G4Media.ro

SURSE Reuters: FBI a găsit puține dovezi că atacul de la Congresul…

SURSE Reuters: FBI a găsit puține dovezi că atacul de la Congresul american ar fi fost coordonat

FBI a găsit puține dovezi că atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului din SUA a fost rezultatul unui complot organizat pentru a răsturna rezultatul alegerilor prezidențiale, potrivit unor oficiali ai forțelor de ordine, citați de Reuters.

Deși oficialii federali au arestat peste 570 de presupuși participanți, FBI consideră că violențele nu au fost coordonate central de grupuri de extremă dreapta sau de susținătorii proeminenți ai fostului președinte Donald Trump, potrivit surselor, care au fost fie implicați direct sau informați în mod regulat asupra anchetelor ample.

„Între 90 și 95% dintre acestea sunt cazuri excepționale”, a spus un fost înalt oficial al justiției americane, cunoscând ancheta. „Atunci aveți, poate, 5% din aceste grupuri de miliție care erau mai strâns organizate, dar nu a existat nici un plan important cu Roger Stone și Alex Jones și cu toți acești oameni pentru a asalta Capitoliul și a lua ostatici”.

Stone, un republican veteran și Jones, fondatorul unei emisiuni radio și difuzare pe internet ce distribui conținut conspiraționist, sunt amândoi aliați ai lui Trump și au fost implicați în evenimente pro-Trump din Washington pe 5 ianuarie, cu o zi înainte de revoltă.

Anchetatorii FBI au descoperit că celulele protestatarilor, inclusiv adepții grupurilor de extremă dreapta Oath Keepers și Proud Boys, își propuseseră să pătrundă în Capitoliu, însă nu au găsit nicio dovadă că grupurile aveau planuri serioase cu privire la ce să facă dacă ar fi ajuns în interior, au spus sursele.

Procurorii au depus acuzații de conspirație împotriva a 40 de acuzați, susținând că s-au angajat într-un anumit grad de planificare înainte de atac.

Aceștia au susținut că un lider al Proud Boy a recrutat membri și i-a îndemnat să depoziteze veste antiglonț și alte echipamente în stil militar în săptămânile dinaintea atacului și, pe 6 ianuarie, a trimis membrii înainte cu un plan de a se împărți în grupuri și de a face mai multe intrări în Capitoliu.

Până în prezent, procurorii s-au abținut acuzațiile mai grave, încărcate politic, despre care sursele Reuters au spus că au fost discutate inițial de procurori.

Evaluarea FBI s-ar putea dovedi relevantă pentru o investigație a Congresului care vizează, de asemenea, să stabilească modul în care evenimentele din acea zi au fost organizate și de către cine.

Unii parlamentarii au fost informați în detaliu cu privire la rezultatele anchetei FBI de până acum și le consideră credibile, a declarat o sursă democrată din Congresul american.

Haosul din 6 ianuarie a izbucnit când Senatul SUA și Camera Reprezentanților s-au întâlnit pentru a certifica victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din noiembrie.

A fost cel mai violent atac asupra Capitoliului de după războiul din 1812. Patru persoane au murit în ziua repectivă și alta a murit a doua zi, iar peste 100 de ofițeri de poliție au fost răniți.

Donald Trump a ținut un discurs la un miting din apropierea Congresului, cu puțin timp înainte de revoltă, repetând afirmații false că alegerile din 2020 ar fi fost furate, îndemnându-i pe susținători să meargă la Capitoliu pentru a pune presiune pe parlamentari să respingă victoria lui Biden.

În comentariile publice făcute luna trecută către comitetul special pentru investigarea violențelor de la Capitoliu, ofițerii de poliție răniți în haos au îndemnat parlamentarii să stabilească dacă Trump a ajutat la instigarea acesteia. Unii democrați au spus că vor să depună mărturie.

FBI nu a găsit până acum nicio dovadă că Trump sau oamenii din jurul său au fost implicați în organizarea violenței, potrivit oficialilor forțelor de ordine.

Peste 170 de persoane au fost acuzate până acum pentru agresarea sau împiedicarea unui ofițer de poliție, potrivit Departamentului de Justiție. Infracțiunea presupune o pedeapsă maximă de 20 de ani.

Procurorii nu au adus niciun fel de acuzație în legătură cu faptul că orice persoană sau grup a jucat un rol central în organizarea sau conducerea revoltei. Surse judiciare au declarat pentru Reuters că astfel de acuzații nu par să fie în curs.

Acuzațiile de conspirație care au fost depuse susțin că inculpații și-au discutat planurile în săptămânile dinaintea atacului și au lucrat împreună chiar în ziua respectivă, dar procurorii nu au pretins că această activitate a făcut parte dintr-un complot mai larg.

Unii judecători federali și experți juridici s-au întrebat dacă Departamentul de Justiție îi lasă pe inculpați să scape prea ușor.

Sursa foto: Twitter/ Frank Wallace – @GetRealEcoGreen

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Nici la noi la 10 august la protest nu au fost gasite dovezi video ca jandarmii au tras de capul lor cu proiectile cu gaz iritant. Cica Dragnea e vinovat.

 2. Cum, domne, n-a fost coordonat de Putin, cum zic kuriștii?

 3. Orice om pe lumea asta vede „coordonarea”, doar ăștia nu o vad: este vorba despre industria de manipulare online, de pe mediile de socializare .. o industrie terifiantă făcută cu intenție și bună știință și de pe urma căreia se crează fanatici capabili de orice …

  Se experimentează și pe aici, cu rezultate modeste, exemplu: șmecheri pusi pe căpătuială, prin manipulare, conspirații anti știința, anti UE și hărțuială online ajung in parlament … În SUA aceasta industrie de conspirații și manipulare este atât de terifiantă încât ar speria și pe cel mai indoctrinat postac mioritic =)) ..

 4. FBI lucrează pentru republicani.

 5. Au găsit puține dovezi că a fost coordonat, deci a fost coordonat, pentru că au găsit dovezi deși erau puține?

 6. @ Sun Tzu
  Au gasit laptop-ul lui Hunter Bi-Deu, acolo sa vezi CONSPIRAȚII și ,,inspirații,,.
  Dar degeaba !

  • Poate că dacă aveau plan era Trump președinte
   Asta e plan?
   asediaza parlamentul și incanteaza
   Hang Mike Pence
   Hang Mike Pence
   și încearcă sa nu certifice VPul alegerile.
   Bine e la fel de schematic precum planul Republicii de la Ploiești.

   Din toată chestia asta Trump e bine mersi și cîtva din prostii / proastele de l-au ascultat sunt ori pușcati (unul s-a sinucis post evenimente ) ori în pușcărie. ori așteaptă să fie judecați ori îi investighează FBIul

 7. Din moment ce totul n-a fost decit o gogoasa umflata de adversarii Trumpului e si normal sa nu se gaseasca nimic.