G4Media.ro

Tudorel Toader, pe locul 2 în primul tur al alegerilor pentru funcția…

Foto: Tudorel Toader (InquamPhotos / Octav Ganea)

Tudorel Toader, pe locul 2 în primul tur al alegerilor pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” / Fostul ministru al Justiției a fost depășit de Liviu Maha / Turul 2, peste o săptămână

UPDATE

Prof.dr. Liviu Maha și prof.dr. Tudorel Toader au intrat în turul al II-lea al alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, anunță Ziarul de Iași.

În urma voturilor exprimate marți, rezultatul dintre cei doi a fost clar, prof.dr. Liviu Maha a obținut cele mai multe voturi, 222 la număr, în timp ce fostul ministru al Justiției a primit doar 191 de voturi.

Ceilalţi 4 candidaţi, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei; prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa și conf. univ. dr. Adrian Muraru au obţinut în aceeași ordine, 128 și 121 de voturi, respectiv 44 și 15 voturi.

Publicitate electorală

Turul al doilea va avea loc săptămâna viitoare, pe 18 martie, cei doi candidaţi având la dispoziţie încă o săptămână pentru a organiza întâlniri în facultăţi sau dezbateri publice pentru a-şi prezenta planurile manageriale.

Prof.dr. Liviu Maha a precizat reporterilor ,,Ziarul de Iași” că va continua să discute cu membrii comunității academice, prezentându-și ca până acum planul managerial.

De asemenea, acesta s-a declarat plăcut surprins de numărul mare al alegătorilor prezenți la vot.

”Rămânem în același ritm, de a sta de vorbă cu colegii, de a răspunde întrebărilor, de a câștiga încrederea”, a declarat prof.dr.Liviu Maha.

”A fost prezență mare, asta înseamnă clar că membrii cu drept de vot au avut opțiuni. A existat o mobilizare mare, mai ales în prima parte a zilei. Prezența mare la vot este în general un semn bun”, a menționat profesorul.

Știrea inițială:

Liviu Maha l-a depășit pe actualul rector Tudorel Toader la numărul de voturi în turul 1 al alegerilor pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza”din Iași, au declarat pentru G4Media surse din universitate. Liviu Maha, profesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, a avut 222 de voturi, iar Tudorel Toader – 191.

Ceilalți candidați sunt Mihaela Onofrei -128 de voturi, Gabriel Mursa – 121 de voturi, Tudor Luchian – 44 de voturi, Adrian Muraru -15 de voturi.

Turul 2 al alegerilor se va desfășura pe 18 martie între Liviu Maha și Tudorel Toader.

Tudorel Toader, cel care a ocupat funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) în ultimele două mandate, are concurență puternică în alegerile pentru următorul mandat: alți cinci profesori s-au înscris în cursa pentru acest post, potrivit EduPedu. Tudorel Toader, fost membru al Curții Constituționale, a devenit cunoscut ca ministru al Justiției în guvernele PSD controlate de Liviu Dragnea. El a fost criticat dur de opoziție și de o parte a societății civile pentru deciziile luate în justiție.

Este vorba despre cel mai mare număr de candidați înscriși în alegerile pentru funcția de rector, în rândul principalelor universități din România, în actualul val de alegeri universitare. La Iași, pentru funcția de rector s-au înscris:

 • Tudor Luchian, profesor – Facultatea de Fizică, fost director al Institutului de Cercetări Interdisciplinare UAIC  (program managerialCV)
 • Mihaela Onofrei, profesor – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, fost prorector (din 2016), ordonator de credite UAIC în perioada când Tudorel Toader era ministru al Justiției (program mangerial , CV)
 • Gabriel Claudiu Mursa, profesor – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (program managerialCV)
 • Tudorel Toader, rectorul UAIC din 2016 , profesor – Facultatea de Drept (program managerialCV)
 • Adrian Muraru, conferențiar universitar – Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice (program managerialCV)
 • Liviu George Maha, profesor – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (program managerialCV)

Tudorel Toader a devenit rector în 2016 și, la capătul unui prim mandat marcat de o suspendare în perioada cât a fost ministru al Justiției (2017-2019), a fost reales pentru un al doilea mandat în urmă cu patru ani. Legea învățământului superior, în vigoare de anul trecut, permite maximum două mandate de 5 ani în funcția de rector, dar nu le ia în calcul pe cele exercitate deja, ceea ce îi permite luI Tudorel Toader să candideze pentru un nou mandat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Să-și fi revenit oare ieșenii?!

 2. Asta ar trebui exclus din societatea Romana.lumea a uitat ce a vrut sa faca cu dragnea? O balega de om

 3. Am cele mai urate cuvinte despre acest individ. Nu le spun aici. Habar n-am cine sunt competitorii, dar oricine ar fi le doresc succes impotriva acestui om de nimic.

 4. cine infiinteaza un azil de batrani si o parcare -pt UAIC…castiga alegerile 🤣

 5. Studentii din Iasi s-au saturat sa fie condusi de promotorul legilor lui Dragnea. Omul ala e o rusine. FEAA este facultatea cu cei mai multi studenti si cel mai mare buget. Normal ar fi ca rectoratul sa apartina lor.

 6. Tu Dorel, hai pe tușă!