G4Media.ro

SURSE Președintele Iohannis va face o vizită oficială în Ungaria peste două…

sursa foto: Inquam Photos / George Călin

SURSE Președintele Iohannis va face o vizită oficială în Ungaria peste două săptămâni/ Contextul întâlnirii dintre Iohannis și președinta Katalin Novák

Președintele Klaus Iohannis va face o vizită oficială în Ungaria peste două săptămâni, conform surselor G4Media.

Vizita președintelui are loc ca urmare a invitației înaintă de omoloaga sa de la Budapesta, Katalin Novák, care s-a aflat în vizită oficială la București anul trecut, tot în luna septembrie.

Vizita președintelui Klaus Iohannis are loc pe fondul ieșirii UDMR de la guvernare, eveniment pentru care liderii uniunii maghiare l-a învinuit chiar pe șeful statului.

Context

În mai 2023 președinta Ungariei, Katalin Novak, a făcut declarații cu caracter revizionist, chiar în România.

 • ”Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru!”, a scris președinta Ungariei pe Facebook după ce a participat la pelerinajul din Șumuleu Ciuc, fraza fiind o parte din imnul secuilor. Ministerul român de Externe a reaționat.

În urmă cu două luni, premierul ungar Viktor Orban, prezent în România, a lansat o serie de afirmații revizioniste la Școala de Vară a maghiarilor de la Tușnad.

 • ”MAE român mi-a zis să nu vorbesc despre unități administrativ-teritoriale inexistente în România, dar noi n-am zis că Ardealul și Ținutul Secuiesc sunt unități teritoriale românești”, a declarat Viktor Orban. Citește toate detaliile aici. 

Ziarul maghiar de opoziție Nepszava a publicat o critică dură la adresa premierului Viktor Orban după ce acesta a exprimat opinii revizioniste.

Și în noiembrie 2022, șeful guvernului de la Budapesta s-a pozat cu un fular ce avea imprimată harta Ungariei Mari, un gest văzut drept revizionist în Austria, România, Ucraina, Slovacia și Croația, arată o analiză a ziarul austriac Der Standard.

G4Media a făcut o analiză cu declarațiile și gesturile revizioniste ale înalților oficiali maghiari din ultimii ani, similare cu politica dusă de Rusia de revizuire a granițelor din regiune

Regimul autoritar pro-rus de la Budapesta a adoptat în 2011 Strategia națională maghiară care reprezintă de facto doctrina unui revizionism hibrid: națiunea maghiară din tot bazinul carpatic trebuie controlată de Budapesta, chiar dacă face parte din alte țări, iar aspirațiile de autonomie teritorială sunt sprijinite public, la vedere, de guvernul Orban.

Autonomia teritorială este primul pas spre revizuirea granițelor și, după cel de-al doilea război mondial, este un tabu în Europa.

Încurajat de slaba reacție a liderilor din România, Slovacia, Serbia ori Croația, Viktor Orban a apăsat tot mai tare pe accelerația revizionismului hibrid: a investit în țările din vecinătate sute de milioane de euro în programe economice, culturale, sportive și religioase, în mass-media, toate cu scopul de a controla narațiunile la care sunt expuse comunitățile maghiare din vecinătatea Ungariei. A reușit, dat fiind că un sondaj realizat în 2022 arată că maghiarii din România au adoptat în majoritate covârșitoare ideile Budapestei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Sa treacă mai întâi pe la ministerul de externe maghiar sa ii spună aia despre ce are voie sa vorbească și despre ce nu…

  • Păi, nu-i rea ideea…

   Să zicem, despre propunerea unei federații româno-maghiare cu capitala la București, cu limba oficială limba română, ar putea să vorbească domnul Iohannis?

 2. Deja e pe câmpii omul…

 3. Pe cine reprezinta în această vizită? Maghiarii din Mureșenii de Câmpie, Ip,Bretcu,Treznea,Nusfalau,Cerisa,Marca ?

 4. Statul român, prin reprezentații săi de rang înalt, nu ratează nicio ocazie de a se expune voluntar la miștourile ungurilor (parte a războiului hibrid pe care-l poartă de ceva vreme la adresa noastră)

 5. Un pic de atentie la gramatica nu ar strica.
  Invitatiei inaintatE, nu «inaintata».
  Iar liderii UDMR «l-aU» invinuit pe Iohannis, nu «l-a».

 6. Pe ultima suta e in stare sa mearga in vacanta oriunde numai sa nu faca ceva. Chiar si in hungaristan ar merge