificatului ORNISS, considerată noua metodă de epurare

Zeci de polițiști au rămas fără certificatul care le permitea accesul la informații clasificate, iar după retragerea certificatului ORNISS (Oficiul Registrului National al Informațiilor Secrete de Stat) cei cu funcții de conducere au fost schimbați și puși la dispoziție, au declarat pentru G4Media.ro surse din ministerul de Interne. Potrivit acestor surse, metoda retragerii certificatului a început să fie utilizată pe scară largă de la începutul anului 2018, fiind mult mai eficientă decât alte proceduri disciplinare care pot fi atacate, se aplică gradual și durează.

În schimb, retragerea certificatului acționează ca o ghilotină, fără ca polițistul în cauză să se poată apăra. Retragerea se face la propunerea Direcția Generală de Informații și Protecție Interne (DGIPI), cunoscută și sub numele de „Doi și-un sfert” după numele fostei unități de informații a Internelor, U.M. 0215). DGIPI nu este obligat să motiveze decizia de retragere a accesului la informații clasificate în cazul unui polițist, iar ORNISS nu verifică pe fond solicitarea, ci execută o simplă formalitate.

”Nu sunt indicate motivele, nici articole din lege care stau la baza retragerii certificatului. Această informare vine secret de serviciu, nu este adusă la cunoștința persoanei vizate. Nu există nici o modalitate de apărare”, a declarat pentru G4Media.ro unul dintre polițiștii vizați de această acțiune.

Printre ultimii schimbați din funcții prin retragerea certificatului ORNISS se numără fostul prim-adjunct de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Daniel Marian Dragne, șeful Direcției Medicale, Iosif Marius Medruț și șefa comisiei medicale de expertiză pe tot Ministerul de Interne. Șeful de la sector 1 ar fi intrat și el în proceduri de revalidare a certificatului. În luna august, a fost schimbat din funcție după retragerea certificatului și șeful Direcției de Control intern, Cătălin Marius Moșneagu.

Moșneagu a atacat decizia la Curtea de Apel și a formulat o plângere penală împotriva șefului DGIPI, Mihai Cristian Mărculescu, pe care îl acuză de abuz în serviciu, fals și uz de fals. Surse din poliție au declarat că Moșneagu s-a înscris în februarie 2018 la concursul pentru postul de șef al Direcției de Control intern în ciuda recomandărilor de a nu participa, iar cu o zi înainte de concurs DIPI ar fi trimis o adresă de revalidare a certificatului. Moșneagu ar fi câștigat concursul, dar la scurt timp i-a fost retras certificatul ORNISS care a dus la schimbarea din funcție și punerea la dispoziție.

Direcția de control verifica, între altele, modul în care s-a sesizat poliția în cazul plăcuțelor anti-PSD și eventuale abateri disciplinare comise de polițiști în timpul violențelor din 10 august. ”Miza este să-și pună oamenii lor pentru a avea control deplin asupra ministerului de interne și asupra dosarelor penale cu miză importantă, mulți dintre cei rămași fără certificat fiind ofițeri de poliție judiciară”, au mai explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acestora, ”în prezent, nu mai are curajul nimeni să se opună în interiorul sistemului”.

G4Media.ro a solicitat Ministerului de Interne să comunice numărul certificatelor ORNISS retrase de la începutul anului până în prezent, precum și numărul certificatelor retrase în 2017 și 2016 dar până la ora publicării acestui articol nu am primit un răspuns.

(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

 1. ahahha ce se mictioneaza secretara pe politisti :DDDDDDDD

 2. Incet,incet dragnea cu oamenii lor pun mana pe intreaga tara. Sluga lui de la Ministerul de Interne,secretara de la Videle il ajuta sa pună mâna pe acest minister.
  Ne meritam soarta. Nu am votat,nu iesim la manifestatii,stam in casa cu nasul in k.r si comentam pe ,,facebuka,, fiind indignati.

  • E fals faptul ca nu se poate lupta impotriva unei astfel de masuri !

   De altfel chiar in cuprinsul articolului se demonstreaza contrariul !
   Adevarat este ca nu poate fi nimeni sigur ca prin justitie isi poate recapata dreptul inapoi. Mai curand, nu, cata vreme totul se invarte in jurul secretului de serviciu, al unor proceduri oculte.

   Mi-e ca si in aceasta chestiune vom avea o rezolvare favorabila dar extrem de intarziata, cu ajutorul CEDO.

   Altfel, @Geo are 100% dreptate cand spune ca se pune mana practic pe Minister prin aceasta metoda ! 😉

  • Ana Puaker 2! Sa nu uitam ca s-au si furat voturi la alegeri chiar si daca prezenta la vot a fost magistral micsorata!

  • @Geo
   Eşti un căcat PSDist care înainte se numea „Asistat” şi posta aberaţii pro-PSD cu acelaşi gen de greşeli gramaticale.

   Nici patru clase n-ai absolvit.

  • Ce-i coae, te-ai maskat ca sa-ti versi frustrarile? Esti la fel de jenant ca morjan si ca prostul ala de l-a facut pe Putin asistat si l-a rugat GRU sa renunte la cont.

  • @ 2087- Idiotule iar te iei de mine? Dacă eu sunt postac psd-ist tu ești o curvă aparținând alde. Dobitocule arata-mi greselile gramaticale care le-am facut. Cacat esti tu cu postaca de mama-ta.Jegule.

 3. Dosarele penale sunt manipulate cu scces de multa vreme.

 4. Deci se poate subjuga si politia. Credeati ca pana acum sunt militieni pe strazi? Stati sa vedeti de acum.

 5. Mă gândesc câ dacă vor pierde puterea la alegerile următoare, se va putea aplica aceeași procedură asupra obedienților ce vor fi instalați acum.
  Știu, pare o utopie, dar, vorba aia, speranța moare ultima.

 6. Dragne încă apare în funcție pe siteul : https://www.igsu.ro/index.php?pagina=em

 7. Dacă în România legile erau făcute cu bună intenție și cu profesionism, nu ajungeau leprele astea să își facă de cap folosindu-se de fiecare scăpare pt a-și îndepărta dușmanii, fără drept de apel. Cei care vor prelua puterea după ciuma asta bubonică (doar daca bunul Dumnezeu își mai întoarce vreodată fața către noi!! ) vor avea mult de lucru la capitolul ăsta…

 8. Cum isi mai fac unii iluzii pe aici ca vor mai fi urmatoarele alegeri 🙂 Imediat cum pun mana astia pe toate institutiile statului vor aresta toate partidele politice, le vor desfinta, vor aresta toata presa si pe oricine mai deschide gura impotriva lor. La urmatoarele alegeri va fi un singur partid unic pe liste si conducatorul suprem ca singur candidat la presenditie. Si apropo putin probabil ca vor fi alegeri libere pentru ca vor controla si BEC si Autoritatea electorala centrala si vor catiga cu 99,99% din voturi pentru 200 de ani de aici incolo

 9. Ce ziceti domnilor din pnl, va mai ocupati sa-l denigrati pe Ciolos?
  Nu-mi fac iluzii ca votatnii psd-ului o sa se trezeasca, dar sper ca mare parte din populatie sa va trimita la pragul de intrare in parlament pe voi pnl-isti, alde out si pmp the same.

 10. Col. Dragne a fluierat în biserica și l-a executat preamaritul, preaslavitul și neprihănitul Doctor ?