G4Media.ro

Ministerul de Externe, reacţie după vizita privată a preşedintei Ungariei în România:…

Sursa Foto: Facebook/ Katalin Novak

Ministerul de Externe, reacţie după vizita privată a preşedintei Ungariei în România: Au fost lansate mesaje publice neadecvate / Katalin Novak, pe Facebook: Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru!

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti după ce, în cadrul vizitei private a preşedintei Novak Katalin în ţara noastră, „au fost lansate mesaje publice neadecvate”, transmite Agerpres.

”Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru! #suntemîmpreună”; scrie președinta Ungariei pe Facebook, într-una dintre postări.

În altă postare, de la pelerinajul din Șumuleu Ciuc, președinta Ungariei a scris: ”Rămas bun de la Csíksomlyó, într-una dintre cele mai sfinte sărbători din toată Ungaria. „O mamă este fericită când familia ei este împreună” s-a spus astăzi în predică. În mod similar, ca șef de stat este întotdeauna înălțător să experimentezi atunci când națiunea este împreună, așa cum am putea experimenta această unitate națională aici la revedere. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe unguri!”

Potrivit unui comunicat transmis duminică de MAE, reacţia a venit în urma mesajelor publice transmise de preşedinta Ungariei, inclusiv pe pagina de Facebook, în contextul vizitei private cu caracter religios pe care o întreprinde în aceste zile în România.

„MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România şi a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părţii române la manifestarea reţinerii în declaraţii şi mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali şi politicieni ungari în România, şi în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”, se arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, astfel de mesaje nu sunt în concordanţă cu relaţiile de bună vecinătate şi colaborare dintre România şi Ungaria.

„În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declaraţii nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări, în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie, precum şi spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”, precizează MAE.

Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a vizitat, sâmbătă după-amiază, biserica franciscană de la Şumuleu Ciuc, după ce a participat la marea procesiune de Rusaliile Catolice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. ce reactie au dl.Ciolacu Presedintele Camerei Deputatilor,dl. Ciuca Prim Ministrul Romaniei si dl.Johanis Presedintele Romaniei la declaratiile d-nei preşedinte Novak Katalin?

 2. Guvernul PSDNL e absolut patetic si slab. Ca votantii PSDNL.

 3. Tanti asta să stea liniștită că Transilvania nu se poate pierde pentru că este binecuvântată de Dumnexeu!

  • Una din cele mai mari rușini patronate de Iohannis și pnlpsd este abandonarea confraților noștri unguri în brațele acestor național-socialiști katalin-orban.
   România s-a declarat țara românilor ortodocși, deci…ce să creadă toate celelalte comunități?
   Nu uitați că Iohannis i-a cerut voie acestei mătuși Kata să predea limba română în secuime.
   Tripleta asta Iohannis pnlpsd și auriștii vor face praf țara asta.

 4. Nimic deosebit ca un cetățean al spațiului comunitar să se plimbe liber prin Europa. Declarația nu este una belicoasă având în vedere că și monarhul UK se plimbă prin România având aceleași aprecieri față de România și Transilvania în special. Dacă din partea lu Cătălina ar fi doar atât, dar trecutul apropiat arată altceva.

 5. Câinii (cățeaua) latră, caravana trece.

 6. asta a facut dumnezeu in 1918…😂😂😂😂😂😂😂😂

 7. Se pare că în relația cu maghiarii din România, dar în special cu secuii, oficialii ungari din istoria recentă de 30 de ani, cunosc două căi de abordare :
  . liberalii/socialiștii se ghidează după principiul ”prieteniei intre popoare” și a”neamestecului în treburile interne”, practicate în perioada în care țările noastre erau în ”tabăra” socialistă, cu impact nesemnificativ.
  .puterea actuală, mai ales după 2010, deci regimul Orban ( a se înțelege toate funcțiile din stat ) practică un discurs accentuat pe nostalgii istorice, cu trimiteri dese la istoria zbuciumată a Transilvaniei, uneori cu accente etniciste sau chiar iredentiste, pedalând constant pe sentimentul național, coardă sensibilă a oricărei națiuni. Și în acest caz, fraza cu pricina este un rând din imnul secuilor.
  Prin faptul că timp de atâția ani, Orban și oamenii lui au ținut în secuime cursuri de spălare pe creier, botezate cu emfază ”universitate de vară”, acordarea dublei cetățenii și finanțarea de către el a multor proiecte locale a reușit să-și creeze peste hotare un corp cenzitar care îl ajută să rămână la putere. Ar trebui să nu uităm, că din secuime, la una din aceste ”universități” ( iulie 2014 ) a anunțat Orban intenția de crea din Ungaria un regim iliberal. Acum ne mirăm că una din oficialității folosește ca citat un rând din imnul secuilor ?

  • acuma chiar nu inteleg care e problema cu imnul secuilor. imnul rapidistilor (probabil ca exista) e mai bun – sau mai rau?