G4Media.ro

SURSE Ungaria pare să fi convins Comisia Europeană să-i valideze Planul Național…

Sursa foto: European Council

SURSE Ungaria pare să fi convins Comisia Europeană să-i valideze Planul Național de Redresare și Reziliență / Dacă bugetul nu e aprobat până la finalul anului, 70% din fonduri se vor pierde

Ungaria a ajuns la un acord cu Comisia Europeană asupra realizării unor reforme pentru întărirea independenţei justiţiei, o exigenţă crucială a Bruxellesului pentru deblocarea bugetului prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a declarat joi o sursă europeană conform AFP.

Ungaria lui Viktor Orban este singura ţară din UE al cărei plan de relansare post-COVID, care presupune subvenţii de 5,8 miliarde de euro, nu a obţinut încă acordul Bruxellesului.

Or, dacă bugetul nu va fi validat până la finalul anului, 70% din fonduri s-ar pierde, relatează Agerpres.

Potrivit acestei surse europene, Budapesta „a acceptat” în cele din urmă condiţiile puse de Comisie privind reformele pentru întărirea independenţei sistemului judiciar. Ele vor trebui adoptate până în martie 2023, pentru că altfel banii nu ar fi transferaţi, a precizat sursa.

Ungaria a adoptat de asemenea în ultimele luni măsuri anticorupţie, o altă cerinţă a Bruxellesului pentru deblocarea fondurilor.

Reformele convenite prevăd ca numirile în posturile cheie ale sistemului judiciar să treacă prin Consiliul Naţional Judiciar, o instanţă al cărei rol este astfel întărit.

O altă măsură, potrivit surse citate, este că guvernul ungar nu va mai avea posibilitatea să conteste decizii ale justiţiei la Curtea Constituţională, „aleasă politic”, iar Curtea Supremă nu va mai putea să îi împiedice pe judecătorii ungari să consulte Curtea de Justiţie a UE.

O reuniune a Comisiei Europene la 22 noiembrie ar urma să fie dedicată examinării planului de relansare al Ungariei, conform unei alte surse de la Bruxelles.

De altfel, îngrijorările Bruxellesului privind corupţia din Ungaria au determinat Comisia să lanseze o procedură inedită împotriva Budapestei, ameninţând să suspende transferul a 7,5 miliarde de euro reprezentând fonduri europene pentru această ţară.

Comisia trebuie să evalueze în această lună dacă măsurile adoptate de Ungaria în materie de luptă anticorupţie sunt suficiente pentru a scăpa de sancţiuni, iar decizia finală va reveni Consiliului, adică statelor membre, în decembrie, relatează Agerpres.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Nu se va pierde nimic. UE latra dar musca rar,mai ales cand e vb despre tarile din grupul Visegrad.A blocat niste fonduri ca o lectie pt alti agitatori gen Italia sau Polonia unde sunt fractiuni politice anti-UE. Ceva de genul : iti dam un avertisment dar nu-ti mai bate joc de noi ca se vede prost in UE.

    • Ce vorbesti ? Pai deja au pierdut un an. In mod sigur se vor pierde cel puțin 30% din fonduri pentru că nu mai e timp. Mai citește înainte de a da din gura in stil romanesc.

  2. Nu pierd nimic si fac cum stiu ei… In interesul tari lor…
    Nu sunt slugoi

  3. Sa inteleg ca nu se mai opun intrarii in NATO a Finlandei & Suediei? Asa orban, stai sluj frumos pentru bani.

  4. Pai cum așa? Haiducul putinist depinde de banii europeni? Pai el e împotriva UE și mare fan Putinstan,se înjosește pentru ceva euro?Înseamnă că prietenul de la Kremlin ii livrează bani pentru partid,numa’ că partidul are de condus o țară ,și fără Europa țara se cam transforma in Belarus.